Ševci odjeli s porážkou 4:8, přičemž až ve třetí třetině rodící se výprask čtyřmi góly korigovali. Liberec tak mohl převzít prezidentský pohár pro vítěze základní části. Bílí Tygři zároveň získali rekordních 112 bodů a o bod překonali maximum Pardubic z ročníku 2002/03.

V minulém týdnu lehl s teplotou vedoucí týmu Martin Kotásek, během týdne pak dvojice nejzkušenějších beků Žižka s Marušákem a v sobotu odpoledne i brankář Kašík.

„Libor ještě trénoval, ale odpoledne už mně volal, že má vysoké teploty a ulehl do postele," popisoval poslední zdravotní kalamitu týmu hlavní kouč Rostislav Vlach.

„V kabině nám řádí chřipka. Další hráli s teplotami. Bylo to pro nás složité," přiznal Vlach, který navíc nemůže počítat ani s brankářskou dvojkou Tomášem Štůralou, jenž má zřejmě po sezoně.

„Nevěděl jsem to. My hrajeme pořád stejně," reagoval autor první liberecké trefy Jakub Valský na zprávu, že Zlínu chybí gólmanská jednička. „Myslím, že nám kluci chyběli. Jsou to zkušení hráči," věděl zlínský útočník Petr Holík.

Do zlínské klece se tak postavila trojka Petr Zavadil. Čtyřiadvacetiletý gólman, který strávil většinu sezony v druholigovém Hodoníně, nastoupil do svého druhého extraligového zápasu v životě.

Ve zlínské kleci vydržel 33 minut. Po pěti gólech Valského, Dernera, Plodka, Řepíka a Stránského se nechal vystřídat juniorem Ondřejem Halodou.

„Góly jsme inkasovali z přemíry snahy. Chtěli jsme s tím něco udělat. Ale místo toho, abychom hráli organizovaně jako v pátek, dopadlo to takhle," litoval Holík.

„Jsou lepší v osobních soubojích. Pokud jsme se Liberci chtěli vyrovnat, tak jsme museli hrát v nasazení. A to nám chybí," nabízel i svůj pohled do televizní kamery Jurík.

Stejně jako Zavadil i Haloda si prožil křest ohněm. Gólman juniorů, který v pátek oslavil 20. narozeniny, si nenadělil nejlepší dárek. Za jeho zády skončily první dvě střely Liberce, o které se postarali Bakoš a o patnáct vteřin později i Vampola.

„Obránci ho nechali na holičkách, nepřičítal bych mu to," zastal se mladého gólmana expert České televize David Pospíšil.

„Hráčům jsme zdůrazňovali, že musejí brankářům pomoct, protože jsou mladí. Ale nepomohlo to," litoval Jurík.

Haloda inkasoval ještě v pořadí osmý gól od Jaroslava Vlacha, několik těžkých střel ale pochytal.

„Oba gólmany lituju, vůbec jsme jim nepomohli. Liberci jsme všechny góly darovali. Je smutné dostat 4:8. A to ještě Petr Zavadil asi pěti gólům zabránil. Mohlo to být ještě vyšší," nechápal počínání týmu Holík, který na začátku třetí třetiny vstřelil první gól Zlína.

„Snad třetí třetinu odehrajeme se ctí," přál si po druhé třetině zlínský asistent trenéra Juraj Jurík. Povedlo se. Po Holíkovi totiž snížil na 2:7 Štumpf, na 3:8 korigoval kapitán Veselý a konečnou podobu výsledku dal v 58. minutě Roman Vlach.

„Můžeme být rádi, že výsledek není tak krutý," podotkl k průběhu zápasu trenér Zlína Vlach, jehož tým z osmého místa ztrácí na šestou příčku čtyři body.

Další zajímavostí zápasu je, že Zlín si zahrál v zápase jedinou přesilovku. Až necelé tři minuty před koncem byl za napadení vyloučený Jaroslav Vlach.

„A to přitom nebyl ani zákrok na dvě minuty. Je to tím, že se Liberec výborně pohybuje, zdvojuje, ztrojuje a nebyl důvod faulovat," vysvětloval Pospíšil.

Už zítra se o reparát ševci pokusí před svými fanoušky od 17.30 hodin proti Plzni.

LIBEREC – PSG ZLÍN 8:4 (3:0, 4:0, 1:4)

Branky a nahrávky: 7. Valský (Radivojevič, Bulíř), 10. Derner (Bakoš, Mojžíš), 14. Plodek (Derner), 32. Řepík (Vampola, Mojžíš), 33. Stránský (Valský), 35. Bakoš, 35. Vampola (Řepík, Birner), 52. J. Vlach (Ordoš, Šimek) – 41. Holík, 44. Štumpf (R. Vlach, Veselý), 57. Veselý (Urbanec), 58. Vlach (Čachotský). Rozhodčí: Pavlovič, Hejduk – Flegl, Polonyi. Diváci: 6 806.

Bílí Tygři Liberec: Schwarz (Hosnedl) – Šimek, Ševc, Mojžíš, Derner, Vitásek, Výtisk, Plutnar – Řepík, Vampola, Birner – Bakoš, Bulíř, Radivojevič – Valský, Plodek, Krenželok – Ordoš, Stránský, J. Vlach. Trenér: Filip Pešán.

PSG Zlín: Zavadil (od 33. Haloda) – Řezníček, Kotvan, Matějíček, Urbanec, Horák, Stuchlík, Kobylík – Bukarts, Holík, Říčka – Štumpf, R. Vlach, Veselý – Ondráček, Cibák, Maruna – Čachotský, Šťastný, Čech. Trenér: Rostislav Vlach.