Do jedné momentky dostal minulost a přítomnost zlínského hokeje. Tragicky zesnulého odchovance a obránce Karla Rachůnka v souboji s tehdy 21letým útočníkem, jistým Robertsem Bukartsem. Po jeho listopadovém příchodu se na sociálních sítích stala mezi zlínskými fanoušky hitem.

„Ano, viděl jsem tu fotku! Bylo to mé první mistrovství a první zápas, kde jsem dal i první branku, takže to byl pro mě zvláštní zápas," přiznal v rozhovoru pro Deník Bukarts, kterého si do tehdejšího výběru nevybral nikdo jiný než dnes trenér ruské Sborné Oleg Znarok.

Velká chvíle hráče s číslem devět přišla na začátku druhé třetiny v čase 21:21, kdy v brejku dva na jednoho přijal přihrávku od Berzinše a zcela nepokrytý z první překonal přesunujícího se Pavelce. V tu chvíli byl na ledě právě i Karel Rachůnek. Češi však nakonec pro Bukartse památný duel otočili a vyhráli 4:2.

Nyní se již Bukarts připravuje na kempu lotyšského týmu a rád by k 16 zápasům a třem gólům ze světových šampionátů přidal svou celkově čtvrtou účast na vrcholu sezony. A zasáhl třeba do děje utkání proti České republice, které oba národy čeká 7. května.

„V této sezoně lotyšský nároďák odehrál pouze tři zápasy v listopadu. Těsně předtím, než jsem přišel do Zlína. Ani jsem z pozvánky překvapený nebyl," přiznal Bukarts, který letos žádný zápas v dresu reprezentace neodehrál. Celkem nastoupil k 57 zápasům a vstřelil 17 branek

„Půjdu do tréninkového kempu tvrdě pracovat a budu dělat to nejlepší, abych si zahrál na mistrovství světa," má jasno zlínský forvard, který nedávno v Baťově městě prodloužil smlouvu na příští sezonu.

Potěšilo jej také, že o místo v národním týmu bojují i jeho kamarádi Petr Holík se starým známým z Rigy, brankářem Jakubem Sedláčkem. Spolu s nimi se připravuje i další rodák ze Zlína Petr Zámorský. Na kempu Slovenska pak bojuje o účast Oldrich Kotvan.

„Samozřejmě že jsou to všichni dobří hráči s dobrým příkladem pro děti. Mohou se během zápasů dál rozvíjet a také se pokusit dostat do konečné nominace," má jasno ve Zlíně populární „Buky".

Ten se ještě nyní dává dohromady z nespecifikovaného zranění, které si odnesl z vyřazovacích bojů.

„Říká se, že pokud nic nebolí, ani jste nehrál v play-off. Jo, mám různá drobná zranění, ale doufám, že se brzy budu cítit dobře," přeje si Bukarts, který po svém listopadovém příchodu do Zlína odehrál 46 zápasů s bilancí 38 kanadských bodů za 21 branek a 17 nahrávek.

Deset zápasů za sedmnáct dní v bitvách play-off proti Třinci a pražské Spartě i pro něj, zvyklého z KHL na ledacos, byla nálož.

„Co tři dny jsme hráli dva zápasy. To bylo asi nejtěžší období v mém profesionálním životě. Takže mé tělo a můj mozek ještě potřebují nějaký den volna," přiznal Bukarts, kterého stále mrzí vyřazení ve čtvrtfinále s pražskou Spartou 1:4 na zápasy.

„Sparta je dobrý tým, ale pokud bychom hráli za stejných okolností a podmínek, myslím, že bychom sérii vyhráli," je přesvědčen Bukarts.

„Jeden týden téměř celý tým bojuje s chřipkou a pak jdete do těžké série proti Třinci, kde z pěti zápasů hrajete třikrát v prodloužení. Po takhle tvrdé sérii jsme šli na Spartu. To byl šílený plán. To nejsou výmluvy, ale fakta," vzkázal Bukarts.