„Tematicky jsme jednotlivé hlavní koncerty věnovali osobnostem, které v tomto roce dosáhly životního jubilea. Dnes bude koncert věnovaný 175. výročí narození Františka Bartoše a v sobotu 110. výročí narození skladatelů Karla Vacka, Jaromíra Vejvody a Josefa Poncara," sdělil předseda Hudebního sdružení Zlín a člen festivalového štábu Václav Talaš.

Na zahajovacím koncertu se divákům představil také profesionální Vojenský umělecký soubor Ondráš s pásmem Dvanáctero, který je letos nejednou festivalovou novinkou.

„Kromě tradičních vystoupení a koncertů na náměstí Míru od čtvrtka do soboty budou další vystoupení na nádvoří zámku Zlín, a to dnes večer formou besedy u cimbálu a zítra v duchu dixielandu," informoval Talaš.

Dodal, že mezi zajímavosti určitě patří i folklorní soubor Státní univerzity Jakarta v Indonésii, který bude mít první vystoupení dnes deset minut před devatenáctou hodinou.

Sérii koncertů zahájil už ve čtyři hodiny orchestr z Polska s mažoretkami, po kterém následovala žesťová německá skupina Onstmettingen a folklorní soubor z Makedonie.

Pátek uzavře taneční zábava s orchestrem Fryštácká Javořina.

Sobotní akce začnou v deset dopoledne hodinovým festivalovým průvodem centrem Zlína, po kterém budou následovat koncerty 15 souborů a orchestrů. Na nádvoří zámku pak budou od půl osmé večer až do půlnoci hrát jazzové a dixielandové kapely.

V neděli navštíví Fryšták polský dechový orchestr. Do Luhačovic zamíří ve tři hodiny maďarský dechový orchestr Beton Concert Band, Bartošův dětský folklorní soubor nebo folklorní soubor Skopje z Makedonie, který by měl festival také v pět hodin odpoledne ukončit. (anch)

Na co můžete zajít ve Zlíně i v okolí

PÁTEK 24. SRPNA

do 21.30 hod. hlavní blok na náměstí Míru

DO Wolsztyn Polsko s mažoretkami, Žesťový orchestr Onstmetingen Německo, DO Ořechovjané, FS Včelaran, FS Indonésie, DO Onstmetingen, Německo, Bartošův soubor, FS Vonica Zlín, FS Kašava Zlín, DO Bekton Concert Band Maďarsko s mažoretkami

21.30 - 24 hod. zábava na náměstí Míru DO Fryštácká Javořina

19.30 -24 hod. beseda u cimbálu nádvoří zámku Zlín

SOBOTA 25. SRPNA

10 - 11 hod. festivalový průvod třída Tomáše Bati

11 - 12.30 hod. koncerty dechových hudeb DO Provodovjané, DO Mikl náměstí Míru

14 - 15.30 hod. koncerty dechových hudeb Wolsztyn Polsko, Bekton Concert Band Maďarsko Vizovice, areál u sokolovny

15 - 21.50 hod. hlavní blok k výročí skladatelů K. Vacka, J. Vejvody a J. Poncara (Šubaduba band Frýdek, FS Družba Trenčín Slovensko, DO Příbor s mažoretkami, FS Indonésie, DO Zábřeh s mažoretkami, Žesťový soubor Onstmetingen Německo, DO Wolsztyn Polsko s mažoretkami, FS Klas Kralice, DO Frýdek s mažoretkami, FS Klobučan, DO Onstmetingen Německo, Bekton Concert Band Maďarsko s mažoretkami

22 - 24 hod. zábava na náměstí Míru DO Provodovjané

19.30 - 24 hod. zábava na nádvoří zámku jazz, dixi

NEDĚLE 26. SRPNA

14.00 - 16.20 hod. Luhačovice, kolonáda koncerty dechových orchestrů Onstmatingen Německo, Wolsztyn Polsko, Bekton Concert band Maďarsko