„Mám z toho dobrý pocit. Ani jsem to nečekal, přestože jsem dostal celkem hodně prostoru. Jsem za to rád,“ vykládal včera po obědě 20letý Petr Holík, který reprezentační kabinu v Českých Budějovicích sdílí i se svými dvěma spoluhráči ze Zlína Ondřejem Veselým a obráncem Petrem Zámorským.

Doma si o víkendu fixem na černý kotouč dopsal datum 7. duben 2012 a uložil jej mezi ostatní. „Mám tam vystavené i další trofeje i puky, které jsem si schoval. Z extraligy, z dvacítek i osmnáctek i z juniorky,“ popsal rozšiřující se sbírku.

„Ale mám pevnou poličku, takže snad zátěž vydrží,“ pousmál se.

Svou trefou zvýšil ve 25. minutě po spolupráci s Pavlem Kašpaříkem na 2:0. „Už před střídáním jsme si říkali, že se musíme dostat do pásma. Pavlovi jsem přihrál za branku a najel jsem si z rohu před gólmana a on mi nádherně žabkou přihrál. Stačilo to jen dobře trefit. Naštěstí se mi to podařilo,“ liboval si Petr Holík.

Tomu se poté zahltil telefon gratulacemi od rodiny, přátel i kamarádů.

„Chodily mi esemesky i od kluků ze Zlína. Jsem rád, že to trochu sledují. Napsal mi Béďa Köhler, Kuba Sedláček, Tomáš Linhart. Bylo jich hodně,“ děkoval zlínský útočník.

Petr Holík reprezentační dres již letos oblékal, když s národním týmem do dvaceti let na přelomu roku bojoval o semifinále. Proto může srovnávat.

„Nyní je to možná ještě všechno rychlejší, ale už je tam i více chytrosti. Hraje se především vyspělejší hokej. Ale také je na úplně jiné úrovni, o stupeň rychlejší než v extralize. Na všechno máte méně času. Vždyť v dresu soupeřů hrají nejlepší hráči,“ vypozoroval nadaný talent ze zlínské líhně.

„Ale nepřekvapilo mě to. Přesto jsem se v první třetině rozkoukával. Poté už to bylo v pohodě,“ tvrdí Petr Holík.

Reprezentačnímu trenérovi Aloisovi Hadamczikovi se začínají omlouvat tradiční opory. Jisté už například je, že nepojede kapitán Tomáš Rolínek. Holík si však žádné naděje na světový šampionát nedává.

„Hlavně nad tím ani nijak nepřemýšlím. Jsem stále mladý kluk a pro mě je to tedy nereálné. Jsem rád za každý den, kdy tady můžu být, a moc si to tady užívám,“ zářil nadšeně nejmladší hráč současného výběru.

Azyl v Kravařích u Opavy národní tým vyměnil v úterý za jihočeskou metropoli. V Českých Budějovicích nyní národní tým odehraje zítra a v sobotu dva přípravné zápasy proti Německu.

„Dnes jsme měli trénink a večer jsme se domlouvali s kluky, že půjdeme do kina. Budějovice jsou pěkné město, tak si to tady prohlídneme. Chodíme si s kluky i sednout na kafíčko,“ popsal Holík, jak tráví volné chvíle mezi tréninky.

Gólové premiéry Petra Holíka:

První reprezentační gól: příprava na MS 7. dubna 2012 ČR – Lotyšsko 4:3 po nájezdech

První extraligový gól: 7. kolo: 3. října 2010 Zlín – Litvínov 10.2

První gól na MS do 20 let: skupina o udržení: 5. ledna 2011 – ČR – Slovensko 5:2

První gól na MS do 18 let: ve skupině: 16. dubna 2010 Lotyšsko – ČR 4:5