Zásluhu na českém úspěchu má přitom rodačka z Kroměřížska Gabriela Gunčíková, která dokázala s písní I Stand postoupit z úterního semifinále – jako první tuzemský interpret ve více než šedesátileté historii soutěže.

Není proto divu, že k přímému přenosu na programu ČT1 v sobotu večer od 21 hodin zasednou i lidé z regionu, aby drželi palce. A většina fanoušků je optimistická: například v anketě na webu Kroměřížského deníku více než polovina tipujících věří, že Gabriela celou soutěž vyhraje!

Osm procent lidí v pátek večer věřilo alespoň ve stupně vítězů a 29 procent tipujících opatrně sázelo na umístění v první desítce. Tipovat můžete ještě během soboty:

Účastníci sobotního finále včetně české zástupkyně v pátek podle oficiálního webu soutěže absolvovali hned dvě generální zkoušky, ta poslední je ještě čeká v sobotu odpoledne. Zpěvaččini rodiče, kteří žijí v Jankovicích u Holešova, jsou s dcerou během jejího pobytu ve Švédsku samozřejmě ve spojení.

„Buďto vždycky zavolá ona, nebo přes internet prostřednictvím Skypu," popsal pro Kroměřížský deník tatínek Zdeněk Gunčík. Dodal, že sobotní finále soutěže bude sledovat s manželkou doma u televize.

„Ať už to ale dopadne jakkoli, jsme určitě spokojeni, protože je první Češkou, která do finále postoupila – a to už jí nikdo nevezme," usmál se.

V obci o přibližně 350 obyvatelích samozřejmě pociťuje i zájem ze strany sousedů.

„Hodně nás zastavují, ptají se a přejí, ať to Gábině ve finále vyjde," potvrzuje Zdeněk Gunčík. Zda se rodačce z regionu podaří přepsat historii ještě výrazněji než doposud, bude jasno přibližně kolem sobotní půlnoci…

Finále Eurovison Song Contest: co je třeba vědět?

  • Kdy: sobota 14. května od 21 hodin, přímým přenosem vysílá program ČT1
  • Finalisté: interpreti z celkem šestadvaceti zemí, včetně například Austrálie, Izraele či Ázerbájdžánu
  • Pořadí, v jakém vystoupí: rozhodovali o něm organizátoři soutěže, svoji pozici si losovalo pouze Švédsko. První je na řadě Belgie, ale POZOR – Gabriela Gunčíková zazpívá hned jako druhá!
  • Hlasování: příležitost hlasovat má více než 200 milionů televizních diváků po celé Evropě. Pravidla soutěže ale neumožňují hlasovat pro zástupce vlastní země.

ZPRAVODAJOVÉ DENÍKU