Jako první se do něj navlékl kapitán Petr Čajánek a společně s parťáky Petrem Leškou, Jaroslavem Balaštíkem a členy vedení klubu jednatelem Patrikem Kamasem a generálním manažerem Karlem Adamíkem nový dres pokřtili slivovicí.

„Zlínské barvy jsou přece žlutomodré. Ať jde o město, nebo hokej. Každou jinou změnu vnímá divák negativně. Na hokej chodím padesát let, takže se mě to dotýká," přiznal rozčarování sedmdesátiletý Zdeněk Körber ze Zlína.

„To je blbá barva, jakou mají další čtyři kluby," zlobí se jiný fanoušek stojící vedle něj ve frontě na prohlídku kabiny. „Žlutomodrá je přece tradice," křičí další z příznivců.

„Nápad vzešel ze společné debaty vedení klubu i kabiny. Chtěli jsme to něčím novým oživit. Bylo nám představeno několik návrhů a řekli jsme si, že tohle by mohla být správná cesta. Není to žádné striktní rozhodnutí, že v nich budeme hrát pořád. Samozřejmě dál platí, že základními barvami zůstanou žlutá a modrá," uklidnil fanoušky jednatel PSG Patrik Kamas.

Zatímco u fanoušků vedení nepochodilo, hokejisté alespoň navenek vystupují smířlivěji. „Mně se líbí. Mají zajímavý střih," tvrdí Zdeněk Okál. „Že jsou komeťácké? Mně připomínají spíš dresy St. Louis Blues. A to není tak hrozné, ne," ptá se příznivců Okál.

„Reakce kluků nás překvapila. I ti, co mají šest názorů a z toho sedm je negativních, tak říkali, že jsou hezké. I oni by v tom chtěli hrát. Teď záleží na fanoušcích, jestli v nich odehrajeme jeden nebo dva atraktivní zápasy. Nebo se budou líbit natolik, že v nich odehrajeme větší část sezony doma," vzkazuje Kamas, že nic není definitivního.

Přesto klub plánuje, že v bílé kombinaci hokejisté vyjedou k prvnímu domácímu zápasu sezony 12. září na domácím ledě proti Mladé Boleslavi. „Vyvolají debatu, ale to je v pořádku. Proč si nepovídat o podobných věcech a nehledat nové cesty. Zdálo se mi, že prvotní reakce byla spíše pozitivní. Ale ukážou až následující týdny," nechal si Kamas odstup na hodnocení.

V případě bílých dresů je vyrobena pouze světlá varianta. Číslo, jméno, logo hlavního partnera a ze strany proužky jsou obtažené zlatou barvou jako připomínka uplynulé mistrovské sezony.

„Pokud by nezdomácněly, zůstanou jako hezká připomínka několika zápasů po mistrovské sezoně," uklidňoval vášně Kamas.

KOMENTÁŘ

Lepší než růžová, ne?

Když jsme se ptali s kolegou zlínských fanoušků, jak se jim líbí nová bílá třetí sada dresů, nenašli jsme jediného, komu by se zamlouvaly. Připomíná jim ty Komety Brno. Jejich reakcím se nedivím. I já jsem zastánce tradic, ale žlutá a modrá dál zůstávají. Navíc vedení dá na reakce fandů. Nepůjde přece proti nim.

Je však moc dobře, že fanoušci dali již nyní vedení jasně najevo svůj názor. Aspoň nikoho v blízké budoucnosti snad nenapadne měnit tradiční barvy, jako tomu bylo před dvanácti lety. A příznivci museli proti změně bojovat podepisováním petice. Zároveň se ale musím zastat vedení klubu. Chtělo přijít s něčím novým, netradičním. Není sice ideální, barvy má klub jen jedny. Přesto mi to přijde mnohem lepší, než kdyby se šéfové snažili navléct hokejisty do „šílené" růžové varianty, kterou v minulosti představili třeba v Ústí nad Labem, ne?

Daniel Ostrčilík, sportovní redaktor Deníku.