Po roce obsadili Patriot Camp Držková umělci z Česka, Slovenska i Polska. Mezinárodní výtvarné sympozium potrvá do pátku

„Atmosféra je skvělá a hlavně tvůrčí. Opět se totiž sešla parádní parta lidí. K vidění jsou sochy od dvou umělců a zbytek výtvarníků se věnuje malbě, grafice a dalším nejrůznějším výtvarným metodám," sdělil Deníku rodák z Držkové Jaroslav Šarman, který stál u zrodu samotného sympozia společně se svým slovenským strýcem, výtvarníkem Jozefem Šarmanem.

Slovenský výtvarník Jozef Šarman sice žije a tvoří v malé obci Kvetoslavov blízko Bratislavy, ale Držková je jeho rodištěm. I proto se tato obec v Hostýnských vrších stala centrem dění Mezinárodního výtvarného sympozia.

Na oběd pozval výtvarníky sám arcibiskup

„Moc bych si přál, aby se podařilo tuto akci pozvednout na evropskou úroveň. Řídím se tím, že umění lidi spojuje, tak snad se tento náš záměr podaří," přeje si výtvarník.

Podle něj již první ročník akce ukázal, že Držková a její okolí mohou být vhodným zdrojem inspirace pro uměleckou tvorbu. „Zájem odborné i laické veřejnosti nás příjemně překvapil a byl pro nás velkým závazkem do budoucna. Do každého ročníku se proto chystáme s velkou chutí," ujistil také Jaroslav Šarman s tím, že letošní páté výtvarné sympozium je pro výtvarníky obzvlášť výjimečné. Dostalo se jim totiž velké pocty od olomouckého arcibiskupa Jana Graubnera.

„Arcibiskup podpořil svou záštitou již potřetí naše Mezinárodní výtvarné sympozium a letos poprvé nás pozval do Olomouce k sobě na oběd. Poté jsme měli tu čest si prohlédnout jeho rezidenci. Velmi si toho vážíme," řekl Šarman, který se všemi účastníky sympozia strávil u arcibiskupa Jana Graubnera celou středu.

Kromě středečního výletu však umělci celý týden tvoří nejen v prostorách Patriot Campu v Držkové, ale hledají inspiraci také v okolní přírodě.

„Každý rok tvoří sympozium určité pevné jádro lidí a ostatní se vždy mění. Cílem tohoto projektu je, aby měl určitou úroveň a aby vyvolal podnět k nové tvorbě," říká malíř Jozef Šarman.

I letos přijelo do Patriot Campu hned několik nováčků. Mezi nimi i dvě polské výtvarnice.

„Rádi bychom se co nejvíce rozvíjeli a nebráníme se ani spolupráci se studenty. Například polská umělkyně Alexandra Stan´czyk ještě sama studuje," dodává Jaroslav Šarman.

Dřevěné sochy zůstanou v obci

Seznámit se s výtvarnou činností profesionálů přijely také děti z mateřské a základní školy Držková a Mateřské školy Kašava.

„Děti s námi malovaly a tvořily nejrůznější obrazy. Některé budou k vidění i k prodeji na závěrečné výstavě," řekl Šarman s tím, že sympozium vyvrcholí slavnostní vernisáží prací všech výtvarníků již tento pátek 25. května od 18 hodin v místním Patriot Campu.

„Při vernisáži budou vystavena díla všech zúčastněných výtvarníků, která budou nabídnuta k prodeji. Sochy, které budou vytvořeny, zůstanou v Patriot Campu a budou opět v majetku obce," upřesnil Jaroslav Šarman s tím, že každý účastník sympozia zanechá v obci jedno ze svých vytvořených děl.

Výtěžek z prodeje obrazů poputuje jednak do občanského sdružení obce a částečně budou finanční prostředky použity na organizaci dalšího ročníku.