Klub nejnovější akvizici představil na pondělí dopolední tiskové konferenci společně i s Ralfsem Freibergsem a Radoslavem Illem, kteří uspěli na zkoušce. Naopak ve Zlíně neuspěl slovenský forvard Marek Zagrapan, který si zahraje druhou švýcarskou ligu za Winterthurt.

„Měl jsem nabídky z KHL i z Ameriky, ale rozhodl jsem se jít do Zlína. Jsem velmi rád, že jsem tady. Jsem hodně unavený, protože mám za sebou dlouhou cestu,“ přiznal mladší z rodiny Bukartsů, který se na jaře zúčastnil i posledního světového šampionátu v Kolíně nad Rýnem a Paříži, kde si v 7 zápasech připsal tři asistence.

hokej  Aukro Berani Zlín - HC Slávia Praha
Pomalý start, ale drtivý konec předvedli Berani proti Slavii

„Roberts je můj mentor a vzor. Jsem strašně rád, že si s ním zahraju. Můžu se od něj hodně naučit. Doufám, že to bude přínos pro mě i pro Zlín,“ věří Rihards, rodák z Jurmaly, který poslední čtyři roky strávil v nižších zámořských soutěžích, kde platil za produktivního útočníka.

Dopolední tiskové konference se zúčastnil i jeho bratr. „Jsem rád, že budu hrát se svým bratrem v jednom týmu. Spolu jsme si zahráli už minulou sezonu na mistrovství světa v hokeji. Budeme hodně hladoví po úspěchu,“ vzkázal soupeřům Roberts Bukarts.

Klub společně s 21letým útočníkem potvrdil příchod i Ralfse Freibergse a Radoslava Illa, kteří uspěli na zkoušce. Stejně jako Rihards Bukarts podepsali kontrakt na jednu sezonu. „Jsem velmi rád, že jsem dostal šanci a přesvědčil jsem trenéry. Česká liga je pro mě velká výzva a chci pomoci týmu, abychom něco dokázali. Je určitě co zlepšovat, ale do začátku sezony ještě něco zbývá,“ poznamenal Radoslav Ilo.

Bratři Bukartsové se tak v jednom týmu sejdou se spoluhráčem z lotyšské reprezentace obráncem Ralfsem Freibergsem. „Roberts mi toho hodně říkal o Zlínu. Je dobře, že nás tady z Lotyšska je více. Celkově to může Zlínu jenom pomoci,“ myslí si Freibergs. „Velmi se těším na novou sezonu. Hodně jsem se naučil v přípravných zápasech a jsem velmi rád, že jsem se dostal do Zlína,“ dodal Freibergs.

Hokejisté Aukro Berani Zlín. Ilustrační foto
První úspěch je na světě. Berani vyhráli Zubr cup v Přerově

VIZITKY POSIL

RIHARDS BUKARTS (LAT)

Mladší bratr Robertse (narozen 31. prosince 1995) odešel do zámoří v létě 2013, kde působil téměř tři sezony v týmu Brendon Wheat Kings (WHL), poté přešel do celku Portland Winterhawks v juniorské soutěži. V loňské sezoně nastupoval za tým Springfield Thunderbirds (AHL) a Manchester Monarchs (ECHL). V Manchesteru odehrál celkem 37 zápasů, ve kterých nasbíral ve 37 zápasech celkem 33 kanadských bodů za 16 gólů a 17 nahrávek. Rodák z Jürmaly se po velmi dobré sezoně představil premiérově na květnovém mistrovství světa v Kolíně nad Rýnem, kde v národním dresu Lotyšska odehrál všech 7 zápasů a připsal si v produktivitě 3 asistence.

RALFS FREIBERGS (LAT)

Lotyšský bek Ralfs Freibergs (narozen 17. května 1991) působil celkem sedm sezon v zámoří v nižších soutěžích a loňskou sezonu odehrál v týmu účastníka Kontinentální hokejové ligy Dinama Riga, kde nastoupil k 38 zápasům a posbíral 6 kanadských bodů. Freibergs hrál na zimní olympiádě 2014 v Soči a třech mistrovstvích světa (2013 Helsinky, 2016 Moskva, 2017 Kolín nad Rýnem), zkušenosti má rovněž z nižších zámořských soutěží. Šestadvacetiletý obránce z Lotyšska se zapojil do přípravy na ledě extraligového týmu Aukro Berani Zlín, kde uspěl na zkoušce. „Rozhodl jsem se jít do Zlína, protože je to velmi dobrý tým na vysoké úrovni. Myslím, že je to pro mě velmi dobrá příležitost a budu tady spokojený,“ pověděl rodák z Rigy.

RADOSLAV ILLO (SVK)

Slovenský útočník Radoslav Illo (narozen 21. ledna 1990) hrál s výjimkou extraligového Martina v nižších zámořských ligách, naposledy v týmu ECHL Missouri Mavericks. Vyznačuje se zámořským stylem hokeje, k čemuž patří přímočarost, ale i tvrdá hra. Radoslav odcestoval v sedmnácti letech poprvé do zámoří, kde nastupoval za juniorský tým. V roce 2009 byl draftován v 5. kole na 136. místě Anaheimem Ducks. Po dostudování hrál AHL a měl slíbené, že podepíše smlouvu s Kačery. Jenomže podpis smlouvy nepřišel a šel do slovenského Martina. Po roce působení v rodném Slovensku odešel zpět do zámoří. Až v létě 2017 se vrátil, dá se říci domů. "Dostal jsem nabídku smlouvy i z Ameriky, ale když mě zlínský klub kontaktoval, rozhodl jsem se, že to zkusím. O české extralize mám dobré povědomí a chci se zde prosadit," řekl rodák z Považské Bystrice.