V zámoří tomu neřeknou jinak než Winter Classic, před čtyřmi lety v Pardubicích právě proti Kometě při dosud jediné monstrózní akci tohoto druhu u nás ji pojmenovali Hockey Open Air Game. Nebo jen jednoduše: Utkání pod širým nebem.

Na začátku týdne se na sociální síti Facebook objevila pozvánka na moravskou bitvu Komety Brno s PSG Zlín, která se měla odehrát 26. prosince 2015 na opravovaném fotbalovém stadionu za Lužánkami.

„Žádáme vedení obou klubů, aby se tím vážně zabývalo," znělo v pozvánce, kterou během několika dní přijalo přes čtyři tisíce lidí.

Vedení Komety Brno však informaci na svých webových stránkách dementovalo a autora požádalo o stažení.

„Nyní se pohybujeme v rovině spekulací a dále nemá smysl na jakékoliv dotazy tímto směrem reagovat. Je to věc stále otevřená a v jednání," poznamenal šéf Komety Libor Zábranský, který ovšem na nedávné tiskové konferenci potvrdil, že podporuje rozlučkovou akci Petra Švancary, která se uskuteční legendárním fotbalovém svatostánku a rozhodně se v budoucnu nebrání pořádání hokejového zápasu pod širým nebem.

Pokud se Švancarova rozlučka podaří, může se bývalý fotbalista Brna, Slavie či Slovácka stát manažerem hokejového utkání.

„Nabídka od Komety je pro mě ctí. Celý život jsem hrál fotbal, manažeřina a marketing mě vždy lákaly. Teď si to můžu užít kolem fotbalového zápasu a rád bych Kometě pomohl, aby se zápas pod otevřeným nebem povedl. Pokud tuto nabídku dostanu, velice rád ji přijmu," potvrdil Petr Švancara.

Ostatně ani vedení hokejového Zlína se této iniciativě nebrání.

„Tyto akce jsou určitě zajímavé, ale základní hledisko jsou finance, protože náklady na uspořádání v seriózní podobě dosáhnou mnoha milionů korun. Pokud by se objevil seriózní partner, který by takovou myšlenku zásadně finančně podpořil, pak bychom se jí nebránili. Ale opravdu je to ve výhledu," přiznal na dotaz Deníku jednatel PSG Zlín Patrik Kamas.

„Pokud by nastala situace, že by nás některý z klubů přizval, nepochybně bychom na to reagovali a neměli bychom s tím problém," dodal Kamas.

Ostatně i samotní zlínští hokejisté by se podobného zápasu rádi zúčastnili.

„Samozřejmě bych to uvítal a rád bych si takový zápas zahrál, i když vím, že organizačně to dá hodně zabrat a musí vyjít trošku počasí. A pro lidi by to byl taky zážitek," myslí si třeba útočník Jiří Ondráček.

„Bylo by to určitě zajímavé. Neříkám, že to je přímo jeden z hokejových snů, ale byl bych moc rád, kdybych si mohl zkusit Winter Classic zahrát," přidal se třeba obránce Dalibor Řezníček.

Ostatně i první utkání u nás pod širým nebem v roce 2011 na pardubickém plochodrážním stadionu ve Svitkově, který spolkl asi 16 milionů korun, si samotní aktéři nemohli vynachválit.

„Organizátoři to tady celkově připravili perfektně. Byl tady sníh, sluníčko, myslím, že lidem se to muselo líbit. I o nás hráče bylo perfektně postaráno, takže klobouk dolů před Pardubicemi. Byla to velká slavnost hokeje a jsem rád, že jsem toho mohl být součástí," chválil obránce a rodák z Uherského Hradiště Radim Bičánek.

V uplynulé sezoně se historicky druhé utkání pod širým nebem u nás snažil zorganizovat úřadující mistr z Litvínova na fotbalovém stadionu v Teplicích proti pražské Spartě, ale z termínových i finančních důvodů z celé akce sešlo.

Absolutní rekord v návštěvnosti padl v roce 2014 na fotbalovém stadionu v Ann Arbor v Michiganu, kde na zápas Toronta Maple Leafs proti Detroitu Red Wings přišlo více než 105 tisíc fanoušků. Před čtyřmi lety v Pardubicích si na sváteční utkání našlo cestu více než 17 tisíc fanoušků z celkové 25tisícové kapacity mobilního stadionu.