Po krachu slovenského projektu v KHL se především u východních sousedů vyrojily spekulace o příchodu osminásobného slovenského šampiona do české extraligy. Připíšou se na seznam další události, nebo je to jen čirá spekulace? Zatím to vypadá spíš na druhou variantu.

„Je to jen mediální spekulace a velká nafouknutá bublina," tvrdí jednatel PSG Zlín Patrik Kamas.

„Nejdřív s tím musí souhlasit slovenský svaz, že jejich tým může hrát někde jinde. Teprve pak se o tom můžeme bavit. Zajímavé to ale je ve chvíli, kdy to bude mít pro českou extraligu nějaký přínos," poznamenal Kamas.

Na APK (Asociace profesionálních klubů) zatím ani nedorazila žádost slovenského klubu.

„Proto to pro nás není žádné téma. Zrovna ve čtvrtek jsme o tom mluvili na APK s Tomášem Králem (prezident Českého svazu ledního hokeje – pozn. aut.) Až budeme mít žádost na stole, můžeme se o tom bavit," stojí si za svým šéf úřadujícího mistra extraligy.

Optimisticky vstup slovenského klubu na českou scénu nevidí ani zlínský kouč Rostislav Vlach. „Je tam několik otevřených otázek, které nevím, zda by dokázal Slovan splnit," myslí si zlínský kouč.

Podle komentátora České televize Roberta Záruby by ale měl Slovan české extralize co dát. „Přínosem by byl, ale šance jsou bohužel minimální," řekl slovenskému serveru hokejovysvet.sk Záruba.

Zádrhelem však mohou být obrovské dluhy Slovanu i herní systém, který extraliga má. „Ve stávajících podmínkách, kdy máme nějaký systém baráže a postupování, si to nedokážu představit," přiznal třeba někdejší reprezentační gólman Gottwaldova a Jihlavy Jiří Králík.

Přesto přiznal, že československou extraligu by si představit uměl. „Ale neznám podmínky, za jakých by se to mohlo uskutečnit. Je jasné, že ve stávajícím systému to možné není. Až budou jasné podmínky, byl bych schopný o tom uvažovat," podotkl Králík.

Jenže v první lize touží po extralize třeba Chomutov, Kladno i další kluby. Ani nejvyšší soutěž nebude chtít žádný z týmů dobrovolně opustit. O finanční podpoře a provázanosti se sponzory ani nemluvě. „Je tu nějaký budget sponzorů na sezonu, který by se musel pokrátit. Má to víc otázek a víc řešení," ví trenér Zlína Vlach.

Navíc je to otázka i složení kádru Slovanu. „Ten současný tam určitě nezůstane a rozpadne se. Otázka je, koho by získali, protože hráči na trhu obecně nejsou. Peníze, které nyní hráčům dávají, by v extralize dát nemohli. A sehnat průměrné hráče by asi nebylo pravým přínosem pro extraligu," upozorňuje zlínský kouč.

Co na nového potenciálního soupeře říkají samotní zlínští hokejisté? „Je to jen spekulace, neřeším to," tvrdí třeba Petr Leška.

Přestože federální bitvy přímo na ledě nezažil, z hlediště i proti Bratislavě pozoroval svého otce. „Chodilo na ně hodně lidí. Slovan patřil k nejlepším týmům se spoustou reprezentantů. Lídrem byl asi Dušan Pašek. Zápasy měly svou úroveň a kvalitu," vybavil si Leška.

Naopak přímo na ledě si proti Slovanu v osmdesátých letech zahrál současný trenér ševců Vlach.

„Vždy měli nejlepší podmínky i mužstvo. Mohli si hráče vybírat. Zápasy proti nim měly vždy náboj," vzpomínal Vlach, jehož Zlín má ale proti Bratislavě negativní bilanci. Z 93 zápasů vyhrál jen 29 utkání, 13 skončilo remízou a 51 zápasů slavila Bratislava.

Spoustu bitev proti Slovanu zažil i brankář Králík. „Nejhorší vzpomínku mám na rok 1979, kdy se Slovan stal mistrem na úkor Dukly Jihlava, ve které jsem tehdy chytal," vybavil si legendární brankář.

Naopak když Slovan v roce 2004 slavil 25. výročí od zisku titulu, Králík byl v brance za Výběr světa a záda mu jistily legendární dvojice Fetisov – Salming. „Byla pohádka si za nimi zachytat," přiznal Králík.

Poslední soutěžní zápas oba soupeři sehráli 13.prosince 1992 na zlínském ledě a vyhrál 5:4.

Události z bitev Zlín – Slovan Bratislava

Hned v prvním vzájemném zápase v sezoně 1960/61 vstřelil Golonka hattrick a Gottwaldov prohrál 3:11.

Remíza 3:3 na ledě lídra ligy v Bratislavě s posledním Gottwaldovem byla šokem pro celou ligu. „Senzace na Dunaji. Bratislava se divila." Takové titulky hlásaly noviny po jednom ze zápasů v sezoně 1978/79.

V sezoně 1983/84 během zápasu se Zlínem se zřítila část jedné z tribun (havárie části betonového zábradlí, byli i zranění) a po necelých dvou minutách hry třetí třetiny byl zápas přerušen. Pořadatelé vyklidili tribunu. Po 15 minutách hry se opět začalo hrát,

V Bratislavě místo klasické sirény používali gong, na což v sezoně 1986/87 doplatil třeba Gottwaldov. Hosté totiž přestali hrát a domácí vstřelili třetí gól. I přes všechny protesty sudí Gottwald branku uznal.