„Posunul se o tisíc světelných let, ať už je to aparatura, stage, nebo i kapelami či službami. Nesmíme zapomenout na skvělou atmosféru a to především díky fanouškům. Letos jej navštívilo kolem pětadvaceti tisíc lidí," ocenil ředitel festivalu Jiří Daron.

Doplnil, že na Masters jezdí fanoušci z celého světa, téměř ze 40 zemí. A tak bylo letos možné v ulicích Vizovic potkat nejen srdečné a pohostinné Valachy, ale i Evropany či například Jihoameričany.

Letošní třináctý ročník byl pohodový, jeho průběh si Jiří Daron pochvaloval. „Všechno klaplo, domluvené kapely přijely, vyšlo počasí, nemáme hlášeno vážnější zranění," shrnul.

Podle něj byli spokojení i účinkující. Celkem vystoupilo na letošním festivalu přes 70 hudebních skupin. Stojí za zmínku, že na festival se akreditovala stovka novinářů, ať už od nás či ze zahraničí. Festival zkrátka získává jméno i světě. V poslední době je čím dál častěji vidět, že si Masters of Rock přijedou užít nejen dospělí, ale i jejich děti. Dá se říct, že nám doslova vyrůstají další nástupci rockové a metalové muziky," vyzdvihl Daron.

Jeho slova potvrdili i samotní návštěvníci. „Já jsem tady poněkolikáté, ale letos tu mám poprvé rodinu," usmíval se spokojeně Jiří Hnilička z Hodonína, který byl v doprovodu manželky Denisy a malé dcerky Mii.

Podle nich je tento festival o pohodě, muzice a relaxaci. Trochu si zařádit a hlavně si odpočinout, potkat se známými přijely do Vizovic z Olomouce a Frýdku-Místku Lenka Juřicová, Pavla Porubová a Petra Sládková. Mástrově oblečeny a s kelímkem piva hodnotily pozitivně zejména atmosféru festivalu.

Zajistit festival takového rozsahu nebyla jednoduchá práce. Příprava dalšího ročníku podle jeho ředitele Darona začíná ještě před tím, než začne ten aktuální.

Mezi ty, pro které je Masters of Rock především práce, patří zdravotní záchranáři a policisté. Zejména zdravotníci z Ostavy, kteří na Masters of Rock jezdí aby zajistili zdravotnickou pomoc po celou dobu konání festivalu, se měli uplynulé čtyři dny co otáčet.

„Letos to pro nás byl ročník z těch živějších," popsal koordinátor zdravotnického zabezpečení ostravských zdravotních záchranářů Dominik Novotný. Podle něj za čtvrtek a pátek ošetřili přes 400 festivalových návštěvníků, v sobotu jich odpoledne hlásili 900.

„Pravdou je, že se jednalo většinou o lehká poranění která jsme ošetřili na místě. Měli jsme pár pacientů se zažívacími potížemi. Několik pacientů jsme však museli transportovat do Baťovy krajské nemocnice ve Zlíně. Většinou na úrazovou ambulanci nebo také pár opilých v bezvědomí, kteří skončili na ARO," vyjmenoval Novotný.

Převoz pacientů zajišťovali vlastními sanitkami. V jednom případě však museli do areálu likérky R. Jelínka, kde se festival každoročně koná i záchranáři ze Zdravotnické záchranné služby Zlínského kraje.

„Dříve, než organizátor festivalu uzavřel smlouvu s ostravskými záchranáři zajišťovali jsme zdravotnickou službu my. Musím říct, že to bylo velmi náročné, vždyť jsme zde museli vyjet i 40 krát v průběhu festivalu," vzpomněl mluvčí ZZS ZK Petr Olšan. Přesto i on hodnotí Masters of Rock jako bezproblémovou­ akci.

Policisté nezasahují přímo v prostorách festivalového areálu, ale i tak museli řešit několik případů, ať to byl opilý fanoušek, který odpočíval těsně vedle kolejiště, nebo dvojice, které se rozhodla projít po kapotě a střeše vozu jednoho zlínského rádia.

„Od začátku Masters of Rock až dosud policisté vyřešili více než osmdesát přestupků v dopravě, několik malých dopravních nehod a jiných drobných přestupků. Dosud jsme zaznamenali pouze dva trestné činy, oba se týkaly krádeže věcí ze stanů," vyjmenoval včera odpoledne za krajskou zlínskou policii mluvčí Petr Jaroš.

Jak také dodal, policejní hlídky do nedělního odpoledne odhalily 23 řidičů pod vlivem alkoholu a tři pod vlivem drog.

„Tato čísla se však pravděpodobně ještě výrazně zvětší. Jen během dnešního dne jsme registrovali šest řidičů pod vlivem alkoholu a jednoho pod vlivem drog," komentoval včera odpoledne Jaroš. Zdůraznil, že nedělním posledním koncertem festivalu pro policisty jejich práce nekončí.

„Až pondělním ranním rozjezdem návštěvníků. Proto neberte tato čísla jako konečná. Pozitivní je, že jsme dosud nemuseli řešit žádnou mimořádnou situaci, tak snad to vydrží," zmínil krajský mluvčí policie.

Práci policistů a záchranářů hodnotil velmi kladně i ředitel festivalu Jiří Daron.

„Je to pro nás velmi významná spolupráce. Zároveň bych chtěl policistům, zdravotním záchranářům, ale také krajským hygienikům a všem institucím a organizacím, kteří se na bezchybném chodu letošního Masters of Rock podíleli, poděkovat," zdůraznil Jiří Daron.