Bohatý kulturní program jakožto i volný vstup do všech stálých i krátkodobých expozic Muzea jihovýchodní Moravy a Krajské galerie výtvarného umění přilákal návštěvníky v rámci Galerijní a muzejní noci.

„Přivedla mě zvědavost. Na muzejní noci jsem úplně poprvé," nechal se slyšet jeden z návštěvníků Jakub Orsák.

„Přišel jsem se i podívat jak to tu vlastně vypadá po té rekonstrukci," prozradil další důvod své návštěvy. Někteří z účastníků této akce brali návštěvu 14|15 Baťova institutu jako pomyslnou startovní čáru.

„Chceme využít toho, že i hrad v Malenovicích je otevřený, takže pak chceme pokračovat tam," vysvětlil svoje plány na večer Radovan Karola.

„Na podobné akci jsem byl už kdysi v Praze a líbilo se mi to, tak jsem se rozhodl podívat i sem," dodal.

Většina lidí si však vystačila pouze s návštěvou baťovského areálu. Důvodem byl bohatý program plný expozic, hudby a nejrůznějších soutěží. Velký zájem byl o soutěž Putování zlínským časem, během níž soutěžící absolvovali cestu po významných památkách v centru večerního Zlína.

„Soutěž přilákala děti i dospělé. Nakonec se aktivně zapojilo na šedesát týmů, z nichž většina úspěšně absolvovala celý okruh," řekla ředitelka 14|15 Baťova institutu Lenka Struhárová-Jančaříková s tím, že hlavní cenu – půlroční členskou kartu do Klubu přátel 14|15 Baťova institutu nakonec vyhrála Hana Musilová, na druhém místě skončil Tomáš Petrů a na třetím Markéta Foldynová.

Na své si přišli i ti nejmenší. Lákaly je především tvořivé dílny, kde si sami mohli vyrobit něco na památku. Mohli si tak například na připravené keramické polotovary malovat glazurami dle své fantazie.

„Jejich výrobky pak odvezeme k nám do dílny, kde máme keramickou pec a vypálíme je. Hotový výrobek si pak budou moct vyzvednout, někde si ho vystavit, nebo ho někomu dát jako dárek," řekla Zuzana Kubíčková z výtvarné dílny a kreativní kavárny s názvem Moje dílna, která tento program pro děti připravila.

„Vytvořili jsme i budíky, které jsou symbolem festivalu. Každý si tak může sám namalovat budík, jaký se mu líbí a mít tak tento symbol Galerijní a muzejní noci doma," dodala.

Své umění návštěvníkům předvedly i floristky. K vidění byly nejrůznější dekorace z přírodních materiálů jako sušené rostliny, korek, dřevo a další.

„Letos jsem tady poprvé a ohlasy jsou vynikající, takže jsem velmi spokojená," prozradila své dojmy Marie Janišová ze společnosti Fler.cz kreativní svět.

Návštěvníci mohli také shlédnout několik bloků videomappingu, taneční vystoupení skupiny MoNIMBA, vyslechnout si zpěv italského zpěváka Mária Taravelly, nebo hudební vystoupení kapel Blue Tone Band a MINIMAX.

„Jsme s Galerijní a muzejní nocí maximálně spokojeni a jsme rádi, že se nám celý den vydařil, i na vzdory nepříznivému a chladnému počasí. Přišly tisíce lidí a Zlín lidem představil bohatý kulturní život," dodala ředitelka 14|15 Baťova institutu Lenka Struhárová-Jančaříková.

ROMAN BUČEK