„Filip je pro mnoho hráčů v mládeži obrovskou inspirací. I mým snem je odmalička jako u většiny hokejistů NHL,“ přikyvuje 17letý obránce hokejového Zlína Jan Dluhoš, který společně s o dva měsíce mladším odchovancem klubu ve službách Kärpätu Oulu Zdeňkem Sedlákem skončil na prestižním turnaji v Břeclavi těsně pod vrcholem. Jejich cesta ale teprve začíná.

„Není to jen o memoriálu, ale je to o každodenní práci v klubu. Víme, že jsme sledováni celou sezonu,“ ví Zdeněk Sedlák.

„Je ale super, co Filip dokázal, přeji mu to,“ vzkázal.

„Filip je rychlý, šikovný útočník, co na sobě už několik let pracuje a maká. Bydlí kousek ode mě, takže jsme spolu jezdili na zimák, skromný a sympatický kluk. Potkali jsme se těsně před Memoriálem, takže mi o tom něco říkal,“ nechal si Dluhoš líčit od Chytila čerstvé dojmy z frmolu, který prožil za necelé dva měsíce v organizaci Rangers.

Navzdory finálové porážce 1:4 s Kanadou už oba stříbrné zklamání vstřebali.

„Zklamaný jsem byl jen chvíli po zápase. Pak mi došlo, že jsme druzí a stříbro je vlastně docela pěkné. Je to zatím největší úspěch mé kariéry,“ přiznal Dluhoš.

„Určitě to je nejen pro mě velký úspěch, vůbec bych to nehodnotil negativně. Takový úspěch od nás ani nikdo nečekal. Prohráli jsme s výbornou Kanadou, i když jsme do toho dali všechno,“ doplnil parťáka Sedlák, jehož však mrzela produktivita ve finále.

„Měl jsem tam šanci. Škoda že mi to tam nepadlo,“ litoval.

„Kanada měla velice kvalitní tým, který podával výborné výkony celý turnaj. Ve finále to jen potvrdili,“ dodal Dluhoš, obdivovatel výtečného beka Ottawy Erika Karlssona.

„Snažím se brát od každého hráče něco jiného,“ popisuje odchovanec Kroměříže, jenž bydlí v nedalekém Hulíně.

„Je hned vedle, takže jsem dřív mohl jezdit na tréninky na kole, do Zlína už je to taková delší projížďka,“ popisuje Dluhoš své cyklistické nadšení.

hokej  Aukro Berani Zlín - HC Slávia Praha
Pomalý start, ale drtivý konec předvedli Berani proti Slavii

Zatímco on nastupoval v první obraně, Sedlák dominantní roli, na kterou je zvyklý z Oulu, od kouče Bruka nedostal a nastupoval ve třetí či čtvrté pětce.

„Ano, je pravda, že jsem neměl takový prostor na ledě, jako mám v klubu. V Oulu jsem zvyklý hrát první pětku a první přesilovku a mít velký ice time. Byla to pro mě nová role a další zkušenost,“ bere Sedlák svou nepříliš významnou roli v týmu s nadhledem.

Dluhoš, jinak odchovanec Kroměříže, sdílel v Břeclavi jeden hotelový pokoj právě se Sedlákem. Oba se dobře znají právě ze společného působení v mládežnických kategoriích Zlína.

„Na pokoji neuklízel nikdo, ale sranda tam určitě byla. Hlavně jestli večer bude zapnutá nebo vypnutá televize,“ rozesmál se Sedlák, jenž první hokejové krůčky dělal ve švýcarském Ambri Piota během působení jeho otce.

I přes šest zápasů v sedmi dnech našel se spoluhráči čas třeba na playstation.

„Hráli jsme FIFU, ve které jsem dominoval, využil jsem tréninku z Finska,“ pousmál se Sedlák, jehož vzorem je Alexander Ovečkin.

Budou žít i oni své sny?

Chytil vám potvrdí: Nic není nemožné.