Představení má podtitul Dokumentární sen

„My velmi dobře víme, že žena je člověk. Ale studium historických materiálů nás přesvědčilo o tom, že tomu tak vždycky nebylo. Možná je to taková noční můra minulosti, kterou s sebou neseme,“ vysvětlil dramaturg Vladimír Fekar, jenž stál spolu s režisérkou Hanou Mikoláškovou u zrodu inscenace.

Snad právě kvůli oné noční můře má nové představení, které je další součástí dlouhodobého cyklu Kauza Ž, formu snu. A to ne snu ledajakého. Zdá se dvojici manželů - Miloslavovi a Mileně. Defilují v něm postavy z minulosti, z divadelních her, z dokumentů a knih o ženách. S nimi se Milena s Miloslavem setkávají, mezi nimi bloudí a hledají se navzájem. „Všechno, co se v jejich snech objevuje, ale vychází ze skutečných dokumentů. Proto má představení podtitul dokumentární sen,“ upozornil Fekar.

Inscenace se však snaží především ukázat rozmanitou povahu vztahu mezi mužem a ženou a zažité představy jejich společného soužití. Dosáhnout toho chce činohrou, zpěvem, tanečními kreacemi, stejně jako anketou či filmovou projekcí. „Šlo nám o to podívat se na problematiku nejrozličnějšími divadelními prostředky,“ objasnila režisérka Mikolášková. Na základě nich si pak má divák vytvořit svůj vlastní názor.

Přečtěte si také:

Herci zlínského divadla se bouří. Nedůvěřují řediteli