Festival patří k největším akcím ve Slavičíně a jde o unikátní projekt. „Chceme bořit mýtus ,tady to přeci nejde!ʻ Kolem nás je totiž spousta talentovaných lidí," řekl za organizační tým Roman Belžík.

Smyslem akce je umožnit návštěvníkům a účastníkům se vzájemně potkat. „Vytváříme prostor pro spolupráci, a kdo ví, třeba to někoho může inspirovat k něčemu velkému," doplnil další z organizátorů Michal Filák.

Návštěvníci budou moci nahlédnout například do molekulárního baru, sledovat vaření piva nebo si poslechnout autorské čtení básní. V programu druhého ročníku je celkem 60 vystupujících, 36 přednášek, 6 workshopů a 3 diskuze. „Splníme některá přání loňských návštěvníků, zapojíme školy a věříme, že se k nám opět přidá místní komunita," přeje si spoluorganizátorka Kristýna Dvořáková s tím, že novinkou je program vyhrazený pro studenty základních a středních škol organizovaný ve spolupráci s Nadací Jana Pivečky. Studenti budou i prezentovat projekty v programu Chceme pomáhat a diskutovat s odborníky.

Na akci se představí také divadelníci SemTamFór a kapely Monikino Kino, Leto a Hissing Fauna.

Každý také může věnovat knihu, jež dostane v knihovně prostor a může tak ovlivnit ostatní. Vstup na festival je zdarma. Více k akci je na webu www.nelen.cz či facebookové stránce Neleň (www.facebook.com/nelenfestival).