Dvakrát ještě dokázali reagovat Veselým a Žižkou, ale o rozdílovou trefu se ve 49. minutě postaral bek Sparty Adam Polášek bombou od modré čáry a zajistil svému týmu pátou výhru v posledních šesti zápasech a především prodloužil domácí sérii svého týmu, který na vlastním ledě ještě v základní hrací době ani v 15. zápase jako jediný extraligový tým neprohrál.

"Z naší strany to nebylo moc vydařené utkání. Chyběla nám tam šťáva, důslednost v osobních soubojích. Sparta byla o krůček lepší a zaslouženě vyhrála," uznal hlavní kouč Zlína Rostislav Vlach, jehož tým zůstává na desáté příčce zaručující předkolo play-off.

I přes porážku však i ve žlutomodrém dresu jedna série pokračuje. Lotyšský kanonýr Roberts Bukarts totiž bodoval v sedmém z posledních osmi zápasů a popáté v řadě. Připsal si totiž asistenci na druhý gól Zlína z 38. minuty, kterým ševci vyrovnali na průběžných 2:2. V přesilovce se kotouč dostal k lotyšskému kanonýrovi, který střílel bekhendem do opuštěné klece. V letu jej ještě před brankou zasáhl obránce Žižka, jemuž byla trefa připsána.

Také první gól dali ševci v přesilovce, když sto čtyři vteřin před první sirénou vyrovnal na 1:1 kapitán Veselý, který dorazil střelu a kotouč se od kalhot sparťanského brankáře Pöpperleho odrazil za brankovou čáru.

Jenže i to bylo na Spartu málo, která byla herně lepší a v přesilovkách dokázala ševce sevřít do silných kleští. Sparta sice ze série čtyř přesilovek využila jedinou Přibylem z 26. minuty. Jenže měla ostrostřelce i od modré čáry. Nejprve nápřah Čajkovského z 15. minuty skončil za Kašíkem, stejně tak vítězná rána Poláška ze 49. minuty.

K tomu navíc zlínská obrana přežila slalomy Buchteleho s Procházkou. Celkově šlo na Kašíka 42 pokusů, zatímco Zlín jich vyslal sedmadvacet.

Na druhé straně si po krásné akci udělal dobrý den v oslabení Říčka, ale gólem celá akce ani střela Cibáka neskončily, stejně jako Holíkův pokus do opuštěné klece po zaváhání Pöpperleho.

Zlín měl v posledních čtyřech minutách možnost dvou přesilovek. První po vyloučení Klimka nevyužil a druhá po prohřešku Čajkovského a následných protestech prakticky skončila po faulu brankáře Kašíka za brankou na Dragouna dřív, než začala.

Sabolič měl tak 25 vteřin před koncem při zlínském pokusu o vyrovnání při hře bez brankáře jednoduchou práci, když bekhendem poslal kotouč počtvrté do zlínské branky. „Z naší strany to bylo vydřené a vybojované vítězství. Ve druhé třetině jsme si vytvořili spoustu brankových příležitostí, ve kterých jsme měli skórovat, ale bohužel se nám to nepodařilo. Museli jsme tak bojovat až do konce. Vážíme si ale toho, že jsme vyhráli," oddechl si sparťanský asistent Zdeněk Moták.

Ševci se do Zlína nevracejí, přenocují v hlavním městě a už v pátek je od 17.30 hodin čeká další extraligová bitva v Karlových Varech.

HC Sparta Praha – PSG Zlín 4:2 (1:1, 1:1, 2:0)

Branky a nahrávky: 15. Čajkovský (Přibyl, Forman), 26. Přibyl (Forman), 49. Polášek (Kumstát, Netík), 60. Sabolič (Klimek) – 19. O. Veselý (Roman Vlach, Čachotský), 38. Žižka (Bukarts, Říčka). Rozhodčí: Polák, Lacina – Frodl, Špůr. Vyloučení:6:7, navíc Čajskovský (Sparta) 10 min a do konce utkání. Využití: 1:2. Diváci: 4362.

Sestavy:

Sparta: Pöpperle – Eminger, Polášek, Čajkovský, Švrček, Hrbas, J. Mikuš, Kalina – Forman, Přibyl, Buchtele – Hamilton, Klimek, Sabolič – Netík, Pech, Kumstát – M. Procházka, Dragoun, A. Kudrna. Trenéři: Jandač a Moták.

Zlín: Kašík – Marušák, Kotvan, Matějíček, Žižka, Řezníček, O. Horák, od 21. navíc Urbanec – Bukarts, P. Holík, Říčka – Ondráček, Maruna, Kubiš – Čachotský, Roman Vlach, O. Veselý – T. Sýkora, Cibák, F. Čech. Trenéři: Rostislav Vlach, Jurík a Hrazdira.