„Je to pro nás normální. Jsme tak vychovaní, že jej neslavíme. Jestli nás to mrzí, na to nemůžeme reagovat," uvedl zlínský forvard Dame Diop.

Správně vás asi napadlo, že je to dáno jiným vyznáním. Elitní útočníci jsou muslimského náboženství. Nicméně že by den pro ně byl úplně obyčejný, to zas tak není pravda. Svátkem je pro ně, že se během nabitého fotbalového roku ocitnou v rodné vlasti. Dame Diop v Senegalu a Haris Harba v Bosně a Hercegovině.

„Jsme šťastní, že po dlouhé době můžeme strávit čas s rodinou. Odpočíváme doma," usmívají se.

Vánoce však pro ně nejsou úplně španělskou vesnicí.

„Znám je moc dobře, protože v Senegalu je deset procent obyvatel křesťanů. A mezi nimi mám spoustu kamarádů. Vánoce slaví úplně stejně, jak je to zvykem v České republice," vypráví třiadvacetiletý rodák z Lougy.

„V Bosně je zase hodně Chorvatů, kteří mají tyto svátky. A v televizi bývá i vánoční program," dodal rodák z Fuči.

DIOP VOZÍ Z ČESKA DÁRKY PRO RADOST

Dame Diop pak při povídání ještě upozornil, že dárky si s rodinou také věnuje, přičemž není vůbec potřeba tradice.

„Vozím rodině a přátelům věci, které nakoupím v Česku. Je to pro radost."

Hlavním svátkem muslimů je bajrám, který se světí dvakrát ročně. V letních měsících (srpen – září) probíhá malý bajrám neboli ramadán, a o dva měsíce později velký bajrám.

„Bereme to tak, že tyto slavnosti jsou na podobný způsob jako Vánoce. Také máme obědy s celou rodinou a trávíme s ní čas. Jen dárky si nedáváme," přiblížil bosenský fotbalista Haris Harba.