Novou sezonu hokejistů Zlína odstartuje dnešní domácí bitva s Kometou Brno. Od 17.30 hodin.

Ševci patří mezi elitu nepřetržitě od roku 1980 a ve své historii vyválčili dva mistrovské tituly - v roce 2004 a 2014.

„Proč letos nezískat další, proto jsem se vracel. Rád bych si opět zahrál minimálně finále," vyznal se navrátilec Antonín Bořuta.

„Extraliga je ale v posledních sezonách stále vyrovnanější, rozhodují maličkosti. Favoritů je několik, ale překvapit může řada týmů. Proč tedy ne i my," přeje si na startu soutěže trenér PSG Zlín Rostislav Vlach.

„Hlavním cílem je ale účast v play-off, nejlépe umístění do osmého místa," dodal jednatel klubu Patrik Kamas.

Zlín na úvod čeká třaskavé derby s brněnskou Kometou, která nebývale posílila a netají se nejvyššími ambicemi. Přibrzdí ji ševci hned ze startu? Utkání, které zřejmě bude vyprodané, startuje na ZS Luďka Čajky ve Zlíně v 17.30 hodin.

ŠLÁGRY ZÁKLADNÍ ČÁSTI

Plný - vyprodaný zlínský stadion - vedení klubu očekává zejména v duelu s nejbližšími soupeři jako je Kometa Brno (nejbližší utkání právě dnes a 4. 12) a možná i s olomouckými kohouty (9. 10. a 8. 1.).

Tradičně největší zájem bývá i o utkání s pražskou Spartou (15. 11. a 17. 2.), kdy nejen skalní fanoušci mají v živé paměti největší bitku obou týmů z ledna 2010. Rozhodčí tehdy udělili 439 trestných minut, což je rekord soutěže.

Nadstandardně zaplněné ochozy lze očekávat i proti aktuálnímu lídru tabulky, ale to ukáže až čas.

NOVÉ TVÁŘE 

Zlínský klub během letní přestávky nejenže udržel stávající opory, ale navíc kvalitně posílil. Bohužel tak činila i konkurence. Zde jsou nové tváře hokejových ševců.

1. Miroslav Blaťák - odchovanec a bývalý reprezentační obránce, který odešel v roce 2005 nejprve na rok do švédské Mory, dalších devět sezon strávil v ruské KHL
2. Antonín Honejsek - návrat ztraceného syna. Hbitý útočník se po zkušenostech ve finském Espoo, Brně a Hradci Králové rozhodl pro návrat.
3. Antonín Bořuta - již zkušený obránce se po pěti letech strávených ve Znojmě, kde si naposledy zahrál i finále EBEL ligy, rád vrací domů
4. Martin Podešva - odchovanec Vsetína by měl vyztužit ofenzivu ševců. Platí za zkušeného, důrazného hráče. V extralize odehrál 27 utkání, naposledy působil ve Znojmě, kde na cestě do finále EBEL nastřílel sedm gólů.

OPORY 
Základ hry ševců bude opět postaven na výborné defenzivě, kde se budou trenéři spoléhat především na umění „čaroděje" Libora Kašíka mezi tyčemi.

„Výkony v uplynulé sezoně si vybojoval post jedničky," potvrdil kouč Rostislav Vlach.

Pomáhat mu rozbíjet ofenzivní choutky soupeřů by měli i zadáci před ním v čele právě s Blaťákem, či zkušenými Žižkou a Marušákem.

O góly a radost fanoušků se bezpochyby bude starat první útočná formace Bukarts, Holík, Říčka, která v uplynulé sezoně výrazně pomohla k z mrtvých vstání Zlína.

„Po posledních nepovedených vstupech již každý zná svou úlohu v týmu. Cítím, že budeme silnější," netají se kapitán a člen druhé úderné formace Ondřej Veselý.

FINANCE A VSTUPNÉ

Dlouhodobě k hlavním akcionářům klubu patří město Zlín se 49 % podílem, druhým je Spolek HC PSG Zlín (41 %) a generální partner PSG Zlín (10%).
Do nové sezony vstupuje klub s rozpočtem 78 milionů korun.

„Ve druhé části sezony jej samozřejmě modifikujeme v návaznosti na to, zda tým postoupí do play-off a jak je v něm úspěšný," konstatoval jednatel klubu Patrik Kamas.

Po třech letech ovšem bude muset sáhnout hlouběji do kapsy i fanoušek, neboť došlo k mírnému navýšení vstupného.

„Bohužel ani bez peněz věrných fanoušků klub nemůže v dnešní době smysluplně fungovat," poznamenal Kamas.

Vstupné na jeden zápas se pohybuje od 20 korun (děti do výšky 130 cm) do 550 Kč (klubové sedadlo), permanentky pak od 2950 Kč (na stání) do 12 500 Kč (klubové sedadlo).

X FACTOR

V dnešní době je téměř každé odvětví sportu rok od roku vyrovnanější a o úspěchu již nerozhoduje jen dovednost, vysoká trénovanost a zázemí, ale nově i často propíraný X-faktor.

Tedy souhrn dalších kolikrát těžko popsatelných vlivů na tým či jednotlivce, jako jsou zdraví, forma, souhra jednotlivců, psychické rozpoložení a řada dalších.

Na titul totiž každoročně pomýšlí hned několik vlčáků a nezajistí jim jej ani největší rozpočet či na papíře hvězdně vyhlížející sestava.