Ve skanzenu ožijí řemesla, v neděli skácí májku

Kdy: sobota 30. května a neděle 31. května

Kde: Valašské muzeum v přírodě v Rožnově

Devět příležitostí vyzkoušet si tradiční řemesla budou mít návštěvníci Dřevěného městečka ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm. Uskuteční se tam tradiční pořad Slabikář devatera řemesel. Návštěvníci si vyzkoušejí výrobu vizovického pečiva, voskových svíček, provazů, zdobení perníčků, plstění vlny za sucha či modelování z hlíny. Pracovníci skanzenu předvedou také textilní techniky tkaní stávku, batikování či práci s raznicemi do kůže.

Po celý den se příchozím budou věnovat zkušení lektoři a řemeslníci. Víkend ve skanzenu vyvrcholí v neděli tradiční májovou slavností kácení máje od 14 hodin v areálu Dřevěného městečka. Hrát a tančit bude soubor Klobučan.

Valašský autosalon zaujme celou rodinu

Kdy: pátek až neděle 29.31. května od 10 do 17 hodin

Kde: zimní stadion ve Valašském Meziříčí

Jednadvacátý ročník největší výstavy automobilů a motocyklů na Valašsku se o víkendu uskuteční v areálu zimního stadionu ve Valašském Meziříčí. Své novinky na něm představí na patnáct autorizovaných prodejců našich i zahraničních značek.

Autosalon nabídne testovací jízdy v letošním modelu Škody Fabia na zhruba pět kilometrů dlouhém úseku. Návštěvníci dostanou také příležitost prohlédnout si repliku amerického vozidla zhotovenou z lepenkového kartonu. Policie ČR pozve zájemce do laserové střelnice a na ukázku nových vozidel a výstroje pořádkových policistů. Chybět nebudou taneční a šermířská vystoupení. Pro děti připravili pořadatelé hry na playstationu, jízdy v elektrických motokárách a na čtyřkolkách a zařádit si jim umožní ve skákacím hradu. V sobotu přijede na Valašský autosalon Ruda z Ostravy a v neděli Olga Lounová s Danielem Landou.

Noc kostelů ukáže i nepřístupná místa velehradské baziliky

Kdy: pátek 29. května od 18 hodin

Kde: Zlínský kraj

Zahájení Noci kostelů ve velehradské bazilice Nanebevzetí Panny Marie a sv. Cyrila a Metoděje obstará dnes v 18 hodin dětská mše svatá. Následovat bude program v podání společenství dětí s názvem Cvrčci a pak už se návštěvníci vydají na prohlídku chrámu s názvem Bazilika pod lupou. O kulturní vložku se postarají koncerty.

V průběhu noční prohlídky baziliky budou moci lidé nahlédnout i tam, kam se běžně nedostanou. V sakristii chrámu budou k vidění liturgické předměty, knihy či kněžská roucha. V prostorech křížové chodby budou vystaveny snímky z pouti v roce 1985.

Noc kostelů se koná dnes v celém Zlínském kraji. Své prostory zpřístupní s průvodcem celkem pětaosmdesát kostelů, modliteben a kaplí napříč regionem.

Sbor Vrabčáci oslaví v Bystřici výročí

Kdy: pátek 29. května v 17 hodin

Kde: Společenský dům Sušil v Bystřici pod Hostýnem

Oslavit 40. narozeniny dětského pěveckého sboru Vrabčáci působícího při ZŠ TGM v Bystřici pod Hostýnem mohou lidé už dnes od 17 hodin v tamním Společenském domě Sušil.

„Těšit se mohou na vystoupení bývalých členů sboru, kdo by si chtěl znovu zazpívat, může se přihlásit na e-mail jajave@seznam.cz nebo zavolat na telefon 573 380 691," zvou pořadatelé.

Za dobu své existence získal sbor řadu vítězství v okresních i krajských soutěžích, nejvíce si cení prvního místa ze soutěže Svátky písní 1987 a 1. míst v soutěži školních pěveckých sborů v roce 1996 a 2002.

Na Zahradě Moravy si zatancují verbíři

Kdy: sobota 30. května a neděle 31. května

Kde: Staré Město

Farmářské trhy, atrakce a show pro děti, prezentace spolků ze Starého Města, regionální kolo soutěže

„O nejlepšího tanečníka slováckého verbuňku" nebo přehlídka dětských verbířů z regionu. To bude náplní víkendu ve Starém Městě, kde se koná tradiční akce Zahrada Moravy. Vše v sobotu odstartuje Dětský den s Hamé na Širůchu od 10 hodin, následovat budou trhy a od 20 hodin na náměstí verbířská soutěž. V neděli se mohou návštěvníci těšit na trhy, show pro děti a od 13 hodin přehlídku verbířů, zahraje CM Mladí Burčáci.

Sezonu na Cimburku zahájí Setkání malých pivovarů

Kdy: sobota 30. května od 14 hodin

Kde: hrad Cimburk

Pokud jste milovníci piva, potěší vás akce s názvem Setkání malých pivovarů, která se už tuto sobotu chystá na hradě Cimburk v Chřibech u Koryčan na Kroměřížsku: odstartuje tak letošní sezonu akcí na hradě.

„Začíná se ve čtrnáct hodin a na programu budou kapely Duo Juyós Complet, která předvede svůj Moravskoslezský bigbeat, nebo Savouy Trouble se svým akustickým rockem," řekl za pořádající občanské sdružení Polypeje Petr Svoboda.

Vstupné činí sto padesát korun, děti do osmnácti let zaplatí jen dvacetikorunu jako při běžné prohlídce hradu. Akce se bude konat za každého počasí a bude možnost přespání ve vlastním spacáku nebo stanu.

ZPRAVODAJOVÉ DENÍKU