Hodový víkend zahájí sbory

Kde: Dolní Němčí

Kdy: pátek 3. května až neděle 5. května

Hodovou sezonu na Slovácku tradičně zahájí o prvním květnovém víkendu v Dolním Němčí, kde se budou konat filipojakubské hody. Už dnes v 17 hodin je na tamním stadionu zahájí fotbalové utkání Dolní Němčí versus Podkopná Lhota.

Od osmé hodiny večerní si pak přijdou na své milovníci folkloru, když se jim představí pěvecké sbory z Hrubé Vrbky, Strání, Nedakonic a Svatobořic-Mistřína. Příznivci tvrdší muziky se mohou ve stejném čase těšit na rockový večer se skupinou Lionss.

O sobotní hodovou zábavu se od 20 hodin v sále kulturního domu postará V. S. P. Band. Úvod hodové neděle se od šesté hodiny ranní ponese ve znamení budíčku dechové hudby Dolněmčanka. O půl jedenácté před polednem pak bude sloužit hodovou bohoslužbu v kostele svatých Filipa a Jakuba generální vikář olomoucké arcidiecéze a rodák ze Strání Josef Nuzík.

Uherský Brod protne procesí

Kde: Masarykovo náměstí v Uherském Brodě

Kdy: pátek 3. května v 16.30 hodin

K roztančeným městům celého světa se má letos poprvé připojit také Uherský Brod. Ačkoliv Mezinárodní den tance připadá na 29. dubna, Uherskobrodští se do víru rytmů ponoří až dnes. „Tanečními kroky propojíme Masarykovo náměstí a náměstí 1. máje. Neostýchejte se a pojďte s námi do toho! Zatančete si v ulicích našeho krásného města," burcují do průvodu jeho organizátoři.

Taneční procesí vyrazí od kavárny Ulité kafé v 16.30, od 18 hodin pak má následovat projekce tanečního filmu Pina v kině Máj. Půl hodiny po osmé se před kinem představí místní tanečníci s ohňovým vystoupením Fire or die.

Na Rochusu zahájí pasteveckou sezonu

Kde: park Rochus v Uherském Hradišti

Kdy: 4. května od 14 .00

Parkem Rochus v Uherském Hradišti už bloumal ledaskdo. Ale byli jste na stejném místě při některém z předcházejících dvou ročníků Otevírání pastvin na Rochusu? Pokud ne, v sobotu tu možnost budete mít. Třetí ročník akce, která pravidelně zahajuje pasteveckou sezonu v areálu bývalého vojenského cvičiště, odstartuje ve 14 hodin a skončit by měla o tři hodiny později.

Návštěvníci, kteří si na Rochus vyšlápnou od rozcestí Vinohradské ulice s ulicí Pod Rochusem, se mohou těšit na ukázku práce pasteveckých psů, ochutnávku čerstvě vyrobeného sýru a zpracování ovčí vlny. Tu si mohou děti i dospělí zkusit příst na kolovrátku.

V Lužné pořádají jarmark

Kdy: Sobota 4. května, od 9.00 hodin

Kde: Lužná, taneční kolo

První májový víkend se v Lužné koná tradiční jarmark. Šestý ročník podle pořadatelů nabídne bohatý kulturní program. „Zahraje zde například kapela Veselá 5, Dareband a dechová hudba Lúžňanka. Jarmark večer zakončí taneční zábava se skupinou Traverz," uvedl starosta Miroslav Papšík.

Lidem se na této akci představí také gajdoš Petr Sovjak a Vojtěch Molek se svými zvířaty. Součástí akce je výstava prací dětí v mateřské škole.

Valašská zahrada otevírá brány

Kdy: 3.5. května, 8.0017 hodin

Kde: Sport camp TJ Rožnov, Rožnov pod Radhoštěm

Více než stovka prodejců se představí na letošním čtvrtém ročníku zahradnických trhů, které se pod názvem Valašská zahrada konají ode dneška do neděle ve Sport campu v Rožnově pod Radhoštěm.

„Připravená je bohatá nabídka letniček, balkónovek, trvalek, okrasných dřevin a zeleninové sadby," upozornila Taťána Míčková- -Muchová z pořádající realitní společnosti Valašské nemovitosti. Návštěvníci budou moci vybírat z nabídky velkých i menších zahradnictví, jak místních, tak i z dalekého okolí. Pro aktivní zahrádkáře bude připravena poradna. Letošní téma jsou peckoviny, jádroviny a také teplomilné rostliny.

