V neděli však byla Blaťákova absence podaná tak, že nehrál z výkonnostních důvodů. Můžete to vysvětlit?

Samozřejmě s jeho výkony jsme nebyli spokojení. Ale jeho absence souvisí i s jeho nemocí. Jestli mu začínala infekce, tak to může být jeden z důvodů, proč výkony nebyly optimální. Od Míry určitě chceme víc.

Je pro vás zklamáním, jakými výkony se zatím prezentuje?

Je to hráč, který prošel špičkovými soutěžemi, byl v nároďáku. Na druhou stranu byl v uplynulé sezoně zraněný, kdy osm měsíců nehrál. A je potřeba, aby se rozehrál. Pouze trénoval a potřebuje získat jistotu. Zároveň je to už starší hráč, kteří se do formy dostávají později. Bylo to celkem vážné zranění, takže asi to v hlavě trochu má a obava u mantinelu určitě je.

Kvůli chronickým potížím se zády?

Ano, tak nějak to asi bude.

Probíráte to s ním?

Jo, několikrát. Chápe to. Není nesoudný. Bude se snažit výkony zlepšit, třebaže k nim jsou objektivní příčiny.

Odhadnete, kdy by se mohl vrátit?

Uvidíme, teď to nedokážu odhadnout. Ale zítra asi ne. Jestliže má virózu, tak nejdřív na Hradec.

Když pomineme i individuální chyby, zatím nevstřelil žádný gól a má pět asistencí. Čekali byste od něj i výraznější příspěvek směrem dopředu?

Míra je ofenzivní bek, nepatří k těm defenzivním. Dnes bez podpory obránců v útoku se těžko prosazuje. Ale výkon posuzuju celkově. Když jsme obranu skládali, chtěli jsme to postavit na zkušených becích. Zatím to ale nefunguje.

Zkusíte někoho přivést?

Zatím se tým měnit nebude.

Ani hráčské trejdy nebo výměny nejsou na pořadu dne?

Zatím ne.

Ani jste o nich neuvažovali?

Uvažovali, ale na druhé straně není kde a co trejdovat. Nebudu pouštět hráče, když za něj nedostanu lepšího. A neudělám to jen proto, abych udělal výměnu.

Podle tréninku to vypadá, že jste přeházel opět formace na přesilovku. Cítíte potřebu něco měnit?

Ano, chtěli jsme do toho dát impulz. V neděli to nevyšlo. Vždycky to můžeme vrátit, možnosti jsou. Chtěli jsme hru oživit. Měnili jsme to až před zápasem s Chomutovem, není to otázka jednoho dne, že se to zlepší jen lusknutím prstu, když vyměníme hráče. Potenciál tam je. Je to i otázka štěstí, které k nám zatím nejde.

V pondělí večer mělo sezení prezidium klubu. Cítíte, že je vaše pozice silná?

Beru to tak, že zaměstnání trenéra je rizikové v každém měsíci hokejové sezony. Bude záležet na rozhodnutí prezidia.

Máte porady u videa, hráčům chyby ukazujete a vysvětlujete, přesto se opakují. Necítíte ale na střídačce někdy beznaděj?

Už jsme to zažili dvakrát. Nějaké zkušenosti s tím už máme. Beznaděj ani ne. Týmu věřím. Mužstvo má na to, aby hrálo ve středu tabulky. Máme dobré útočníky, obránce i gólmany. Výkony byly výrazně ovlivněny některými faktory. Bohužel jsme se tomu nemohli ani vyhnout a nyní to má nějaké dozvuky. Musíme s tím bojovat. Mužstvo na to má. Nyní je to především o hlavě.

Sám jste zmínil, že takhle už prožíváte třetí sezonu za sebou. Nedoléhá to už na vás psychicky?

Začátek se povedl, až poté to přestalo fungovat. Pokud by to byla beznaděj, už bych tady asi nebyl. Je to nyní v hlavách hráčů. Důvody znám, ale nechci to veřejně prezentovat.

Oproti uplynulým dvěma sezonám je ale rozdíl v tom, že zatímco tehdy jste se chytili až v polovině soutěže, nyní jde křivka výkonnosti opačným směrem…

Je to rozdíl, důvody jsou jiné než vloni. Zápasů i bodů ve hře je hodně. Věřím, že se mužstvo dá dohromady a bude šlapat.

V úterý vás čeká Liberec, který vyhrál desetkrát za sebou, zatímco vy jste prohráli pětkrát v řadě. Papírově to vypadá na jednoznačný zápas…

Všechno jednou končí a také začíná. My nyní nemáme co ztratit. Favoritem je Liberec. My můžeme jen překvapit.

Přesto se minimálně od výkonu proti Chomutovu, který nebyl vůbec špatný, můžete odrazit, ne?

Od všeho se dá odrazit. Nám k tomu stačí i malý impulz. Je to o psychice, aby si hráči zase začali věřit. V neděli bylo i vidět, že nám při dvou tyčkách chybělo štěstí. Odráželo se to tam, trefovali jsme hokejky, co tam ani nebyly. Takhle to v hokeji chodí. Jsou dny, kdy se nedaří a můžete dělat maximum. Jindy vám to tam padá, ani nevíte jak.

Na ledě už byl obránce Martin Matějíček. Znamená to, že by už mohl naskočit?

Testuje to. Uvidíme zítra ráno. To samé v případě Martina Podešvy.