„Přišli s nabídkou jako první. Měli o mě největší zájem, tak jsem se rozhodl pro ně. Je to zase nová výzva," vysvětlil včera odpoledne Deníku 22letý Honejsek, který podepsal kontrakt na jednu sezonu s klauzulí, že pokud nasbírá určitý počet bodů, automaticky se mu prodlouží na další rok.

O Honejskovy služby se zajímaly i kluby z KHL. „Tam jsem jít nechtěl. Rozhodl jsem se pro Finsko. Měli o mě zájem už od ledna. Přišlo to tehdy jako blesk z čistého nebe. Dlouho jsem se rozhodoval. Dal jsem na svůj pocit. A tohle byla nejlepší varianta," poznamenal Honejsek, jemuž by mohl ofenzivní a bruslařsky založený styl finského hokeje sedět.

A už také pátral po informacích o svém novém klubu, který sídlí v největším městě Finska Helsinkách. „Mají nádhernou halu. Hokej je tam hodně populární. Poslední roky se jim celkem daří. Měl by to být dobrý klub," věří Honejsek.

Ten se ovšem ještě s vedením klubu, generálním manažerem Blues Mikou Rautioem či 39letým koučem Jyrkim Ahoem ještě nebavil. „Ale máme si zavolat a ostatní věci dořešit," plánoval dnes již bývalý forvard Zlína, který v posledních třech sezonách nastřílel v extralize 49 gólů a přidal 41 asistencí.

Odchovanec prostějovského hokeje by se měl v klubu, který proslavili Jare Lehtinen, Jarmo Myllys, Christian Ruuttu či Petr Ton, Jan Čaloun nebo Jiří Vykoukal hlásit za měsíc, na začátku letní přípravy. „Abych to tam trochu poznal. Pak se vrátím, budu trénovat v Česku a v srpnu půjdu s týmem na led," plánoval Honejsek.

Obrovský talent českého hokeje na zahraniční nabídku čekal. „Říkal jsem si, že kdyby něco přišlo z venku, šel bych. Řešil jsem to jako první variantu," přiznal Honejsek, který prohlásil, že jinde v extralize než za Zlín hrát nechce.

Ani s novým jazykem si rozhodně hlavu neláme. „Domlouvat se budu anglicky. Byl jsem v Kanadě, snad se domluvím. Finsky se určitě učit nebudu," tvrdí rozhodně Honejsek, který už oslavy mistrovského titulu prý zabalil.

„Už to stejně uvadá. Myslím, že stačilo. Teď je důležité si odpočinout. Na dovolenou pojedu na Kanáry. Stavím se také doma v Prostějově," plánoval Honejsek.