„Lidé nás hodně podceňovali,“ všiml si nedávno kapitán Veselý nedůvěry okolí ve schopnosti jeho týmu. „Už teď je to pro mě trošku zadostiučinění,“ přiznal 39letý Veselý po včerejším dopoledním tréninku, že se jeho tým po mizerné sezoně vůbec dostal do bojů o play-off v dnešní posledním zápase základní části proti Karlovým Varům.

Zároveň odehrajete svůj jubilejní 1100. zápas v extralize. Víte o tom?
Ano, ale nijak to nevnímám. Akorát se to vždy dozvídám od vedoucího týmu Martina Kotáska nebo Tomáše Melzera (marketingového manažera – pozn. aut.), že mi předají pamětní dres.

Čtěte: Postupová matematika

Cítíte se na to, že vám zápasy dvanácté stovky budou naskakovat dál i v nadcházející sezoně?
To ještě neřeším. Uvidíme po sezoně, jestli bude zájem. Myslím si, že zdravotně jsem na tom docela dobře a rád bych pokračoval. Ale záleží na zájmu. Končit bych tento rok nechtěl.

O důležitých zápasech slýcháváte asi už polovinu sezony. Vnímáte, že jde skutečně o všechno?
Víme, že musíme vyhrát. Známe varianty, které mohou nastat. Jdeme do toho s tím, že chceme zápas vyhrát a mít čisté svědomí, že jsme pro to udělali maximum. Buď to vyjde, nebo ne.

Budete zároveň muset i doufat ve výhru pražské Sparty, která se postaví Plzni. Fandil jste jim už někdy?
Je na nich, jak k zápasu přistoupí. My se především chceme soustředit na svůj výkon, abychom to zvládli my. Čeká nás silný soupeř. Přestože Karlovy Vary jsou předposlední, výkony podávají celou sezonu dobré. Hrají vyrovnané zápasy. Co se stane jinde, už neovlivníme.

Nemáte ale obavy, že Plzeň, které jde také o všechno, bude dřít na sto padesát procent a Sparta, které už o nic nepůjde, utkání podvědomě vypustí?
Takhle to ale většinou bývá. Plzni také nic jiného nezbývá, dá do toho maximum. Spartě už o nic nejde, možná proto k tomu přistoupí tak, aby se nezranili. Ale nechci odhadovat, v jaké jsou situaci a jak utkání pojmou.

Čtěte také: Kašík zůstane ve Zlíně i v příští sezoně. Nikam neutíkám, uklidňuje gólman

Výsledky dalších zápasů stíháte během utkání sledovat?
Je jasné, že ano. Důležitý je náš výkon. Co se děje okolo, na to je lepší se nesoustředit. Pak se totiž nemůžete soustředit na sebe.

Ale když uvidíte, že Sparta povede, může vás to pozitivně ovlivnit. Stejně jako negativně, když bude ztrácet…
Proto je lepší se na výsledky podívat až po zápase. Chce to mít čistou hlavu a být přítomný ve svém utkání. Když se nesoustředíte, snadněji se dělají chyby. Pak to uškodí a může to ovlivnit samotný výkon váš i týmu.

Čekáte zápas hodný bitvy vyřazovacích bojů?
Nám jde o všechno. Už to bude mít parametry play-off. Navíc rozhoduje jediný zápas. Potřebujeme vyhrát. Jenže Vary na tom jsou fyzicky velmi dobře, brusliví, houževnatí mladí hráči. Musíme si pomoct vstřeleným gólem. To nám vždycky pomůže.

Trenér Martin Hamrlík už měl nějakou motivační řeč?
Záleží na konkrétní situaci i soupeři. Ale každý z nás ví, co je ve hře. Nevím, jestli přijdou s něčím motivačním. V některých situacích je to potřeba. Uvidíme, co nám trenéři řeknou před zápasem.

Nedávno jste říkal, že spousta lidí i fanoušků vám už nevěřila a pro play-off vás odepsala, zatímco vy jste neztrácel optimismus. Cítíte trochu zadostiučinění?
Samozřejmě trošku je. Vnímám i reakce okolí. Několikrát nás už odstrčili na vedlejší kolej. Vždy jsme dokázali, že se nechceme vzdát. To je na tomto týmu pozitivní. Pořád máme o co hrát. To jsme všichni chtěli. Buď to vyjde, nebo ne. Ale jsem rád za to, že jsme se dostali tam, kde jsme a do posledního utkání.

Trenér Martin Hamrlík po porážce 0:3 v Olomouci říkal, že vám došly síly, ale v Hradci jste působili mnohem živějším dojmem. Co vás nakoplo?
Každý zápas byl jiný. Olomouc hrála fakt dobře. Jsou v soubojích jeden na jednoho trošku silnější. Možná nás tam víc v rozích utahali. V soubojích jsme nebyli tak silní, abychom vyhrávali puky. Možná proto to vypadalo, že nám docházejí síly. Je to dané i soupeřem, jakým stylem hraje. Další věc je, že jsme nedali ani jeden gól. Ten nám vždy pomůže k tomu, aby se hra otočila na naši stranu. V Hradci jsme šli do vedení, hned se hrálo lépe. Soupeř na to musí reagovat a hrát jinak a hra se pro nás otevře.

V této sezoně první vstřelený gól pro vás vypadá jako výrazný psychologický moment…
To je tak pořád v každé sezoně. Když vám tam něco spadne, vždy je to výhoda. Pak soupeř znervózní. My se uklidníme a povzbudí nás to. Moc jich nedáváme, proto je každý gól důležitý.

Ovšem pamatuji sezony, kdy jste poměrně pravidelně dokázali otáčet zápasy, přestože jste ztráceli dva tři góly…
Ano. Ale nyní to vidím prostě takhle. Pomůže nám vždy první gól.

Vy sám jste dal v úterý v Hradci svůj čtvrtý v sezoně. I ve vašich letech stále dodá sebevědomí a potěší?
I když je mi devětatřicet, pořád gól potěší. Pro ně hokejista hraje. A když je zrovna nedává, musí se soustředit na jiné věci, jako je bránění nebo dohrávání soubojů. Najít si věc, která ho povzbudí a kterou bude platný pro tým.

Čtěte také: Chytil: Jako hrdina se vůbec necítím