K dobré náladě bude po celou dobu vyhrávat Cimbálová muzika Radhošť. Příchozí též ochutnají místní Rožnovské pivo. O děti se v dětském koutku postarají odborníci ze Střediska volného času v Rožnově pod Radhoštěm.

Na pouť do Hutiska

Kdy: 5. května, od 8.00 hodin

Kde: Hutisko-Solanec, náměstí

Tradiční pouť s kolotoči a prodejními stánky pořádají v neděli v Hutisku-Solanci. Na návštěvníky čeká se svým zbožím na sto sedmdesát prodejců a řemeslníků. Kdo má raději jízdu na kolotoči, nemusí se obávat, že si nepřijde na své. Pouťové atrakce obsadí obě parkoviště v centru města.

Páry roztancují Dům kultury v Kroměříži

Kdy: 4. května od 8.30

Kde: Dům kultury Kroměříž

Nejlepší taneční páry z celé České republiky se v sobotu utkají o cenu starostky města v Domě kultury Kroměříž. Předvedou nejlepší výkony v latinskoamerických a standardních tancích. Soutěž začne od půl deváté a pokračovat bude během celého dne.

„Návštěvníci se mohou těšit například na waltz, tango, quick step také latinskoamerickou sambu, čaču či rumbu. Soutěž je otevřena i zahraničí, takže možná dorazí i páry ze Slovenska či Polska," prozradila trenérka Kateřina Kolmanová.

Dětské kategorie zatancují také polku. Soutěžit se bude v kategorii děti, junioři, mládež, dospělí a senioři. Akci pořádá Klub sportovního tance Swing Kroměříž ku příležitosti 750. výroční města Kroměříž. Záštitu nad ní převzala starostka města Daniela Hebnarová.

Na Pionýrské louce vystoupí Mládek

Kdy: 4. května od 10.00

Kde: Pionýrská louka, Kroměříž

Ivan Mládek a Banjo band, Sto zvířat, Čoko Voko, Cémur Šámur, Nšoči a mnoho dalších zpěváků a skupin vystoupí o víkendu na Kroměřížském majálese. Letos se uskuteční už patnáctý ročník. Každoroční festival nabídne kromě různých hudebních žánrů také dobré jídlo a pití, sele na grilu, dětské atrakce, obří skluzavku, vodní balon a mnoho dalšího.

Do Tovačova pojedou historické motorové vlaky

Kdy: sobota a neděle

Kde: Kroměříž, Kojetín, Tovačov

Historický motoráček Hurvínek sveze v sobotu a neděli zájemce na trati z Kojetína do Tovačova. První ranní spoj přitom vyráží už z Kroměříže. Ti, kdo v Tovačově vystoupí, se mohou zúčastnit hned několika zajímavých akcí: psích závodů, modelářské výstavy anebo nedělních hodů v nedalekých Uhřicích.

Závody psů Key Disc Dog Freestyle se budou konat po celý víkend pod tovačovským zámkem. Ten bude pro zájemce otevřen po oba dny.

Na modelářské výstavě Plastic People of Tovačov budou k vidění například i skutečná vojenská vozidla BVP.

Hody v Uhřicích nabídnou v sobotu pouťové atrakce na hřišti a v neděli pak hodový průvod se mší svatou u sochy svatého Floriána.

Svatební show v Kloboukách

Kdy: 4. května od 14.00

Kde: Valašské Klobouky

V sobotu se v dolní části Masarykova náměstí ve Valašských Kloboukách rozprostře velký party stan, který bude hostit velkolepou Svatební show. První ročník této akce s dobročinným podtitulem návštěvníkům představí atraktivní novinky ve svatební módě, květinové výzdobě a dalších nezbytných součástech každé svatby.

„Hosté se mohou těšit na módní přehlídku šatů pro nevěsty i ženichy, ukázku novomanželského tance v podání Tancklubu Vsetín, ochutnávku koktejlů při barmanské show, nevšední písečnou animaci, hudební vystoupení Ivany Sáblíkové a Marcela Výleta a mnoho dalšího," popsal ředitel Kulturního a vzdělávacího střediska Valašské Klobouky Jaroslav Baloušek.

V průběhu se uskuteční také dobročinná dražba kalendáře agentury Silvie, svatebních kytic a účesů. Akce se může stát užitečným zdrojem inspirace jak pro snoubence, kteří plánují svůj velký den, tak i pro dámy a pány, kteří rádi vyhledávají společenské trendy.