Mezi účinkujícími bylo i mnoho zahraničních souborů. Z Polska přijel také „Orchestr mladých" pod vedením Darijausa Basinskeho. „Moc se nám tu líbí," uvedl pro Deník. „Jsme rádi, že jsme přijeli," dodal dirigent, který do Zlína přijel poprvé. „Z Polska jsme přijeli už včera a ubytovali se v Otrokovicích," vysvětlil. Do Zlína dostal doporučení od svých kolegů. „Některé jiné polské soubory tady v minulosti hráli, proto jsme se rozhodli také přijet," doplnil. Spolu s ním přijelo také 35 polských hudebníků a 20 mažoretek. Na festival si připravili speciální skladby od Julia Fučíka, kterému je letošní ročník zasvěcen. „Krom toho ale představíme zejména tradiční polské skladby," doplnil.

Diváky zaujalo také vystoupení maďarského souboru a velmi bohaté bulharské kroje. „Vypadají jako z pohádky," zmínila nadšeně Karolína Bůřilová, která na festival přijela z Fryštáku. „Nejvíc se mi ale líbila vystoupení lotyšských muzikantů," zhodnotila.

Z muzikantů dechových hudeb čišelo nadšení a radost. Zejména to bylo patrné při skladbách od Julia Fučíka, které si většina souborů pro festival připravila. I u nich je potřeba řádně bušit do bubnu, který mnohdy nesou i mladé dívky. „Já jsem původně hrávala na klavír, ale v našem souboru nebyli bubeníci, tak mě převychovali," směje se Kateřina Novotná z Dechového orchestru mladých, který funguje již od roku 1984. Mladá slečna drží rytmus celého seskupení pomocí rozměrného bubnu. „Váží určitě nejméně deset kilo a já ho musím celou dobu nést," zlobí se naoko. „Už ho mám na starost asi devět let," dodává. Se souborem jsou ve Zlíně po druhé. „Přijeli jsme z Němčic nad Hanou," vysvětlil pro Deník dirigent Jindřich Novák. „Počasí je i tentokrát skvělé a líbí se nám tu," dodal. Ve Zlíně zahráli především své oblíbené skladby. „Speciální program jsme si nestihli připravit, protože byly prázdniny a to se s dětmi těžko domlouváme," posteskl si.

Muzikanty doprovázely zejména sličné mažoretky. „Já jsem mažoretkou pět let a moc mě to baví," prozradila Leona Kubíková ze zlínského Souboru dechového orchestru mladých. „Pro mažoretky mne nadchnula kamarádka a jsem za to moc ráda, protože jsme výborná parta a často jezdíme i na zájezdy do zahraničí," popsala mladá slečna s tím, že nedávno byl soubor v Rusku, ale navštívila také Dánsko nebo Francii. „Všude je to super," uzavřela nadšeně.

V rámci letošního ročníku předvedly své umění také nejrůznější dětské folklorní a hudební soubory, které vystupovaly v centru Zlína v parku Komenského, kde se navíc představily moderní jazzové styly.

Stovky hudebníků, mažoretek a tanečníků tak i letos potěšily nejen Zlín, ale také další okolní města, zejména Luhačovice, Vizovice a Fryšták. Dechové nástroje zněly až dlouho do noci a v uších a srdcích budou mnohým znít ještě i několik dní…

Autor: Marcela Kaniová