Ne spolu. Ale proti sobě. Vítejte v ledovém ringu, kde v jednom rohu stojí duo ze Zlína Robert Říčka–Jan Maruna. Na druhé straně Petr Kanko a Antonín Pechanec z Třince. Z kamarádů a spoluhráčů z Havířova jsou rázem soupeři.

„Známe se odmala. Jsou to mí dobří kamarádi. Ale teď si nemůžeme dát nic zadarmo," ví Maruna.

To je hokej. Právě to je play-off.

Petr Kanko odehrál letos za Třinec dva extraligové zápasy, oba se Zlínem, navíc na jeho ledě. Připsal si v nich tři kanadské body. A dal dva góly „Jak se mi ve Zlíně hraje? Asi dobře," pousmál se rodák z Příbrami, který naskočil do extraligy jako sedmnáctiletý za Spartu a zahrál si i v NHL za Los Angeles Kings. „Bohužel se vždycky probudí proti Zlínu, což není příjemné. Musíme si je pohlídat," vykládal po včerejším tréninku Jan Maruna.

Mluvil i o Antonínu Pechancovi, který také gólem přispěl ve druhém zápase série k remíze 3:3 po základní hrací době.

„Mají čistou hlavu. S Havířovem už vypadli a mohou jen získat. Šlo to hodně vidět na jejich výkonu," všiml si Maruna, který po svém listopadovém příchodu do Zlína vstřelil osm gólů.

„Je na nich vidět rozehranost, neměli sezonu pod takovým psychickým tlakem jako my. Navíc přesilovky v Havířově hrají, což potvrdili," pochvaloval si trenér Třince René Mucha, který má mimo hru Kleslu, Linharta, Rotha, Stehlíka, Žejdla, Sýkoru a otazník vidí nad startem Irgla.

„Proto sázejí na tyhle hráče," nehledá trenér Zlína Vlach souvislosti v tom, že bohatý klub tahají z bryndy „neznámí" borci z první ligy.

Jejich přesun z Havířova do Třince byl bleskový. Ještě v pondělí hrál za AZ, v úterý už pomáhal Ocelářům.

„Po zápase v Jihlavě nás společně s Tondou Pechancem nabíral šofér ve Vyškově a vezl do Zlína. Na hotel jsem se dostal někdy o půlnoci, takže jsem se i prospal," vykládal Kanko, který letos za Havířov nastřílel 25 gólů a přidal 17 asistencí.

Maruna jejich příjezd tušil. „Peťa Kanko mi říkal, že je tam napsaný. Takže jsem čekal, že jakmile vypadnou, posílí je. I Tonda (Pechanec) má za sebou výbornou sezonu v první lize. Byla jen otázka času, kdy si jej někdo vezme nahoru," myslí si Maruna o 24letém útočníkovi, jenž v AZ k pěti brankám nasbíral 33 asistencí.

Tahle válka kamarádů začala už vloni s příchodem Roberta Říčky, který dvakrát výrazně pomohl ševcům k úniku z posledního místa až do play-off. Loni jedenácti trefami. Letos dokonce osmnácti.

Je tohle jen náhoda?