„Poslední vyřazení ale bolí, protože jsme měli na postup. Tentokrát jsme ovšem rozhodující bitvu nezvládli. Škoda," pokrčil smířlivě rameny jednatel zlínského klubu Patrik Kamas, jenž stejně jako první trenér Rostislav Vlach i přese všechno označil sezonu za neúspěšnou.

„Byť jsme v ní zvládli plno těžkých věcí, za což týmu i všem dalším patří velký dík. Aby byla sezona úspěšná, je potřeba vyhrát alespoň jednu ze sérií vyřazovacích bojů a to se nám v tomto složení poprvé nepodařilo," konstatoval fakt šéf extraligových ševců.

„Tím, jak se ale sezona vyvíjela, jsme naše malé předkolo v podobě skvělého finiše v závěrečné čtvrtině základní části zvládli, ale v tom tradičním play-off chyběl kousek. Třeba i trocha štěstí," pousmál se 41letý člen vedení.

Během sezony se vyrojilo mnoho fám ohledně špatného hospodaření klubu a dluhů vůči hráčům. Jak tedy dopadne sezona po ekonomické stránce?

Určitě ziskem. Já tyto fámy a ověřené informace od lidí, kteří o hospodaření nic nevědí, nečtu ani neposlouchám. Jen to zbytečně odčerpává energii. Pro mě je důležité, co vědí a vidí lidé v mém okolí a týmu. Skutečnost je taková, že klukům byly vyplaceny všechny peníze v termínu včetně prémií za titul. Na každý klub mohou přijít ekonomické těžkosti v podobě chvilkového nedostatku peněz na účtu, ale to není v současné době případ Zlína.

Bude pokračovat trenér Rostislav Vlach u týmu i v další, čtvrté sezoně v řadě?

Faktem zůstává, že Rosťa Vlach má ve smlouvě opci. Na druhou stranu bychom ji neuplatnili, kdyby sám nechtěl. Prostě musí dojít k oboustranné dohodě. Víme, že musíme jednat rychle, proto rozhodnutí obou stran zveřejníme co nejdříve. (úsměv)

Jak moc vás zaskočil pondělní ohlášený konec kariéry klubové ikony Petra Čajánka?

Vůbec. Protože máme otevřený vztah a bavili jsme se o jeho situaci průběžně, jeho rozhodnutí jsem znal předem. Během sezony jsem si říkal, že třeba rozhodnutí změní a bude pokračovat, ale v závěru jsem už i já vnitřně cítil, že to je definitivní. To na člověku poznáte. Zatímco loni jsem byl o jeho pokračování po sezoně docela přesvědčen, teď jsem konec tušil dopředu.

Jak velká ztráta je odchod zlínské ikony do hokejového důchodu?

To je zbytečné říkat, obrovská. Je to ztráta jak sportovní, tak i lidská směrem k týmu a ke klubu. Když jsem Petra po návratu z Ruska podepisoval na dva roky, nikdo netušil, že ve finále tady bude hrát dvojnásobek času. Byly to hezké čtyři roky, ale už je těch konců významných hráčů na mě dost – Larry (Hamrlík), Tesařík…

Je pro Čajánka připravena nějaká další forma mimohokejové spolupráce v klubu?

Rádi bychom, aby Petr zůstal ve spojení s klubem. Jak to ale dopadne, je nyní předčasné mluvit. Nechci mluvit za něj, neboť nyní to má nastavené tak, že si na chvilku od celého dění v hokeji odpočine a poté budeme o možnostech diskutovat. Pokud bude chtít, rozhodně mám nějaké varianty namyšlené.

Chystá se vedle Čajánka skončit i někdo další z jeho generace? Spekuluje se o Marušákovi, Leškovi, Žižkovi či Veselém…

Minimálně se všemi nějakým způsobem o budoucnosti jednáme. Verdikt ale není definitivní. Žižka ovšem má platnou smlouvu, Leška si ji prodloužil uhranými body. S Ondrou i Jirkou jednáme.

Plánujete další změny v kádru?

Určitě nějaké budou. Každý rok děláme nějaké kroky, a když se člověk podívá, kolik hráčů se tady za poslední čtyři roky vystřídalo, tak je to poměrně velké číslo, etablovalo se také dost mladých odchovanců. Rozhodně se ale nechystáme rozbořit stávající kostru týmu, současně uvidíme, co přinesou možnosti na trhu.

Během sezony se objevila v kabině nová jména. Jak to vypadá s nimi s výhledem na novou sezonu?

S velkou pravděpodobností zůstane Robert Říčka, s Kubou Svobodou jednáme. V případě Aleše Holíka budeme hledat formu spolupráce, neboť byl jen výpomocí ze Šumperku. Máme ale v hledáčku i další hráče, včetně našich kmenových.

Jak bude vypadat program týmu pro další dny?

Ve středu se kluci společně sejdou a v týdnu ještě budou plnit společenské povinnosti, přičemž společná večeře je na programu ve čtvrtek. Ve středu se rovněž dozvědí termín zasloužené dovolené. V přípravě máme v plánu jít klasickou cestou jako v uplynulých sezonách, tedy i se soustředěním v Turecku.

V pozici jednatele působíte již čtyři sezony. Budete pokračovat?

Očekávám, že budeme pokračovat ve stejném složení, přičemž s kolegy na prezidiu si něco řekneme.

Bude firma PSG dál generální a titulární partner hokejového klubu?

Dohoda o spolupráci je už nějaký čas podepsána i pro další sezonu. Předpokládám proto, že pokud se nestane něco významného, popřípadě nepřijde další ještě silnější partner, budeme pokračovat s názvem PSG i v dalším ročníku.