Na Zimním stadionu Luďka Čajky ve Zlíně tento post zastává osmnáctiletá Markéta Fagošová ze Zlína.

„Dostala jsem se k tomu přes svoji babičku, která tady pracuje, takže to ani tak nebyl můj nápad," svěřila se. Asi před třemi lety hledal sportovní manažer klubu Jiří Šolc nového maskota a oslovil také Markétu.

„Nějakou dobu jsem váhala, ale nakonec jsem se to rozhodla alespoň zkusit a zalíbilo se mi to," říká Markéta.

Hokej má moc ráda a chodí na něj od malička. Byla to tedy dobrá příležitost spojit příjemné s užitečným. Fandí tak svému týmu nejen v hledišti či u televizních obrazovek, ale přímo na ledě.

Na otázku, co se jí na roli maskota nejvíc líbí, odpověděla: „Není to konkrétní jedna věc, ale celková atmosféra a spousta lidí, kteří se přišli hlavně bavit a kromě toho i to, že si zabruslím."

Bruslení je její vášeň, protože celých šest let chodila do krasobruslení. Teď už sice tento krásný sport neprovozuje, ale na ledě je jako doma.

„Ne, že by mě to přestalo bavit, ale bylo to příliš časově náročné," vysvětlila.

Nejen přes všední dny, ale také o víkendech, kdy rozcvička začínala už v půl sedmé ráno. I přesto, že škola jí vycházela vstříc, skloubit tréninky s vyučováním nebylo snadné. Jako maskot to má o něco jednodušší, i když přiznává, že bruslení v kostýmu také není zrovna med.

Hlava je těžká

„Hlava je docela těžká a navíc přes ni často moc nevidím," směje se. Kvůli váze se jí snaží moc neotáčet. Zatím však dle svých slov naštěstí nikdy nespadla.

Když si bruslení v kostýmu vyzkoušela úplně poprvé, trošku se obávala, jak to zvládne. Od té doby však uplynula spousta času a praxe i zkušenosti z krasobruslení jí pomohly se tohoto náročného úkolu zhostit důstojně.

ROMAN BUČEK