Servírovala se totiž parádní podívaná, jen trenérům zřejmě přibylo pár šedin ve vlasech. Zlín v zápase ani jednou nevedl, prohrával 0:3, 1:4, 5:6, dvakrát dokázal vyrovnat na 5:5 a 6:6. Výrazně si pomohl v přesilovkách, kdy vstřelil čtyři góly.

„Za druhou půlku zápasu jsme si bod zasloužili. A určitě jsme za něj rádi," přiznal ČTK asistent zlínského trenéra Juraj Jurík, jehož tým se po porážce Pardubic v prodloužení udržel i nadále dva body od šestého místa zaručujícího čtvrtfinále play off. Na 11. místo mají náskok devíti bodů.

Ševci v plné parádě ukázali obrovské sebevědomí, které nasbírali v předchozích zápasech. Vždyť v tabulce posledních deseti zápasů jsou první i nastříleli celkem 33 gólů.

Ukázali zarputilost i bojovnost, ale také nečekaný chaos v obraně. Všechno začalo už v první třetině, kdy Pech dotlačil za brankovou čáru vypadnutý kotouč z výstroje Kašíka. Jen 24 vteřin před první sirénou pak ve vlastním oslabení slovinský reprezentant Sabolič ujel v oslabení po křídle, pohrál si se zlínskou obranou, dostal se až před Kašíka a bekhendem o horní tyčku zavěsil – 2:0.

Ani nástup do druhé části se Zlínu nepovedl. Po 47 sekundách hry se od zadního mantinelu prodral Klimek až před Kašíka a nikým neatakovaný zavěsil.

Jenže hned v následující přesilovce ve 23. minutě si Okál sjel mezi kruhy na přihrávku Lešky, který ze svého „kanclu" za brankou našel Okála. Reakce Sparty? V ponechané výhodě se Pech protlačil až před Kašíka a zavěsil – 4:1.

„Jestli chcete na Spartě pomýšlet na nějaký dobrý výsledek, tak musíte být v optimální formě. Na nás bylo vidět, že po té dlouhé vítězné šňůře a po tom pátečním zápase jsme byli všude o krok později. Působili jsme horším dojmem. Sparta šla zaslouženě do vedení," uznal Jurík.

V úvodu sezony by se stejný Zlín zřejmě složil a zápas dohrával v křeči a bolestech. Jenže ševci ukázali momentální sílu. Nejde to obraně? Nevadí, soka prostě přestřílíme, řekli si zřejmě na zlínské střídačce.

„Neřekl bych, že soupeř byl všude o krok později, má naopak nesmírnou sílu a hraje velmi organizovaně. Vyškrábali se z toho po tom vstupu, který neměli dobrý, ale teď už hrají parádní a ten jejich účelný hokej," pochválil zlínské obrození hlavní trenér pražské Sparty Josef Jandač.

Ostrou palbu zahájil kapitán Čajánek. Nejdřív ve 32. minutě v situaci dva na jednoho se z první opřel do kotouče a snížil na 2:4. O dvě minuty později pak dorazil vlastní střelu – 4:3.

Zlín se však ocitl zpět v zápase jen na 40 vteřin. Nezvykle průchodná zlínská obrana zapomněla na Rolínka, který si blafákem do bekhendu vychutnal Kašíka – 5:3.

Chcete znát odpověď Zlína? Byla blesková. Smrtící. Prostě typicky zlínská. Za 46 sekund bylo vyrovnáno. Nejdřív ve 37. minutě Holík v mezikruží naznačil střelu, chviličku si počkal a poté chladnokrevně zavěsil pod víko.

Poté jen čtyři vteřiny přesilovky stačily Žižkovi, aby vyrovnal na 5:5. „Když to vypadalo, že ten zápas bude hotový, tak jsme šli na kontakt a hráči tomu začali věřit," všiml si Jurík.

Ševci dokonce mohli vést, kdyby nejistý Novotný neudržel Čajánkovo nahození, následně pak Novotný přihrál Veselému, který ale kotouč za sparťanského gólmana neprocpal.

Ofenzivní hokej pokračoval i ve třetí třetině. Ve 46. minutě se Rolínek dostal mezi kruhy a zavěsil do horního růžku. Na druhé straně Okál z trestné lavice uháněl sám, ale nový muž ve sparťanské brance Janus jej vychytal.

Jenže v 53. minutě opět vyrovnal v přesilovce Kotvan, který na modré čáře napřáhl a kotouč se zastavil až o síťku za Janusem. To byla poslední zlínská odpověď. Forman v prodloužení už další nepovolil.

„Bylo to bláznivé utkání, tolik gólů v jednom zápase je hodně. Je to zase na nějaký rozbor, ale myslím, že rozdílový bod máme zaslouženě," myslel si Jandač.

V dalším zápase ve finiši základní části hostí Zlín v pátek od 18.20 Plzeň.

Sparta Praha – PSG Zlín 7:6 v prodloužení (2:0, 3:5, 1:1 – 1:0)

Branky a nahrávky: 14. Kumstát (Pech), 20. Sabolič (Buchtele), 21. Klimek (Forman, Pilař), 26. Pech (Pilař), 36. Rolinek (Kumstát, Pech), 49. Rolinek (Pilař), 61. Forman (Buchtele) – 24. Okál (Leška, Urbanec), 32. Čajánek (Žižka, Okál), 35. Čajánek (O. Veselý), 37. P. Holík (Roman Vlach), 38. Žižka (Matějíček, J. Svoboda), 53. Kotvan (Ondráček). Rozhodčí: Hribik, R. Svoboda – Bláha, Špůr. Vyloučení: 9:7, navíc Žižka (Zlín) 10 min. Využití: 1:4. V oslabení: 1:0. Diváci: 6396.

Sparta: F. Novotný (41. Janus) – Pilař, Polášek, Ďaloga, J. Mikuš, Piskáček, Barinka – Forman, J. Hlinka, Klimek – Sabolič, Buchtele, Vondrka – Kumstát, Pech, Rolinek – Volek, Přibyl, Dvořáček. Trenéři: Jandač a Moták.

PSG Zlín: Kašík – Marušák, Urbanec, Žižka, Matějíček, Kotvan, Řezníček, od 41. navíc Stuchlík – J. Svoboda, Čajánek, O. Veselý – P. Holík, Roman Vlach, Říčka – Okál, Leška, Kubiš – Ondráček, Fořt, Köhler. Trenéři: Rostislav Vlach, Jurík a Hrazdira.