Saunování v karlovickém hotelu Horal

Kde: Velké Karlovice

Kdy: sobota 2. března po celý den

Mimořádný zážitek připravilo pro milovníky saunování relaxační centrum Wellness Horal v hotelu Horal. Sobota bude Dnem saunovacích rituálů.

„Návštěvníci se mohou těšit na kompletní průřez všemi rituály, které aktuálně nabízíme. Během dne se při jejich provádění vystřídají všichni tři saunéři Wellness Horal Tomáš Boháč, Helena Kopřivová a Jiří Malina. Předvedou i saunovací rituály, s nimiž soutěžili v polovině února na mistrovství České republiky, kde Helena Kopřivová získala bronz a stala se nejlépe hodnocenou ženou mistrovství. Nešlo přitom o první úspěch našich saunérů. Na podzim obsadil Jiří Malina skvělé 13. místo na mistrovství světa v Grazu," informoval ředitel Wellness Horal Martin Pařízek.

Saunovací rituály budou ve Wellness Horal nabízeny během celého dne každou hodinu. Hosté za ně nic neplatí, standardně jsou zahrnuty v ceně vstupu.

První rituál určený tradičně dětem v rámci dětského saunování se uskuteční již v 9 hodin. Připraveny budou i rituály v páře.

Ve 20 hodin na program naváže Saunová noc. Návštěvníci si tak mohou vychutnat koupání v termálních bazénech a saunování v saunovém světě při svíčkách až do půlnoci.

Noční stopa Valachy

Kde: Ski areál Razula

Kdy: sobota 2. března od 17.30 hodin

Nultý ročník závodu Noční stopa Valachy se chystá na zítřek v karlovickém Ski areálu Razula. Jde o závod na běžkách pořádaný netradičně za tmy a zúčastnit se ho mohou děti i dospělí. Start i cíl jsou na parkovišti u sjezdovky Razula. Závodit se bude v několika věkových kategoriích na okružních trasách dlouhých 7,5 a 15 kilometrů.

„Ty budou označeny reflexními šipkami a loučemi, závodníkům se doporučuje vybavit se i čelovými baterkami. Dětský závod startuje v 17.30 hodin, start dospělých následuje v 18 hodin," sdělili organizátoři.

Na Trojáku se bude lyžovat v maskách

Kde: Ski areál Troják

Kdy: sobota 2. března od 10.00 hodin

Pro všechny milovníky lyžování a dobré zábavy připravil Ski areál Troják v sobotu Karneval na lyžích.

„O děti a rodiče se postarají naši dva instruktoři. V rámci akce se bude jezdit zadarmo," přislíbila organizátorka akce Lucie Hradilová.

Lyžovačka v maskách odstartuje v deset hodin, během dvouhodinové akce se bude nejen lyžovat, ale připraveny budou pro děti také různé hry a soutěže.

„Jedná se o tradiční akci, kterou jsme letos přesunuli a udělali ji jako takové zakončení jarních prázdnin na Kroměřížsku. Věřím, že i letos nám vyjde počasí a ohlasy budou stejně dobré jako loni," doufá Hradilová.

Ve Strání zaplatí 100 dukátů za Juana

Kde: Farní dvorana ve Strání

Kdy: pátek 1. března v 18.30 hodin, sobota 2. března v 19.30 a neděle 3. března v 18 hodin

Divadelní soubor Karla Högera připravil nové divadelní představení 100 dukátů za Juana.

Hru, kterou napsal Vladimír Dvořák, ochotníci nastudovali pod režisérskou taktovkou Davida Smetany.

Předpremiéra se uskuteční ve Farní dvoraně ve Strání zítra v 18.30 hodin. O den později v 19.30 hodin je na programu slavnostní premiéra, repríza se pak uskuteční v neděli 3. března v 18 hodin.

Vstupné je lidové, děti zaplatí jen třicet korun, dospělí pak dvojnásobek.

Slovácké muzeum vás připraví na Velikonoce

Kde: Slovácké muzeum v Uherském Hradišti

Kdy: sobota 2. března od 9 do 12 hodin

S blížícími se Velikonocemi si ve Slováckém muzeu v Uherském Hradišti můžete už v sobotu připomenout další z tradičních jídel, která postupně mizí nejen z našich kuchyní, ale také z širokého povědomí.

„Nádivka, nadívanina, bublanina či huspenina se tradičně připravovala na Zelený čtvrtek v kombinaci s prvními zelenými rostlinami, které se v přírodě objevovaly," připomněla Kateřina Kamrlová z programového oddělení Slováckého muzea.

