„Týmu hodně dlužím. Počítalo se, že budu hrát daleko lépe," vykládal vloni Honejsek.

Chmury jsou fuč, od začátku sezony září jako nejjasnější hvězdička na extraligové obloze. Na ledě je nezastavitelný, rozdává úsměvy na všechny strany. „Nacházím se úplně někde jinde. Je to všechno o sebevědomí a kolik si toho dovolíte," pochvaluje si 20letý útočník.

Celá druhá formace Honejsek-Čajánek-Veselý se seřadila na špici klubové produktivity. V kolonce jejího nejmladšího člena svítí šest kanadských bodů za tři trefy a stejný počet asistencí.

„Jsme s kluky sehranější. Ale hlavně jsme spolu odehráli téměř všechny přípravné zápasy. To nám strašně pomohlo. Ale chceme hrát ještě lépe a doufám, že také budeme," klade si za cíl prostějovský rodák.

Téměř jistě tak v sezoně překoná své maximum z loňského ročníku, kdy v základní části nashromáždil sedm bodů (3+4) a další tři (1+2) přidal v play off.

„Čím víc máte natrénováno, tím víc se můžete soustředit na jednotlivé situace kolem branky. Máte víc sil na zakončení, na přihrávky," vysvětluje někdejší útočník kanadského Moose Jaw Warriors (WHL).

Poslední ze tří letošních tref vstřelil právě v úterý sparťanské posile v brance z NHL Michalu Neuvirthovi z Washingtonu Capitals po exkluzivní akci Oldřicha Horáka. „Hraje výborně. Položil si tam jednoho obránce, naznačil střelu, obešel ho, já jsem mezitím objel branku. Dal mi to střílenou nahrávkou a já jsem jen nastavil hokejku a zapadlo to tam," popsal gól na průběžných 4:0.

Svou současnou formu si užívá, zároveň ji ale nepřeceňuje. Naopak dál na sobě maká. Vždyť chodí po tréninku z ledu mezi posledními a včera si s mladšími spoluhráči přidal „odpolední směnu" s juniory.

„Od zdraví se odvíjí úplně všechno. Minulý rok jsem na tom byl hrozně špatně. Byl jsem zdravotně pořád na hromadě. Musím to zaklepat, ale zatím zdraví drží."

Pozitivní nálada pohltila i celý tým. Berani pravidelně sbírají body. Ovšem i vloni celou první čtvrtinu odehráli bravurně, ale poté se celou základní částí herně protrápili.

V čem je zásadní rozdíl? „Jsme mnohem lepší tým ve všech směrech," vystihl Honejsek.

Dosud Zlín prohrál z osmi utkání jen tři. Ve Vítkovicích (0:3), v Liberci (5:7) a doma s Chomutovem (1:2 v sam. náj.). Ovšem ani v jednom z duelů vyloženě herně nepropadl.

„Začátek je vždycky důležitý. Viděli jsme to vloni, kdy jsme byli v útlumu. Krize přijde samozřejmě i tento rok, ale víme, že úvod se nám vydařil. Když se do ní dostanete, je hrozně těžké se z ní vyhrabat," poznal Honejsek.

A právě jejich poslední soupeř prochází kritickým obdobím, berani jí v úterý uštědřili šestou porážku v řadě. „Určitě to nebyla ta Sparta, proti které hráváme. Obvykle nás u nich točí, jsou v pohybu, ale teď byli ospalí. Bylo vidět, že jim to tam nepadá. Procházejí krizí a nyní to budou mít hodně těžké," pravil zlínský útočník a bývalý mládežnický reprezentant.

Teď už se ale těší na zítřejší hokejový svátek proti rozjetému Kladnu v čele s formací z „jiné galaxie". Jágr, Plekanec, Tlustý, Židlický a Kaberle budí respekt.

„Nervozita vůbec není cítit. Bereme to jako každý jiný zápas. Osobně se ale už strašně moc těším. Vyzkouším si, jaké je to hrát proti takovým hráčům. Ale jdeme do toho s tím, že vyhrajeme a nedáme jim nic zadarmo," slibuje nová extraligová kometa mimo Brno Antonín Honejsek.

Kubiš se s Kočím prát nechtěl

Zlín – Sparťanský rváč David Kočí vyzýval na bitku zlínského hokejového bijce Pavla Kubiše. O dvě hlavy menší útočník však deset minut před koncem úterního zápasu za stavu 3:0 pro berany nabídku nepřijal a s úsměvem odjel na střídačku.

„Nechtěl jsem se prát, on jen štěkal. To je jiná váha. Strkal jsem se tam s Pacovským a chtěl se rvát, tak jsem souhlasil. Ale pak přijel Kočí a to už by nebylo moc fér," vysvětloval Pavel Kubiš.

„Kdyby chtěl mlátit někoho od nás, tak bych tvář nastavil. To je jednoznačné," říká muž, který pro ránu nejde daleko a několik pěstních soubojů již v minulosti absolvoval. ⋌(dan)