„Už se těším na hokej i tým. Doufám, že bych mohl být pro mančaft dobrým přínosem," vykládal včera nadšeně v rozhovoru pro Deník Roberts Bukarts, který letos ještě v dresu Dinamo Riga v KHL vstřelil v sedmi zápasech dva góly.

Jenže po sedmi letech angažmá už potřeboval novou výzvu, a tak kývl na nabídku Zlína, kde podepsal smlouvu do konce sezony. „V Rize jsem už neviděl perspektivu. Proto jsem hledal nové angažmá, abych se zlepšil a ukázal své dovednosti jinde. V Rize dostávali stále více prostoru jiní hráči. Cítím, že můžu být mužstvu prospěšný ještě více. Jsem rád, že budu hrát českou extraligu právě za Zlín," pochvaloval si rodák z Jürmaly, což je lázeňské přístavní město u Baltského moře ležící asi 25 kilometrů od hlavního města Lotyšska Rigy.

Navzdory tomu, že v KHL odehrál 225 zápasů, vstřelil 27 branek a zaznamenal 28 nahrávek, nepovažuje odchod do extraligy za krok zpět. „Protože její úroveň je také vysoká a existuje spousta skvělých hráčů pocházejících z této ligy. Česká republika je zemí s velkými hokejovými úspěchy ve světě," argumentoval Bukarts.

Přestože ve Zlíně bude poprvé, informace o klubu si vyhledal nejen na internetu, ale měl je také z první ruky od odchovance a brankáře Jakuba Sedláčka, který v Rize už třetí sezonu působí. „Podle toho, co jsem viděl na internetu i slyšel od Jakuba, si myslím, že Zlín je pěkné město, ve kterém je mnoho parků a restaurací. Zajímavá je také historie města. Viděl jsem, že chodí hodně fanoušků na hokej, kteří jsou skvělí. Už se těším, až všechno uvidím," vzkázal Bukarts.

Zdroj: Youtube

Angažmá v Baťově městě mu doporučil právě jeho bývalý parťák Sedláček. „Vlastně to byl on, kdo mi hodně pomohl. Říkal mi, že Zlín hledá nové hráče a doporučil mě generálnímu manažerovi. Opravdu si vážím jeho pomoci. Říkal mi o Zlíně, klubu, vedení i fanoušcích jen to nejlepší," vysvětlil první kontakt lotyšský forvard, který prokázal i slušnou informovanost o zlínském hokeji.

„Vím, že tam působí Martin Cibák a Jiří Marušák, kteří hrávali v KHL. Ale osobně je neznám. A také nově přišel Adam Havlík, který po dobu jednoho týdne trénoval u nás v Dinamu," vybavil si účastník tří posledních světových šampionátů v Bratislavě, Stockholmu a Praze. V nároďáku Lotyšska odehrál celkem 57 zápasů a nastřílel 27 gólů a reprezentoval už i v mládežnických kategoriích. „Rád bych se v reprezentaci udržel i do budoucna," přeje si Bukarts, který pochází z hokejové rodiny.

Už jeho 51letý otec Ralfs hrával nejvyšší lotyšskou soutěž, 19letý Rihards zkouší štěstí v kanadské juniorské soutěži WHL v dresu Portlandu a hokej válí po vzoru svých starších bratrů i 11letý Rodžers. „Hokej byl vždy sportem číslo jedna v naší rodině. Můj otec vlastní hokejový klub SK Saga s několika mládežnickými týmy a muži ve druhé lotyšské lize, ve kterém jsme vyrostli i my," vypráví nová zlínská akvizice, která úspěšně dostudovala univerzitu v oboru ekonomie.

Jeho největšími úspěchy je letošní triumf v Naděždy cupu, tedy poháru, jehož se účastní všechny týmy nepostupující do play-off KHL. Se sedmi trefami se stal nejlepším střelcem. V sezoně 2011/2012 se stal se šesti kanadskými body (2+4) nejproduktivnějším hráčem respektovaného turnaje Spengler cupu v Davosu, kde ukázal záda i českým útočníkům Petru Sýkorovi, Petru Tatíčkovi nebo Pavlu Brendlovi. „Tohle jsou moje největší úspěchy, kterých si vážím," přiznal.

Vytáhne svými góly z bryndy Zlín a přidá svůj další úspěch?

Roberts Bukarts

Narozen: 27. června 1990 v Jumalu (25 let). Post: Útočník. Národnost: lotyšská. Výška: 184 cm. Váha: 84 kg.

Bývalé kluby: SK Saga, SK LSPA/Riga, HK Riga 2000, Texas Attack, Křídla sovětů, Metalurg, Dinamo Riga.

Největší úspěchy: mistr ligy Lotyšska (06/07), bronzový medailista Lotyšska (14/15), zlato, stříbro z mistrovství světa do 20 let sk. B. (05/06, 07/08).

KHL: 225 zápasů, 27 gólů, 28 asistencí, 58 trestných minut.

Mistrovství světa: 16 zápasů, 3 góly, 0 asistencí.

MS 20: 12 zápasů, 10 gólů, 3 asistence.

Celkem v reprezentaci: 57 zápasů, 17 branek, 10 asistencí.