„První starost bude, aby se povedl začátek. Aby se klukům lépe dýchalo a měli pohodu. Aby se neopakovalo to, co poslední dva roky a museli hrát ve stresu. To mužstvo je parádní," vykládal nedávno Petr Čajánek, který ve své poslední sezoně kariéry ještě s týmem prožíval v kabině starosti.

Deník zanalyzoval současnou situaci a našel hned několik optimistických důvodů, proč se do třetice děsivý start do sezony už opakovat nebude.

POUČILI SE

Hned čtrnáct hráčů současného týmu pamatuje oba nevydařené starty, kdy postup do play-off museli honit ve druhé polovině sezony. Stres, tlak, starosti, blbá nálada… Tohle všechno už nechtějí zažít. „Jsme posledními roky ponaučeni," tvrdí kapitán týmu a jeden z pamětníků Ondřej Veselý.

Ostatně hráči si to mezi sebou připomínají. Nemlčí, neschovávají se před ničím. Naopak se chtějí poučit a i z krizí si vzít to pozitivní. „Něco jsem o tom zaslechl. Ale hlavní je, aby se udělalo play-off. Vždycky je ale pro pohodu v týmu lepší, když se ze začátku vyhrává. Tým se uklidní a nebude pod stresem. V kabině pak jsou srandičky, naopak když se nedaří, je to zamlklé," ví i z vlastní zkušenosti obránce Miroslav Blaťák.

TĚŽKÝ LOS

Před dvěma lety ševci odstartovali sezonu domácí porážkou 2:5 s Mladou Boleslaví, vloni zase z Litvínova přivezli jen prohru 0:4. V pátek se v atraktivní bitvě postaví proti nadupané Kometě Brno. Při vší úctě k oběma soupeřům, tohle je pro ostrý start ideální soupeř! „Věřím, že pro naše hráče to bude lepší začátek, protože budou všichni nahecovaní a budou chtít vyhrát," doufá kouč Rostislav Vlach. „Už bychom to asi nepodcenili," tvrdí však vůdce Veselý. „Lepší to bude v tom, že nás asi čeká dobrá atmosféra," myslí si kapitán.

Spekulace o přijatelném či těžkém losu můžou být podle něj zrádné. „Loni jsme si los pochvalovali a stejně to nebylo ideální. Už není snadných soupeřů, musíme sbírat body s kýmkoliv. Je dobré, že začínáme atraktivním duelem pro diváky, fanoušci dojdou," ví Veselý směrem k pátečnímu mači.

ZRODILI SE NOVÍ LÍDŘI

Obavy po hromadném odchodu legend Čajánka, Lešky či Balaštíka se naplnily. Tým neměl vůdce, což se vloni na mizerném startu také podepsalo. „V týmu jsou už role jasnější, jsme srovnaní s minulou sezonou. Nyní už každý ví, co má dělat," hlásí Veselý.

Byť to byl po hlasování kabiny on, komu přidělili kapitánské céčko, v nové roli se našel postupně až během sezony. „Loni ten tým prošel hledáním nové tváře. Museli jsme najít nové lídry v nastupující generaci, což se povedlo a letos to musíme potvrdit," ví jednatel Kamas.

Přirozeným lídrem v kabině se stal i Roberts Bukarts. Ale především se v ní evidentně našel Petr Holík. Na ledě svým umem válí už dlouho, ale slovo si umí vzít nejen v kabině, ale i při rozhovorech s novináři. „Cítím, že to tak je. Holas (Holík) ale i Roman (Vlach) si to uvědomují, že to bude na nich. Mají roli na ledě, začínají působit i v kabině, jak by měli," všímá si kapitán.

JSOU SILNĚJŠÍ. A SEBEVĚDOMĚJŠÍ

Loňské příchody útočníků Martina Cibáka a Tomáše Sýkory se příliš neosvědčily a svezli se bahnitým toboganem až do suterénu extraligové tabulky společně s týmem. Navíc vloni v tuto dobu i Roberts Bukarts ještě sezonu začínal v Rize v KHL. Teď už je lotyšský snajpr členem sehraného úderného komanda. Ševci navíc mají v palebném arsenalu i „ztraceného syna" Antonína Honejska a třeba i jiného schopného střelce Martina Podešvu. „Výběr nových hráčů v loňské sezoně nebyl dobrý. Věříme, že letos se nám tým oživí a kluci budou přínosem pro tým," doufá Vlach, který má v zásobě první ligy pak třeba Čachotského s Marunou a Pechance či Štumpfa. Na koho z nich kouč Vlach v případě potřeby sáhne, ten mu služby vrátí.

„Chci něco konečně vyhrát," vyhlásil při svém příchodu sebevědomě třeba navrátilec a zlínský odchovanec Antonín Bořuta.

Ševci si evidentně věří. To je velké plus. A pavouci na zimáku tak v klidu mohou spřádat sítě. Rande s uklízečkou nebude.

Začátky Zlína v posledních dvou sezonách:

2014/2015: Zlín – M. Boleslav 2:5, Olomouc – Zlín 3:2, Zlín – Liberec 2:5, Vítkovice – Zlín 3:2.

2015/2016: Litvínov – Zlín 4:0, Zlín – Sparta 3:5, Třinec – Zlín 1:2, Zlín – Ml. Boleslav 2:4, Chomutov – Zlín 2:1 sn.

2016/2017: Zlín – Kometa Brno (9. 9. od 17.30), Litvínov – Zlín (11. 9. od 17.30), Zlín – Vítkovice (13. 9. od 17.30), Ml. Boleslav – Zlín (16. 9. od 17.30), Zlín – Plzeň (18. 9. od 17 hodin).