„Jedná se o takovou koncertní verzi, užíváme si dobře osolenou muziku," komentoval Tomáš David, jeden z herců. Ředitel divadla Petr Michálek řekl, že spíše než o oslovení nových diváku jde o poděkování těm starým. „Zájem o naše divadlo neustále roste. Je to pro nás velká motivace při přípravě další sezony," uvedl.

Jak podtitul „Punková zpověď učitele národů v jazyce 21. století" naznačuje, o zábavu bylo postaráno. Náměstí bylo plné a lidé se očividně bavili při vtipech a odkazech na známá díla, kterýma hra oplývala. Komenský například upozornil na chybu v Nietzeho slavném citátu „God is dead," kde má prý ve skutečnosti stát „dad" tedy Bůh je otec. Ani během pokračování nebyl Učitel národů údajnými moudrými výroky příliš uchvácen.

Až na drobné detaily hodnotilo početné obecenstvo představení velmi kladně. „Je to vtipné. Je super, že je to venku. Možná by pro mě ale byl lepší pátek, to bych si dal víc vína," shrnul své dojmy Ondřej Gajdůšek, jeden z diváků. „Jsem ráda, že tady hrají. Přijde mi to zábavné a moderní. Tu knihu se už dneska přece jenom moc nikdo nepřečte," prohlásila další z diváků, Zuzana Geržová.

Herci městského divadla zvou na tuto i další hry opět po prázdninách, kdy začíná již 70. sezona. Nezkrácená verze Labyrintu světa a ráje duše bude opět k vidění ve Studiu Z od 26. září. Vstupenky na zářijový termín jsou v prodeji už nyní v pokladně divadla či přes divadelní web.

IVAN ČERNICKÝ