„Byl to pěkný zápas. Hrálo se v tempu. Rozhodující moment byl faul Američana na Sobotku a následná dlouhá přesilovka. Abdelkader se asi zbláznil. Takový zákrok bez puku by jinak asi nemohl udělat. V té chvíli nás to nakoplo. Byli jsme zdravě naštvaní a navíc dali dva góly," vypíchl klíčový moment zápasu Valášek, který ovšem varovně zvedá prst i nad negativními momenty zápasu.

„Je fakt, že v první třetině mohli dát Američani gólů víc než jeden. Od toho faulu jsme byli lepší. Jenže v posledních dvou minutách nás asi někdo musel praštit přes hlavu. Kluci si už asi mysleli, že je hotovo. Ale v hokeji je možné všechno. A v posledních vteřinách tam byly střely na naši branku. Celkově jsme vyhráli zaslouženě," shrnul.

Velký problém je podle Valáška defenziva. „Někteří hráči se ale dost vezou a v obraně nám to hoří. V ofenzivě je zlepšení, to se dá rovnat s jinými výběry," porovnal hokejový odborník.

Má český národní tým přesto na finále? „To se uvidí. Horší by to bylo s Kanadou. S Finskem by finále bylo prostupnější. Mají kolísavé výkony," všiml si Horst Valášek.