„Hlavním jarmekovým dnem je sobota, kdy se bude konat velký lidový trh rukodělných a řemeslných produktů, jarmek navštíví Mikuláš se svými družinami, k vidění budou ukázky řemesel, tradic i zvyků a vystoupí řada folklorních souborů," sdělila mluvčí organizátorů akce Lenka Zvonková.

Vzápětí dodává, že letos je to poprvé, kdy se trh částečně rozšíří i na páteční odpoledne. Od 14 hodin se budou před radnicí prezentovat asi dvě desítky řemeslníků a připraven bude i doprovodný program.

Slavnostně bude jarmek zahájen při rozsvěcování vánočního stromu. Ten se rozzáří v 17 hodin na dolním náměstí.

„Na jarmeku jsem ještě nebyl. Ale letos se chystám, jelikož jsem na tuto akci slyšel jen samou chválu. Hlavně ochutnám tu vyhlášenou kyselici. Těším se i na přehlídku čertů. Jen doufám, že nebudou tak děsiví jako ve Vídni, jelikož s námi pojedou i děti," směje se Jaroslav Klapal ze Zlína.

V sobotu doporučuje Lenka Zvonková přijít na 9 hodin dopoledne, kdy budou k vidění všechny družiny Mikulášů s čerty pospolu.

„Bude to úžasná přehlídka masek. Poté už se čerti, andělé a ostatní kostýmy roztrousí po městě," informovala mluvčí organizátorů jarmeku.

A jak vůbec jarmek před lety vznikl? Organizace Kosenka chtěla obnovit tradici mikulášské pochůzky.

Dúbrava se zasazovala o oživení tradice „sladkých" trhů. Slovo dalo slovo a spojením obou myšlenek se stal právě jarmek, který si postupně vybudoval oblibu daleko za hranicemi města i regionu. Miroslav Janík jako jeden z lidí, kteří byli u zrodu tohoto jarmeku, je s akcí velmi spokojený.

„Velmi mě těší, že je o akci takový zájem. Vývoj byl veliký. U zrodu byly dvě organizace Kosenka a Dúbrava. Chtěli jsme spojit dobročinnost a společnost. První jarmek byl mnohem skromnější a pouze na náměstí," informoval o vývoji dnes už sedma šedesátiletý Janík.

Tuto událost považuje za největší benefiční akci na Zlínsku. Jak zdůrazňuje, vše je postavené na místních výrobcích a tradičních řemeslech. Dnes se na organizaci podílí dohromady deset spolupořadatelů.

Podle etnografky jde o velice vydařenou akci. „Jarmek má určitě veliký potenciál. Bývá velice kvalitně připravený a má velikou publicitu," sdělila etnografka Alena Prudká.

Nejproslulejší je přehlídka čertovských družin z okolních obcí. Proto se také návštěvníci mohou těšit na různorodou přehlídku masek. Mezi návštěvníky se tak projde na šest desítek čertů z Nedašova, Francovy Lhoty, Lidečka, Valašských Klobouk a Štítné nad Vláří. Nebudou chybět laufři, andělé či smrtky.

„Ozvalo se nám na 500 prodejců, ovšem s ohledem na kapacitní možnosti budeme moci na trhu umístit přibližně 350 pečlivě vybraných účastníků. Mimořádně přitom dbáme na to, abychom na jarmek pozvali lidové řemeslníky, regionální prvovýrobce a zastánce tradičních či rukodělných postupů," ujistila Radka Brtišová, organizátorka tržní části jarmeku.

Kyselice se vaří 1800 litrů

Valašské Klobouky Asi nejtradičnější a nejproslulejší pochutina valašskomikuláš­ského jarmeku v Kloboukách je kyselice. Její příprava probíhá už měsíc dopředu, kdy se připravuje zelí. Týden před akcí shání tým zkušeného šéfkuchaře Zdeňka Žiláka suroviny a den předem, tedy v pátek, se začíná vařit.

„Dohlížím na přípravu už od samého počátku akce. Toto je pro mě 24. ročník. Na začátcích jsme však vařili kyselice mnohem míň," popisuje Žilák. Za tu dobu, co polévku vaří, se recept skoro nezměnil, je už tedy tradiční. Změnili pouze dodavatele uzeniny, kterou do polévky přidávají.

O kyselici je takový zájem, že si někteří lidé pro ni chodí už i v pátek. „Lidé přicházejí často i s konvičkami, berou si ji domů. Každý rok se všechna kyselice sní. Ještě se nestalo, aby zůstala. Kolem třetí hodiny odpoledne už dochází," prozrazuje všem, kteří chtějí ochutnat, šéfkuchař.

Letos se chystá vařit úctyhodných tisíc osm set litrů této polévky. Zakoupit ji můžete hned na několika místech v kulturním domě, na náměstí ve stánku s občerstvením i na večerním programu.

„Na přípravě se podílí padesát až šedesát lidí. Vaří ji zhruba deset kuchařů, senioři pomáhají s loupáním brambor a drobnějšími úkony a zapojují se i studenti místního gymnázia. Dále potom prodejci a rozvozci," vypočítává Žilák tým, který každoročně přiloží ruku k dílu.

10 top lákadel

Mikuláš s družinou

Nejatraktivnější část programu, a to mikulášská obchůzka, vypukne v sobotu v 9 hodin. Na scéně bude hned několik družin z různých obcí regionu, přičemž každá z nich je charakteristická typickými maskami.

Rozsvícení stromu

Slavnostní zahájení jarmeku bude spojeno s rozsvícením vánočního stromu v pátek v 17 hodin na náměstí za doprovodu cimbálovky

Kyselica

Nejoblíbenější pochutina jarmeku. Neodmyslitelně patří k této akci. Ačkoliv je jí navařeno opravdu hodně, nestalo se, aby se všechna nesnědla.

Ukázka řemesel

Kováři, řezbáři nebo košíkáři, strouhání loučí, drhnutí peří, předení na kolovrátku, tkaní na stavu řemesla znovu ožijí i s názornou ukázkou

Soutěže

Děláte nejpěknější mikulášský perník, pečeného pána z kynutého těsta, kysané zelí nebo se vám urodilo nejkrásnější jablíčko? Přijďte soutěžit. Nebude chybět boj o nejlepší starostovskou slivovici, novinkou je soutěž o domácí chleba.

Lidové zvyky adventu

Vidět je můžete například ve valašských dřevěnicích. Zdobení perníčků, pečení pánů tradičního sladkého mikulášského pečiva Valašskoklobucka, výrobu vánočních ozdob…

Muzika

Během celého mikulášského víkendu vystoupí několik sborů, folklorních souborů nebo cimbálovek.

Program i pro děti

Bude připravena valašská školička, ale také výtvarné dílničky nebo dvě divadélka. Zázemí pro nejmenší bude na gymnáziu a v Kaštánku.

Jarmeková poštička

Návštěvníci budou moci poslat svým blízkým jarmekový pohled a paní poštmistrová jej opatří i originálním razítkem letošního ročníku jarmeku.

Valašské speciality

Chybět nesmí zabijačkové speciality, jehněčí na rožni, zvěřinový guláš, zemáky s kyškou a další lahůdky.