Thor Heyerdahl junior se zúčastnil světově proslulé expedice AKU AKU na Velikonoční ostrov, s otcem plánoval expedice RA a Tigris, sám se stal světovým odborníkem na velryby a lední medvědy. Do Česka přijel vůbec poprvé, a to přímo z Prahy, kde měl přednášku, kterou si mohou znovu poslechnout lidé ve Zlíně už v úterý. „Jsem zahlcen reakcemi a přístupem, jaké zažívám. Věděl jsem, že Praha bývá označována za jedno z nejkrásnějších měst na světě, ale i přesto mě to všechno zaskočilo," řekl v pondělí zlínským novinářům Thor Heyerdahl junior. Do krajského města přijel v pondělí o půl jedné ráno. „Byla totální tma, takže o Zlínu zatím moc nevím. Hned jak skončí tisková konference, půjdu se po městě podívat, porozhlédnout se. Co jsem zatím viděl z okna hotelu, to bylo úžasné, velice krásné. Připadám si tu jako král," usmíval se při rozhovoru Thor Heyerdahl junior.

Nejstaršímu synu Thora Heyerdahla, norského etnografa a mořeplavce, bude v pondělí večer na komponovaném pořadu také udělena festivalová cena Kantuta. „Jméno cestovatele Miroslava Zikmunda, který tady se Zlínem hodně souvisí, jsem si dříve nedokázal s ničím spojit. O to více se těším, že se s ním osobně sektám," řekl Thor Heyerdahl junior. Cenu Kantuta pořadatelé udělují mimořádným osobnostem za osobní přínos v oblasti poznávání a sbližování různých kultur. Festival Neznámá země 2016 potrvá až do 29. dubna. (jk)

ÚTERÝ 19. DUBNA

Muzeum jihovýchodní Moravy v 16.00 hodin
Cestovatelský biograf

KON-TIKI: na balzovém voru přes Pacifik

Projekce unikátní osobní kopie Hermana Watzingera, člena expedice KON-TIKI. Projekce se zúčastní a osobně ji uvede Halfdan Tangen z Muzea KON-TIKI v Oslu.

Alternativa – kulturní institut v 18.00 hodin
Thor Heyerdahl jr. – In The Wake of My Father: Ve stopách mého otce

Vzácný host festivalu poprvé v České republice! Jeho přednáška mapuje dlouholetou spolupráci s otcem Thorem Heyerdahlem, osobní vědeckou kariéru mořského biologa a experta na lední medvědy a velryby, i dvacetileté působení v čele muzea KON-TIKI v norském Oslo. Přednáška bude tlumočena. Vstupné je 150 Kč.

STŘEDA 20. DUBNA

Lezecké centrum VERTIKON, K Pasekám, v 18.00 hodin
Milan Daněk a Alena Žákovská – Cesty k přírodním národům

Během cest k přírodním národům často putovali dlouhé týdny džunglí. Výběr těch nejsilnějších zážitků z cest na Novou Guineu, Borneo, do Malajsie, Mexika či Amazonie. Nic pro slabé povahy!¨

CAFE R 21 – Baťův mrakodrap od 20.30 hodin
Boženka Štofková – WORKSHOP: Jak cestovali, šli a psali známí cestovatelé, a jak byste mohli psát VY?

Cenné informace ředitelky knižního nakladatelství JOTA pro budoucí autory, spisovatele a vůbec všechny, kteří chtějí vědět, jak napsat dobrý cestopis.

ČTVRTEK 21. DUBNA

Alternativa – kulturní institut v 16.00 hodin
Cestovatelský biograf

Alternativa – kulturní institut v 17.00 hodin
Rudolf Švaříček – Z Bhútánu do Kazachstánu

Audience u krále Bhútánu. Nepálské otřesy i radosti. Pandy i obří Buddhové. Největší klášter světa pro 30 000 mnichů a mnišek. Tajemná Šambala, vchod do jiného světa… Ochutnáte odlišné světy! (Diashow a přednáška)

CAFE R 21 – Baťův mrakodrap od 20.30 hodin
Eva Šlosarčíková – Sumatra: na tři týdny milionáři

O krásném koutu planety, úžasných pralesech, usměvavých a přátelských lidech… a taky proč bojovat proti palmovém oleji. (přednáška s ponaučením)

PÁTEK 22. DUBNA

Alternativa – kulturní institut v 16.00 hodin
Cestovatelský biograf

Alternativa – kulturní institut v 18.00 hodin
Petr Jan Juračka – S dronem na cestách: Uganda, Lesotho, Alpy…

Vynikající fotograf, kameraman a popularizátor vědy podlehl kouzlu natáčení pomocí dronů. Uvidíte strhující obrázky, uslyšíte neuvěřitelné příběhy, hodně se zasmějete. A taky se dozvíte, že to někdy dost bolí…

Alternativa – kulturní institut ve 20.00 hodin
Petr Voldán (Český rozhlas), Miroslav Zikmund a host Petr Vavrouška – S rozhlasem na cestách

Beseda u příležitosti výročí startu cest Zikmunda a Hanzelky. H+Z byli jedni ze zakladatelů a výrazných tvůrců české cestopisné rozhlasové reportáže. Jak se na současnou podobu tohoto žánru dívá vzpomínající cestovatel a jak současný proslulý zpravodaj Českého rozhlasu? Jak současné souvislosti této práce vnímá i zlínský rodák, současný zpravodaj ČRo Petr Vavrouška? Poslechnete si některé reportáže, zaposlouchejte se do vyprávění o současné práci a vybavení rozhlasáka na cestách.

NEDĚLE 24. DUBNA

Neznámá země v ZOO Zlín, 14.00–16.00 hodin
Fotografický workshop: Jak fotografovat zvířata

Radí fotograf Petr J. Juračka