Poslankyně a dlouholetá expertka na cestovní ruch Kristýna Zelienková pochází z Uherského Ostrohu. Letní filmová škola (LFŠ) podle ní není jen zábava, ale i počin, který naláká do regionu velké množství mladých lidí. Mnozí z nich by na Slovácko jinak těžko zavítali.

Na Masarykově náměstí v Uherském Hradišti zahrála skupina Tata Bojs na závěr programu 43. Letní filmové školy.
Filmovka zakončila program koncertem Tata Boys

"LFŠ je unikátní projekt a stejně, jako celá česká kinematografie, má obrovský potenciál. Jen potřebuje větší podporu státu," soudí Kristýna Zelienková, která má nejraději české snímky. Jsou už tradičně na Letní filmové škole největším lákadlem. "Je to vpravdě filmový svátek. Veřejná promítání na náměstí jsou svého druhu raritou. Kromě toho je tento festival výjimečný i počtem a charakterem doprovodných akcí. Snažím se jich stihnout co nejvíc, ale spoustu času taky strávím v sálech na nejrůznějších filmech. Na koncepci festivalu je vidět, že celý program je opravdu dobře promyšlený," říká poslankyně.

Hradiště v rámci programu 43. Letní filmové školy navštívil také Jan Svěrák.
Jan Svěrák: Jeden z prvních filmů byl o černochovi na Moravě

Oceňuje, že se festival brání elitářství a nabízí program skutečně každému. "Na nic si to tady nehraje, lidi různých zájmů i vzdělání si přijdou na své," chválí vedení projektu. Fandí i ministru kultury Danielu Hermanovi, který prosazuje pobídky pro zahraniční filmaře. „Je to správná cesta. Zahraniční filmaři u nás totiž utratí nemalé peníze. Nemělo by se ale v té radosti ze zisků zapomínat ani na domácí filmaře. Ty bychom měli podporovat stejnou měrou, ne-li více,“ zamýšlí se Kristýna Zelienková nad strategickými rozhodnutími ministerstva kultury. (zem)   

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek besedoval na filmovce.
Ministr zahraničí: Film je prostředek empatie, která je nutná pro žití v Evropě