O zájmu kouče Vladimíra Růžičky se dozvěděl v minulém týdnu. Když Checkers těsně nepostoupili do bojů o Calderův pohár, mohl se těšit na šanci, o které se mu v sezoně ani nesnilo. „Možná bych nad reprezentací přemýšlel, kdybych se hned ze začátku dostal do NHL, nebo měl víc zápasů," přiznal Jordán, že jej pozvánka překvapila. Na kontě má ve slavné soutěži pět utkání z minulého ročníku.

Jordán byl třikrát na mistrovství světa hráčů do dvaceti let, naposledy v roce 2010 jako kapitán, a bude se snažit získat místo i v dospělé reprezentaci. „Je to moje první zkouška, takže určitě se budu snažit hrát dobře a vydržet tu co nejdéle. Je vidět, že se reprezentace hodně omladila. Já jsem rád, že jsem dostal šanci," uvedl zlínský odchovanec.

Podobně jako NHL byla reprezentace jeho snem od malička. Nad turnajem v Minsku ale ještě nepřemýšlí. „Já se tak dlouho dopředu nedívám. Snažím se jít den za dnem a pak se uvidí. Budu se snažit předvádět dobrou práci, makat a uvidíme, co z toho bude," nechtěl si dělat naděje před bojem o nominaci.

Hodně jej štve, že v NHL nedostal vůbec šanci. Před prodloužením kontraktu mu ji v Carolině slibovali, ale realita byla jiná. „Když jsem neměl smlouvu, tak říkali, že bych mohl šestý sedmý obránce být. Podle toho, jak se podaří kemp. Myslím, že jsem měl jeden z nejlepších kempů, co jsem měl šanci být v Carolině, a po dvou zápasech mě poslali dolů. Bylo to hodně frustrující. Musíte být ve správný čas na správném místě a mít štěstí na trenéry. Asi jsem ho zatím neměl," prohlásil.

Z působení v AHL má ale na druhou stranu dobré pocity. „Hrál jsem přes pětadvacet minut na zápas, všechny herní situace a byl jsem hodně vytěžovaný," popsal pozitiva působení na farmě Jordán, který v 70 zápasech nasbíral 25 bodů za čtyři branky a 21 asistencí.

Letos se bude znovu rozhodovat, zda bude o slavnou zámořskou soutěž nadále bojovat, nebo se vrátí do Evropy. Práva na KHL na něj vlastní pražský Lev. „Uvidíme, co mají v Carolině v plánu, jakou nabídku mi dají. To je zatím brzo spekulovat," uvedl Jordán.

Může hrát i roli, zda se představí na šampionátu v Minsku. „Když se dostanete na mistrovství světa, tak je to něco velkého. Sleduje to tam víc týmů z Evropy a možná i z NHL. Já to ale beru spíš ze svého pohledu, že bych se tam chtěl dostat, a co bude potom, to bych nechal na ně a na agentovi," uvedl.

Hned po příletu se zařadil do týmu a v pátek i v neděli nastoupí v duelech Euro Hockey Challenge ve Švýcarsku. „V úterý jsem přiletěl v jednu. Jel jsem na hotel, osprchoval se, přijel na zimák a zajezdil si trošku na kole. Dneska jsme měl první trénink asi po pěti šesti dnech, takže jsem toho měl plné zuby, ale bylo pro mě dobré, že jsem mohl být opět na ledě a už s klukama v kabině. Doufám, že se to bude zlepšovat," věřil Jordán.

S trenérem Vladimírem Růžičkou hned v úterý probíral taktiku. „Řekl mi, jak hrajeme v obranném a středním pásmu i oslabení, takže jsem z toho měl trochu hlavu jak balón. Bylo to všechno narychlo a nové informace. Pomůže mi to na ledě a s klukama se o tom budeme bavit, ti mi pomůžou," navázal Jordán.

Musí si teď také po nepřetržitém sedmiletém působení v zámoří zvykat na větší evropské hřiště, ale nemá z toho strach, stejně jako se nebojí na mezinárodní scéně výkonnostního skoku. „AHL je dobrá liga, je tam hodně hráčů, kteří hráli NHL nebo byli draftovaní a jsou na hraně mezi NHL a farmou. I v dalších týmech jako u Švýcarů a Němců jezdí hráči z AHL na mistrovství světa, tak bych to neviděl tak, že to bude takový rozdíl," dodal Jordán.