ROZHOVOR se spoluorganizátorkou zajímavé akce na sklonku léta

Už druhý rok pořádáte ve Zlíně festival LešetínFest. Mohla byste přiblížit myšlenku festivalu?

LešetínFest je rodinný festival s nejen hudebním programem. Začíná v sobotu ve dvě hodiny odpoledne a kromě kapel z okolí Zlína mohou návštěvníci zhlédnout také dvě vystoupení Zlínské šermířské společnosti. LešetínFest pořádáme teprve druhým rokem, ale na minulý ročník máme jen a jen pozitivní ohlasy. Přestože nám počasí večer moc nepřálo, lidí přišlo hodně. Určitě i díky tomu, že na festival je vstup zdarma. Takže se lidé mohou přijít podívat a podle zájmu a chuti zůstat nebo jít za další zábavou.

Na co lákáte návštěvníky?

Protože pořadatelé jsou hlavně hostinští z okolí, tak určitě na dobré jídlo, dobré pití, ale taky na výbornou muziku. Kapely budou ze Zlína a Fryštáku a třešničkou na dortu bude zlínská hudební legenda AG Flek.

Říkala jste, že festival je rodinný. Jaký chystáte program pro děti?

Dětem nabídneme například možnost vyřádit se na skákacím hradu, budou k dispozici různé dílničky, kde si děti mohou poskládat třeba korálky nebo si nechat namalovat na obličej obrázek. Zlínská šermířská společnost představí ve dvou vstupech historický příběh nebo pohádku pro děti i pro dospělé. Další program již bude spíše hudební. Mezi kapelami vystoupí Hudba Fryšták, Fireball, Kochta Band nebo AG Flek. Dále se přijdou představit hokejisté ze Sledge hockey klubu Lapp Zlín. Návštěvníci si budou moci prohlédnout jejich mistrovský pohár, který v loňském roce získali, stali se mistry republiky. Máme přislíbeno, že lidem ukážou, i jak vypadají sledge sáně, jak se na nich hraje a že i postižení mohou aktivně sportovat.

Kdy přišla první myšlenka pořádat LešetínFest?

V zimě pořádáme již tradiční Lešetínský Fašank, který kdysi začínal v jedné ulici. Dnes nabízíme program již ve třech ulicích. Je plný lidí, kteří nám každý rok říkali, ať uděláme něco také v létě, kde se mohou pobavit jen tak nalehko a v teple. Zkusili jsme to jeden rok a snažíme se tradici zakořenit. Tak jako jsme začínali s fašankem, tak se snažíme teď organizovat zajímavý letní festival v centru Zlína.

Je váš festival v něčem výjimečný?

Určitě je výjimečný tím, že je vstup zdarma. Dneska už je málo takových akcí. Stejně jako v zimě pořádáme fašank, na kterém se vstupné nevybírá, tak to dodržujeme i u LešetínFestu. Unikátní je také tím, že je v centru Zlína, kde akcí moc není. I když ve stejném termínu s námi jsou ve Zlíně další akce, tak tvrdím, že je lepší, když je takových akcí víc a lidé si mohou vybrat, kterou a kdy navštíví. Mohou je postupně projít třeba všechny.

Kdo všechno se podílí na organizaci?

Hlavním organizátorem je spolek „Lešetín Zlín" s podporou místních provozoven, Hospůdky U Kovárny a hotelu Baltaci Atrium. Spolupořadatelé jsou všichni fanoušci naší hospůdky a spolku. Všichni, kdo se kolem festivalu točí, jsou hlavně nadšenci. Dělají to zadarmo nebo výrazně levněji. Od technické výpomoci až po účinkující. Také jsme vděční, že nás podporuje město Zlín z kulturního fondu.