„Jediné, na čem záleží, jsou body a výhra týmu," prohlásil s málo vídanou skromností lotyšský forvard Roberts Bukarts. „Baví mě tady každý zápas," usmíval se.

To jde vidět z každého jeho pohybu nejen v zápase, ale i na tréninku. Ve 20 odehraných zápasech nasbíral parádních 17 kanadských bodů za 13 branek a čtyři asistence. Během své sedmizápasové série nasbíral 10 bodů za šest gólů a čtyři asistence. „Chtěli bychom, aby vydržel co nejdéle, musíme ale počítat i s poklesem formy. Je toho hodně po psychické i fyzické stránce," ví z vlastní zkušenosti kouč Rostislav Vlach.

I proto v posledních zápasech soupeři výrazně zvýšili svou pozornost. Bukarts se připletl do několika strkanic a potyček. „Buky není fyzicky zdatná postava. Není nijak vysoký s nadprůměrnými parametry. Troufalost hráčů je vždycky větší. Kdyby to byl dvoumetrový chlap, bylo by to jiné," myslí si Vlach.

Zároveň má v týmu dostatek hráčů, kteří jsou schopni nejen Bukartse, ale i jiných borců se zastat. „O technické nebo klíčové hráče v týmu, by se ostatní měli starat automaticky. Měli by mu pomáhat. Nenechat ho v tom, aby ho tam někdo bil. Hned by na to měla přijít reakce. Ale ve světě je to všude běžné," ví Vlach.

Proto i dnes v Hradci Králové se dá čekat, že Bukarts bude pod drobnohledem. Navíc svěřenci trenéra Vladimíra Kýhose, který nedávno nahradil kouče Draisaitla, se daří. Hradec je v tabulce s 60 body čtvrtý, byť v posledních třech zápasech Hradec naplno nebodoval a získal jen tři body. „Neviděl jsem všechny zápasy, ale mužstvo s příchodem trenéra Kýhose dostalo nový impulz. Skladba mužstva je slušná, mají dobrého gólmana. Mužstvo nebylo a není špatné. Mělo jen herní krizi. Jsou tam zkušení hráči, ať je to Bednář a Pilař," upozorňuje Vlach.

Včera měl na dopoledním tréninku všechny hráče, tedy i marody Cibáka se Šťastným (nemoc) a Horákem (nastřelená ruka). „Zatímco Cibák se vrátí po nemoci do sestavy, s nasazením Šťastného a Horáka ještě nepočítáme. Nebyli delší dobu na ledě, potřebují ještě pár dní potrénovat a nabrat kondici," reagoval asistent trenéra Juraj Jurík. ⋌(dan)