Zda bude soupeřem úřadujících vicemistrů v cestě do finále Sparta Praha nebo Třinec se rozhodne podle výsledku série Brno - Plzeň. Semifinále startuje ve středu a čtvrtek na ledě zlínského protivníka.

HRADEC KRÁLOVÉ - PSG ZLÍN 1:2 v prodl. (0:0, 0:1, 1:0 - 0:1)

Konečný stav série: 2:4

V prvním dějství byli lepší ševci, ale Veselý ani Melenovského řada své šance neproměnili. Na druhé straně si hosté oddechli po Mertlově sólu z 12. minuty, kdy se vyznamenal gólman Tomáš Štůrala, jenž drží čisté konto již čtyři třetiny v řadě.

„Trochu jsem čekal nezvyklý odraz od mantinelu. celá situace mě ale vytáhla do strany a pak jsme už jen střílel. Pokus lízl tyčku, škoda. Mít více klidu, mohli jsme se radovat," komentoval první největší šanci Mountfield Tomáš Mertl.

Ani nejaktivnější hráč Zlína nebyl po prvním dějství spokojen. „Lépe bruslíme, napadáme, vytváříme si tlak. Bohužel jsme své šance, kterých jsme měli více než soupeř, neproměnili. Musíme získat dorážku a trefit gól," nabádal člen druhé útočné formace ševců.

„Soupeř je asi pod tlakem, je si vědom hrozícího konce sezony. My se ale chceme také dostat pod tlak, pod ním totiž hrajeme lépe. Chceme ukončit sérii už dnes," prohlásil po první třetině odhodlaně Veselý.

Mnohem více šancí přinesla prostřední část. Nejprve největší možnost otevřít skóre zápasu měli domácí ve 34. minutě, ale Škoda nedokázal i díky obětavosti Kotvana v brankovišti trefit odkrytou svatyni. Udeřilo tak na druhé straně.

Ve 37. minutě se díky nedisciplinovanosti Hradce Králové naskytla ševcům 103 vteřin dlouhá přesilová hra 5na 3. Do černého se po chvilce trefil Balaštík, když po střele Marušáka od modré čáry poslal odražený puk od zadního mantinelu do odkryté brány - 0:1.

„Ale měli jsme štěstí. Marušákova střela se od mantinelu se štěstím odrazila na mou hůl, stál jsem dobře. Ale byl to šťastný gól," zopakoval Balaštík, který přiznal, že zvýšená aktivita domácích dělal Zlínu problémy.

„Zlepšili bruslení, díky Štůralovi držíme nulu. Uděláme maximum, abychom zápas zvládli a vyhráli," potvrdil kanonýr po druhé přestávce.
Naopak domácí obránce Ptáček potvrdil, že jeho tým už nemá na co čekat a více vsadí na ofenzivu.

„Přidali jsme na důrazu i v napadání, z čehož plynou naše šance. Bohužel ale supěl soupeř, který zase těžili z odrazu, rozhodně to nebyl žádný signál. Pro Balaštíka to pak bylo snadné trefit prázdnou bránu," procedil mezi zuby hradecký Ptáček.

Odčarovat kouzlo zlínského žolíka mezi tyčemi Štůraly se domácím podařilo ve třetí třetině po 107 minutách a jedné vteřině. Při signalizovaném vyloučení Kóhlera totiž Škoda svým druhým gólem v extralize za přispění brusle obránce Horáka vyrovnal - 1:1.

„Konečně tam něco spadlo. Od druhé třetiny tempo graduje, nikdo nechce udělat chybu. Je to vyrovnaný a boj," potvrdil Vladimír Škoda.

Mountfield poté získal sebevědomí a v duelu navrch, ovšem zvrátit výsledek se mu nepodařilo. Strhnout zpět vedení na stranu Zlína mohl Balaštík, ale stejně jako v závěru Čajánek těsně minul bránu.

„V úvodu třetí třetiny na deset minut vyloučený Zámorský chyběl. Už v šesti je to fuška je. Bylo to znát, síly chyběly," přiznal po třetí třetině obránce Zlína Oldrich Kotvan.
V prodloužení míce ze hry Hradečtí, měli několik velmi slibných šancí, ale buď netrefili bránu nebo byl na místě Štůrala.

O všem tak rozhodla 76 minuta zápasu. Nejprve při signalizovaném trestu domácích trefil Leška tyč, aby o chvíli později dal rozdílovou trefu z dorážky kapitán Petr Čajánek!
Popáté v sezoně a podruhé ve vyřazovací části tak skončil duel mezi Hradcem Králové a Zlínem výsledkem 2:1.

Branky a nahrávky: 48. Škoda (Dej), 76. Čajánek - 38. Balaštík (Marušák, Leška). Rozhodčí: Husička, Pešina – Barvíř, Blümel.

Mountfield HK: Kantor (Kacetl) – Harant, Vydarený, Ptáček, Mikuš, Jank, Frühauf, Prokop – Kudrna, Mertl, Šimánek – Dej, Tvrdík, Pospíšil – Švagrovský, Knotek, Škoda – Rousek, Červený, Marek. Trenér: Peter Draisaitl.

PSG Zlín: Štůrala (Kašík) – Marušák, Kotvan, Zámorský, Urbanec, Horák, Řezníček – Balaštík, Leška, Köhler – Honejsek, Čajánek, Veselý – Okál, Holík, Čech – Ondráček, Melenovský, Kubiš – Sedláček. Trenér: Rostislav Vlach.