„O samotné město jsem se zatím nezajímal, nicméně určité poznatky a informace mám," hlásil z reprezentačního srazu v Českých Budějovicích Holík, o jehož odchodu do KHL přinesl informaci Deník z českých médií jako první.

Zpráva prosákla před týdnem z ruského serveru, to však ještě Holík nechtěl komentovat. „Až to bude hotové, vyjádřím se," vzkázal.

Včera už mohl, kontrakt dostal oficiální razítko.

„Čeká mě nová zkušenost, velká výzva a půjdu to zkusit," hlásí odhodlaně Holík, který odehrál během sedmi extraligových sezon v dresu Zlína celkem 405 zápasů, ve kterých zaznamenal 231 kanadských bodů za 87 gólů a 144 asistencí.

Na snímku je za Zlín ve žlutém dresu Miloš Kopečný.
Fotbalisté Zlína jsou v pohárovém finále! Vyhráli na Slavii

„Mám už určitý věk a je na čase zkusit nové angažmá, když se naskytla tato možnost. Sedm let jsem hrál extraligu pouze za mateřský klub a neopouští se mně zlínský hokej lehce," přiznal reprezentační útočník Petr Holík, jenž v posledních dvou letech ve Zlíně přirozeně převzal roli lídra po odcházejících legendách Petru Čajánkovi s Petrem Leškou.

Podílel se už na posledních dvou úspěšných sezonách 2012/2013 a 2013/2014, která vyvrcholila ziskem mistrovského titulu.

„Vedle vedení klubu a všech lidí kolem zlínského hokeje chci poděkovat především fanouškům za skvělé povzbuzování a podporu. Byl jsem u toho, když jsme vyhráli mistrovský titul, rok předtím jsme bojovali o titul až do sedmého zápasu. Moc si podpory fanoušků vážím," vzkázal Holík, který byl v uplynulé neúspěšné sezoně ve Zlíně s 35 kanadskými body (16+19) nejproduktivnějším hráčem týmu.

Nyní se jeho kariéra spojí s týmem Čerepovce, jehož hlavním sponzorem je právě ocelárna Severstal. Čerepovec je největší město Vologdské oblasti v severozápadním Rusku, nachází se na břehu Rybinské přehrady.

„V Rusku jsem nikdy dřív nebyl. Jsem zvědavý na osobní zkušenost. Hrál jsem pouze v Bělorusku," vybavuje si ještě nedávno zlínský forvard.

Čerepovec se poslední čtyři roky neprobojoval do vyřazovacích bojů KHL. Jeho posledními výraznými úspěchy jsou druhé místo ze sezony v Superlize 2002/2003 a třetí místo v ročníku 2000/2001.

„Tým se přes léto hodně změní, Čerepovec má velké ambice postoupit do vyřazovacích bojů," má jasno Holík, kterého však ještě před odchodem na ruskou nevyzpytatelnou frontu čeká už dnes od 18.30 hodin v Českých Budějovicích v rámci Carlson Hockey Games duel s Finskem.

Poslední akce před světovým šampionátem v Paříži a Kolíně nad Rýnem a následné zápasy se Švédy a Rusy ještě přinesou poslední škrty v nominaci na šampionát.

„Možná to teď je blízko, když už jsem tady šestý týden. Ale od začátku jsem se nekoukal na to, jestli pojedu do Francie, nebo ne. Nebudu to dělat ani teď. Zajímá mě jen tenhle turnaj, odehraju ho, pak přijde nějaký verdikt. Nechci přemýšlet, kdo přijede, kdo nepřijede. Soustředím se na sebe, abych odvedl pro tým, co půjde. A nějak to dopadne," neláme si Holík hlavu.

Ten se stal prvním centrem, vedle sebe dostal vskutku hvězdná křídla Jakuba Voráčka a Romana Červenku.

„Nejsu zvyklý mít takové spoluhráče," směje se borec, který přitom ve Zlíně vytvořil úderné duo s lotyšským reprezentantem Robertsem Bukartsem a Robertem Říčkou.

„Tohle mě může posunout zase někam dál, Roman Červenka i Kuba Voráček jsou výborní hokejisté, takže můj úkol je, abych jim to moc nekazil a co nejvíc pomohl," culil se Holík, který si ve žlutomodrém dresu zahrál třeba i s Petrem Čajánkem.

Teď povede do zápasu jako střední útočník hvězdného Voráčka z Philadelphie Flyers.

„Zatím s ním mám za sebou dva tréninky, tak se uvidí, jak to bude vypadat v zápase. Ale už během přípravy si hned všimnete, jak výjimečný je to hráč. Jeden z nejlepších v NHL. Je hrozně rychlý, což mi docela vyhovuje," všiml si Holík, který zatím v 18 zápasech národního týmu nastřílel sedm gólů a přidal dvě asistence.

David Nosek
Nosek: Návrat do Zlína byl přirozenou volbou