Obvykle se tak do ní přidávaly mladé kopřivy, šťovík, ale také pažitka či petrželka. Během roku se připravovala často, v podstatě jako náhražka masa, které se však do ní po skončení půstu mohlo přidat. V současné době se často do nádivky doplňují také uzeniny.

Dalším tradičním pokrmem jsou jidášky. Sladké drobné pečivo z kynutého těsta mělo obvykle tvar různě stočené spirály.Tvar měl připomínat provaz, na kterém se oběsil Jidáš. Pečivo se sladilo medem a bylo obvyklým dárkem pro chlapce, kteří od Zeleného čtvrtka do Bílé soboty chodili po vesnicích klepat.

„Tyto pokrmy se můžete nejen naučit vařit, ale také ochutnat a získat malý receptář," láká na sobotní program do Slováckého muzea Kateřina Kamrlová.

Kyčerka stále nabízí kvalitní lyžování

Kde: Velké Karlovice, Ski areál Synot Kyčerka

Kdy: 816 hod., sobota večerní lyžování 1821

Všech 2,5 kilometru sjezdových tratí včetně 9 vleků bude na Kyčerce o víkendu v provozu. Na svazích leží přibližně 70 centimetrů sněhu.

O víkendu si přijdou na své zájemci o testování nových lyží a v sobotu pak navíc i milovníci čtyřkolek, které si zde budou moci vyzkoušet. Připravena bude také řada soutěží.

V pátek i sobotu se lidé jako tradičně mohou těšit i na oblíbené večerní lyžování od 18. do 21.hodin.

Hosté, kteří zatouží také po jiných než lyžařských zážitcích, mohou vyjet sněžným vozem po okolí a hřebenech, podniknout pochod na sněžnicích nebo si dopřát vyhlídkovou vyjížďku desetimístnou sněžnou rolbou.

Pozlovičtí zvou na přehlídku slivovice

Kde: sál úřadu městyse

Kdy: sobota 2. března od 15.00

Městys Pozlovice, ČSŽ, ČSV ZO Pozlovice pořádají v sobotu v sále Úřadu městyse Pozlovice 9. ročník přehlídky a degustace slivovice z Luhačovického Zálesí a zároveň 7. ročník přehlídky a ochutnávky medu.

Vzorek pro degustaci slivovice musí být pouze ze švestek, durancií, špendlíků nebo švesteček v půllitrové bílé čisté láhvi se šroubovým uzávěrem.Vyhlášení výsledků proběhne v sobotu v 15.00 hod.

Kapela Docuku pokřtí nové album

Kde: M-klub ve Valašském Meziříčí

Kdy: pátek 1. března od 20.00 hodin

Folklorbeatová skupina Docuku pokřtí dnes večer v M-klubu ve Valašském Meziříčí nové album s názvem Kdybych já věděl…

Zároveň tak odstartuje jarní koncertní turné, na kterém poté novinku představí například v Rožnově pod Radhoštěm, Praze, Brně, Vsetíně či Zlíně.

Deska Kdybych já věděl… je třetím řadovým albem valašskomeziříčské formace Docuku. Hudebníci je nahrávali v brněnském studiu pod producentskými křídly zpěvačky a muzikantky Idy Kelarové. Ta se podílela také na zvuku a náladě autorských písniček.

Charakteristické prvky valašského folkloru doplňují muzikanti rockem s keltskými motivy či ozvláštňují swingem a šansonem. Na albu hostuje také valašskomeziříčská rodačka Markéta Irglová.

Nový počin shrnul i poslední roky členů Docuku, které poznamenal rozpad původní sestavy, těžká osobní tragédie, ale i radost z hraní nových písniček.

„Máme za sebou velice rušné a emociálně vypjaté období," netajil frontman Jiří Buksa.

Hvězda představí soutěž dětí na téma Čtyřlístek

Kde: kino Hvězda, Uherské Hradiště

Kdy: pátek 1. března 15.00

Do soutěže o vstupenky na film Čtyřlístek ve službách krále, kterou pořádala Městská kina Uherské Hradiště ve spolupráci s Knihovnou Bedřicha Beneše Buchlovana, přišlo od dětí celkem 72 komiksů.Všechny práce mohou od pátku 1. března spatřit návštěvníci Hvězdy ve vestibulu kina.

Premiéra filmu je přesunuta na 9. březen. Ve Hvězdě bude v tento den od půl čtvrté odpoledne autogramiáda tvůrců filmu, od 16.hodin následuje slavnostní projekce Čtyřlístku.

ZPRAVODAJOVÉ DENÍKU