Z obou táborů, které se dnes od 17.30 ve Zlíně postaví proti sobě, si smutný historický zápis do tabulek pamatuje celkem devět hráčů a trenér Zlína Rostislav Vlach, jenž byl tenkrát asistentem Zdeňka Venery.

„Je to ze sedmdesáti procent jiné mužstvo. Mají ho jinak poskládané, takže díky tomu chtějí víc hrát hokej, než se prát," vypozoroval hlavní kouč Rostislav Vlach.

Na straně rudých si bitku pamatuje už pouze Petr Ton, Radek Philipp a Jan Švrček, který tenkrát stál ještě na zlínské straně a byl jedním z nejaktivnějších. V táboře žlutomodrých si vzpomínky uchovávají Jaroslav Balaštík, Petr Leška, Bedřich Köhler, Pavel Kubiš, Jiří Ondráček a Filip Čech. Především sestava Sparty prošla radikální obměnou. Většina provokatérů je pryč a současný tým Josefa Jandače se snaží produkovat ofenzivní hokej. „Proto nečekám vyhrocený zápas, zato se šťastným koncem pro nás," doufá Vlach.

Jenže bude to pořádná šichta. Sparta totiž vede suverénně tabulku o deset bodů před druhým Hradcem Králové a navíc bodovala posledních čtrnáct zápasů, během kterých prohrála pouze jednou. „Jednou musí prohrát, tak věříme, že to bude právě nyní," hlásí odhodlaně šéf zlínské střídačky.

Úřadující vicemistři jsou proti gólové mašině, která vyprodukovala za odehraných 24 zápasů 104 branek, značně nažhavení. „Pro hráče jsou zápasy se Spartou víc motivující. Ale snad přijde i dost lidí a doufejme, že bude téměř vyprodáno. Snad budeme mít podporu od diváků," věří zlínský kouč.

Na střežení Tona, Hlinky a dalších však nechystá žádné speciální „hlídací psy". „Právě jejich útok je hodně silný, ale nikdo se tam speciálně hlídat nedá," ví Vlach, že udeřit může prakticky kdokoliv.

I on však nasadí pozměněnou palebnou linii. Ve druhé formaci s Čajánkem včera na tréninku bruslil Köhler. „Protože s Plzní jsme dali jen dva góly v oslabení. V pěti jsme se neprosadili. Zkoušíme to trochu oživit, aby útoky dostaly nový impulz," vysvětluje Vlach, který nemůže počítat s Liborem Kašíkem, jehož nespecifikované zranění ze zápasu s Hradcem Králové je vážnějšího charakteru. Na marodce je také Valenta a Okál. „Je toho víc. Třeba v Jihlavě je Olda Kotvan také zraněný a zdravotní problémy má také Zadražil, jehož máme domluveného na hostování. Přesto počítáme, že začneme na čtyři útoky," předpokládá Vlach.