Zástupci obou nových subjektů usilovali o členství v projektu již dříve, ale o zapojení do Otevřených bran rozhodlo až nové vedení Polešovic.

Vloni kostely návštívilo 133 tisíc návštěvníků

Celkem bude v roce 2015 možnost prohlídky církevních staveb, a to zdarma v doprovodu vyškoleného průvodce, nabízet 26 kostelů, a to jak katolických, tak i evangelických.

„Cílem této akce je zpřístupnění hodnotného fondu památek církevní povahy, zejména umělecky a historicky cenných kostelů v pravidelném návštěvnickém režimu a v sezóně, která začíná v květnu a končí v září," řekl radní Zlínského kraje Ladislav Kryštof, zodpovědný za cestovní ruch, kulturu, památkovou péči a spolupráci s církvemi.

„Díky projektu Otevřené brány vzniklo několik desítek pracovních míst, především pro znevýhodněné skupiny uchazečů o zaměstnání, jako jsou starší osoby, lidé s menším zdravotním problémem, ženy na mateřské dovolené nebo studenti. V roce 2014 bylo například tímto způsobem zaměstnáno 144 osob," sdělil dále radní Ladislav Kryštof.

Návštěvnost kostelů vykazuje rok od roku stoupající trend: zatímco v roce 2009, kdy bylo v rámci Otevřených bran ve Zlínském kraji zpřístupněno 9 kostelů a možnosti komentované prohlídky využilo odhadem asi čtyřicet tisíc zájemců. V loňském roce, kdy bylo otevřeno 25 kostelů, do nich zavítalo přes 133 tisíc návštěvníků. Ti často využívali možnosti prohlédnout si formou určitých poutních tras co nejvíc církevních památek a seznámit se i s dalšími turistickými atraktivitami v dané lokalitě.

„Prohlídky kostelů s průvodcem jsou pro návštěvníky uskutečňovány zdarma, naším záměrem je nekomerčním způsobem rozšiřovat informovanost obyvatel o kulturní a duchovní hodnotě daného místa. V kostelích je často koncentrováno to nejkrásnější a nejcennější historické bohatství, kterým daná obec disponuje. Posláním projektu tedy je ukazovat na tyto hodnoty a vzdělávat veřejnost," vysvětlil dále radní Zlínského kraje pro kulturu Ladislav Kryštof.

Zlínský kraj přispívá obcím a farnostem účelovými dotacemi na úhradu honorářů pro průvodce v sakrálních památkách, dále na odborné vyškolení těchto průvodců a také na propagaci tohoto projektu. (hed)