Holešovská Regata bude stejně jako v předchozích třech letech opět dvoudenní. Páteční večer tentokrát ponese podtitul „Pocta legendám“. Dvouhodinovým koncertem v Holešově oslaví své 55. narozeniny skupina Olympic. Před koncertem této populární kapely zahraje Katapult s Oldou Říhou.

V průběhu soboty, tedy hlavního festivalového dne, se na pódiích vystřídají například kapely Mandrage, Monkey Business či zpěvák Janek Ledecký. Sobotní večer bude patřit Vojtu Dykovi a B-Side Bandu, tečku sobotního večera obstará tradiční ohňostroj.

HURÁ NA LÁVKU!

Ani letos nemůže chybět mistrovství v přejezdu vodní lávky a velmi oblíbená soutěž originálních plavidel. Pořadatelé v tuto chvíli evidují už dvacet přihlášených posádek, zbývá tedy posledních pět míst.

„Zájem stavitelů plavidel nás velmi těší. Výtvory, které poslední roky na vodní hladinu Regaty vyplouvají, jsou skvostná řemeslná díla, není to jen pár prkýnek stlučených k sobě, ale dokonalé a originální lodě. Stalo se už tradicí, že se přihlašují i řemeslné střední a základní školy, jejichž žáci plavidla vyrábějí v rámci vyučování – a to považujeme za ideální naplnění Komenského hesla „škola hrou“. Školáky to baví, zároveň se něco naučí, a návštěvníci festivalu mají zase postaráno o netradiční zážitek,“ uvedl ředitel pořádající Agentury Velryba Michal Žáček.

VŠECHNY DOPROVODNÉ AKCE JSOU BEZPLATNÉ

Organizátoři již tradičně připravují také bohatý doprovodný program pro malé i velké návštěvníky s jediným kritériem: všechny doprovodné atrakce jsou pro návštěvníky Holešovské Regaty bezplatné. Nebude chybět svezení na dračích lodích ani oblíbení poníci pro děti a zábavné nafukovací atrakce.
Na nádvoří holešovského zámku si budou moci diváci ve volných chvílích zatancovat.

Celé sobotní odpoledne bude věnováno tanečním exhibicím různých tanečních stylů – od latinskoamerických tanců až po break dance. Kromě vystoupení budou taneční profesionálové organizovat pro diváky taneční workshopy, kde si daný styl budou mít možnost vyzkoušet a naučit se základní taneční figury či kroky.

POŘÁDNÝ ADRENALIN

„Na louce v zámeckém parku připravujeme naopak program adrenalinový. Nebude chybět populární free jump do obří nafukovací podušky, bude zde postavena rampa, na které budou předvádět své umění nejlepší jezdci na trikových kolech, a toto všechno vyšperkuje exhibiční seskok parašutistů přímo do areálu festivalu. Věřím, že se diváci opět mají na co těšit,“ upřesnil Michal Žáček.

Holešovská regata 2016
Regata (zase) bavila hudbou i soutěžemi a nechyběla ani extra plavidla

Ve spolupráci s MKS Holešov jsou připraveny i atraktivní výstavy v budově zámku, na něž platí pro návštěvníky Regaty zvýhodněné vstupné. Největším lákadlem bude určitě výstava živých exotických zvířat, nebo výstava věnovaná ikoně pop artu a slovenskému rodákovi Andymu Warholovi.

Zásadní změny letos zaznamená festivalový areál – všechny směřují ke zvýšení komfortu a bezpečnosti diváků. Hlavní pódium bude rozšířeno o dvě obří projekční plochy, zároveň bude celé posunuto blíž k budově zámku.

„Tím docílíme toho, že diváci přímo před pódiem nebudou sevření z boku živými ploty a zepředu bariérami, ale budou moci odcházet volně do bočních prostor vedle pódia. Zlepší se tím průchodnost celého areálu, nemluvě o bezpečnostním hledisku, které nás právě k tomuto rozhodnutí vedlo,“ uvedl Žáček.

LEPŠÍ ZÁBAVA BEZ CIGARETOVÉHO KOUŘE

Dalším opatřením je žádost určená všem divákům, aby dodržovali dohodu o nekouření v areálu festivalu, s výjimkou vyhrazených kuřáckých zón.

„Schválně uvádíme slova žádost a dohoda, protože trapné vládní příkazy a direktivní nařízení se příčí i nám. Na druhou stranu bychom rádi, aby se minimalizovaly případy, kdy si náruživý kuřák zapálí přímo mezi davy rodičů s dětmi, nemluvě o tom, že i mezi kuřáky je mnoho bezohledných, kteří dokouřenou cigaretu odhodí na zem, a tím ji považují za uklizenou. Velmi si vážíme důvěry města Holešova, se kterou nám unikátní prostory zámecké zahrady již sedm let pronajímají, a také toto opatření směřuje k tomu, abychom zahradu vždy opouštěli bez újmy. Pro kuřáky jsme nachystali několik komfortních míst s posezením, kde si mohou cigaretu vychutnat,“ vysvětlil záměr pořadatelů Žáček.

Připravují se i nové a komfortnější zóny se sociálním zázemím pro diváky, tradičně nebude chybět pitná voda dotažená mobilním vodovodem do centra areálu zahrady nebo bezplatná stanová louka.

Pořadatelé řeší i systém doporučených parkovišť pro diváky. Novinkou budou speciální noční vlakové spoje, které po skončení sobotního programu pojedou jak směrem do Hulína, tak i opačně do Bystřice p. Hostýnem. Podrobnosti k dopravě a parkovištím se zájemci dozvědí v týdnech před festivalem na webové i facebookové stránce Holešovské Regaty.