Jsou to dny, kdy hokejisté Zlína přepisovali svou vlastní i extraligovou historii. Završili obrat v sériích play-off proti Znojmu a Vítkovicím z 1:3 na 4:3 na zápasy. I tehdy byli už odepisovaní, nikdo jim nevěřil. Dvakrát se vzepřeli. A nakonec pokaždé slavili.

Až po nich stejný kousek zopakovaly ještě Kometa Brno, pražská Slavia a Třinec.

Dnes jsou hokejisté Zlína postaveni před stejnou výzvu znovu. Zdánlivě nepřekonatelnou. Ale stále reálnou. Je to hokej. Je to play-off.

Jediným pamětníkem obratu z roku 2002 je v současné kabině Zlína obránce Jiří Marušák. I on pomohl k památnému obratu ve čtvrtfinále proti Znojmu.

„Pamatuji si to už jen mlhavě. V podstatě mi utkvěl v paměti jen rozhodující gól v prodloužení Pivce (Libora Pivka). Ten mám před sebou dodnes. Celkově ale vývoj série už mám zastřený," přiznal Marušák.

Ševci v obou sériích byli nabití optimismem. Vírou, že jsou schopni sérii zlomit. Inu, posuďte sami. „Série ještě neskončila. Byla by hloupost to teď položit. Znojmo ještě poslední krok neudělalo. Nezlomíme se. Jdeme dál," neztrácel víru ani za krajně nepříznivého stavu 1:3 na zápasy obránce Miroslav Blaťák, který v současnosti s týmem trénuje a v kabině Zlína se v posledních týdnech pohybuje.

„Nevzdali jsme tenhle zápas, nevzdáme ani tuhle sérii," přidal se slovenský útočník Radovan Somík, jehož hattrick ve čtvrtém duelu série nestačil na zvrat v zápase. Ocitl se s týmem nad propastí. Nakonec to byl ale on, kdo se v sedmé rozhodující bitvě radoval.

V roce 2005 se zase radoval v současnosti zraněný kapitán Ondřej Veselý, který pamatuje obrat semifinálové série proti Vítkovicím. „Náš tým je silný, aby tuto sérii ještě zvrátil," tvrdil tehdy útočník Martin Jenáček.

„Už nemáme co ztratit. Do Ostravy se vrátíme," burcoval za stavu 1:3 na zápasy kapitán Miroslav Okál. „Ještě není konec," varoval i kouč Bokroš.

Inspirace pro Vlachův soubor je tedy jasná. „Musíme jít krok po kroku. Nikdy nic nejde urvat hned a všechno naráz. Tři těžké zápasy dovést do vítězného konce proti Spartě by bylo unikátní," tuší Marušák. „Série končí, až prohrajeme čtvrtý zápas. Budeme bojovat a uděláme všechno pro úspěch," slíbil Kašík.

Role Zlína je v sérii jasná. Výhra znamená, že se na velký pátek půjde ve Zlíně na hokej. Porážka znamená konec sezony. „Možné je cokoliv. Jak má náš jeden sponzor ve sloganu. Je pravda, že série s Třincem nás stála spoustu sil. Šance je ale vždycky. Nejsme pod žádným tlakem. Jedeme tam s tím, že třeba si to sedne. A když budeme produktivní jako ve druhém zápase série, můžeme ji ještě vrátit do Zlína," přál si Marušák.

Blbou náladu do kabiny ševci odmítají pustit. Připustit si, že může být rázem konec? Neexistuje! „Bojujeme za celý Zlín. Jdeme dál do toho. Nevzdáváme se," burcuje Zdeněk Okál.

Že mají nůž na krku? S tím na ně nechoďte. Ten měli v listopadu, kdy byli poslední a spíš se řešila budoucnost zlínského hokeje. „V depresi nejsme. Odhodlání je cítit, ale už také nějaká únava. Když dáme první gól, výkon stoupne o padesát procent. Pak i únavu nevnímáte. Když inkasujete, sebedůvěra klesá. Pak to vypadá jinak," vzkazuje kouč Rostislav Vlach.

Play-off je pořád zábava a zapisování do dějin.

Tak směle do toho!