"Původně to byl národopisný kroužek, v němž jsme se věnovali udržování místních lidových tradic. Soubor Konopka vznikl v rámci příprav ostatkového zvyku Starý hanácký právo, což je původně ostatkový zvyk, který se u nás připomíná už jen jednou za deset let, " zavzpomínala Velísková. Počáteční činnost Konopky byla spjata ještě s jednou myšlenkou. "Snažili jsme se obnovit kroj, který se v oblasti jihovýchodní Hané nosil, což se nám podařilo," pochlubila se.

Už v dětství měla Věra Velísková vřelý vztah k lidovým tradicím, hudbě i zpěvu. Proto i její další životní cesta směřovala v tomto duchu. "Dnes učím na základní škole na prvním stupni. Takže svým způsobem jsem pořád nejen mezi dětmi, ale i u lidové hudby. Bohužel dnes už děti v podstatě nemají vztah k lidovým tradicím, takže o účinkování v souboru je daleko menší zájem, než jaký byl například generaci zpět," povzdechla si.

Soubor a celá práce kolem něj je sice podle jejích slov náročná, ale i přesto je soubor jejím velkým koníčkem. "Vždy jsem k tomu měla blízko. Ta práce znamená pro nás osobní naplnění. Je krásné vidět, když ty děti, které u nás začínaly, v tom pokračují i v pozdějším věku. A když se některé najednou dostanou i na různé významné a dokonce i celorepublikové soutěže, je prostě úžasný pocit. Reprezentují tím nejen obec Sazovice, ale i náš soubor a vůbec celý folkor a lidové tradice," podotýká. Tradice souboru by se proto měla podle Věry Velískové zachovat. "Věřím, že kolem nás budou stále takoví rodiče i děti, kteří nám pomohou tyto tradice stále uchovávat pro další generace a nedovolí přetrhnout tu kontinuitu," doufá Věra Velísková.