Past na podvodníky klapla. Extraligový klub Zlína během dvou posledních domácích utkání zajistil na 30 falešných permanentek

Zlínský hokejový klub je tak první, který otevřeně vyrazil do boje proti padělatelům, kteří je obírají o zisk.

„Na základě předchozích indicií jsme se při domácích zápasech s Karlovými Vary (13. 12.) a naposledy s Kometou Brno (26. 12.) rozhodli učinit razii na případné falešné permanentní vstupenky. Ve spolupráci s bezpečnostní agenturou a Policií České republiky jsme zpřísnili kontroly, které potvrdily naše podezření, a během dvou utkání jsme objevili do třiceti kusů padělků," potvrdil jednatel hokejového klubu PSG Zlín Patrik Kamas.

Snadno se tedy dá spočítat, že při ceně nejkomfortnější celoroční permanentky na sezení ve výši necelých deset tisíc korun tak vznikla hokejovému klubu značná škoda. A není vyloučeno, že ještě další jsou v oběhu.

„Větší část zfalšovaných permanentek jsme objevili při prvním utkání s Karlovými Vary. Více podrobností vzhledem k citlivosti věci ale nechceme zveřejňovat," omluvil se jednatel klubu, který aktuálně v tabulce nejvyšší soutěže okupuje pátou příčku.

Vzhledem k závažnosti situace se ale vedení úřadujících vicemistrů rozhodlo podat trestní oznámení na neznámého pachatele. „Tak jsme opravdu učinili, nyní ale vše musí prošetřit policie," konstatoval Patrik Kamas.

„Přijali jsme oznámení od představitelů hokejového klubu, kteří zjistili, že při vstupu na hokejová utkání se někteří návštěvníci prokazovali falšovanými permanentkami," potvrdil slova jednatele PSG Zlín krajský policejní mluvčí Aleš Mergental.

Podle zákona hrozí padělatelům vstupenek tresty odnětí svobody až pět let. Trest je však vždy odvislý od výše způsobené škody. Pokud by pachatelé způsobili škodu vyšší než pět set tisíc, mohli by za mřížemi strávit i osm let! V případě, že by se jednalo o organizovanou skupinu, byla by jejich protiprávní činnost posuzována ještě přísněji.

„Policisté v současné době prověřují původ těchto falzifikátů a zjišťují okolnosti, které by měly zjistit míru protiprávního jednání a jeho trestně právní důsledky," uvedl krajský policejní mluvčí.

„Zatím není prokázáno, o jaký trestný čin se jedná. To vyplyne ze zjištění rozsahu, okolností a škody. Nyní jsme ale teprve na začátku prověřování. Každopádně podobný případ jsme zatím nevyšetřovali," upřesnil Aleš Mergental.

Kde hledat původ falzifikátů permanentních vstupenek mu zatím není jasné. Stejně jako zlínské tiskárně Graspo, u které si hokejový klub nechal před sezonou aršíky povolující ke vstupu na extraligová utkání vyrobit. „Nemohu předjímat, v současné době je celá věc v šetření policie. Ale předběžně se zdá, že u nás problém nevznikl," komentoval nepříjemnou situaci Václav Vymětalík, mistr výroby menších tiskovin v tiskárně Graspo. „Navíc my dodáváme zlínskému hokejovému klubu pouze polotovary těchto permanentek. Bezpečnostní prvky, kterými jsou chráněny, si klub dodává sám," zdůraznil Václav Vymětalík.

Při zběžném ohledání permanentní vstupenky je přitom patrné, že jediným bezpečnostním prvkem je hologram se znakem klubu.

Na vypočítavost některých jedinců nedoplácí však jen hokejový klub PSG Zlín, ale i jeho fanoušci. „Jsou to jen rádoby příznivci, kteří chtějí na hokeji vydělat. Není to vůči ostatním poctivým fanouškům, kteří si permanentní vstupenky zakoupili, fér," zlobil se Roman Polášek, velký příznivec beranů, který si před sezonou permanentní vstupenku zakoupil.

„Zaplacením celoročního vstupného podporujeme svůj klub, neboť ten pak má prostředky na to, aby mohl zajistit kvalitní kádr, jenž pak nám svými výkony může dělat radost," uvědomuje si.

„Lidé, kteří se věnují padělání, byli, jsou a budou. I proto budeme dál namátkově připravovat opatření k potření této činnosti a snížení ztrát," potvrdil jednatel PSG Zlín Patrik Kamas.

Foto: Deník/Martin Břenek