„Je to velká motivace," přiznal 17letý Werbík, jehož si vybral právě úřadující šampion juniorské Quebec Major Junior Hockey League (QMJHL) jako 112. hráče CHL Import draftu, v němž si kanadsko-americké juniorské kluby vybíraly nejlepší zahraniční talenty.

Své dovednosti a um tak bude mít možnost ukázat v plné parádě. Werbík totiž příští sezonu stráví v zámoří. „Je to nejprestižnější juniorská hokejová soutěž s výbornými hráči. Taková nabídka se prostě neodmítá," ví Werbík.

„Musím však poděkovat zlínskému klubu, trenérům a spoluhráčům, bez kterých bych se nikam nepodíval. Bude to pro mě velká zkušenost a příležitost ochutnat kanadský hokej. Také se budu snažit ukázat před kanadskými trenéry a všemi lidmi," vzkazuje Werbík, který v uplynulé sezoně v dorostu Zlína nastřílel 28 gólů a přidal 14 asistencí a v 18 zápasech pomohl čtyřmi trefami i zlínské juniorce.

Přitom v padesátitisícovém městě přibližně 270 kilometrů na severovýchod od Québecu nemusel vůbec být. „Měl jsem informace od agenta, že má o mě zájem jeden kanadský tým, ale nebylo jisté, jestli si mě vyberou. Nakonec si mě vybral Rimouski Oceanic," pochvaluje si výběr svého nového klubu, který v roce 2000 vyhrál i slavný Memorial Cup.

O draftu jej informoval agent Vladimír Vůjtek mladší z agentury EHS (Euro Hockey Services). „Hned po draftu mi volal a oznámil mi to jako první. Později mi volal také trenér z Rimouski, jehož telefonát mě překvapil a zároveň hodně potěšil. Hovor v angličtině jsem zvládl dobře," rozesmál se Werbík.

Město na jižním pobřeží řeky svatého Vavřince v místě soutoku s řekou Rimouski si podmanil v sezoně 2003/2004 i 16letý Sidney Crosby, který posbíral 151 kanadských bodů včetně play-off. O sezonu později už to bylo neskutečných 199 bodů.

„Už proto je to samozřejmě jeden z nejkvalitnějších juniorských klubů v Kanadě," má nastudováno Werbík, jehož hokejovým idolem je útočník Dallasu Stars Tyler Seguin.