Není divu, že dotyční vážili tak dlouhou cestu. Jde totiž o historicky první samostatný koncert této světoznámé ikony heavy metalu. „Zveme ho už pět let a letos to konečně vyšlo," řekl Jiří Daron. V České republice předtím vystupoval pouze jednou jako předskokan kapaly Guns N Roses. „Navíc je to celosvětově první oznámené vystoupení k jeho novému albu," pochlubil se Jiří Daron dalším prvenstvím, kterým se jeho festival může pyšnit. Hvězdy však někdy mají také hvězdné manýry. „Je to trochu úsměvné. Ubytujete ho v nejlepším apartmánu na hotelu Moskva a řekne vám, že chce bydlet ještě v něčem lepším. Nezbylo tedy, než ho převézt na hotel Baltaci," prozrazuje perličku ze zákulisí ředitel festivalu.

Většina fanoušků si však festival přijela užít naprosto celý. „Někdo jezdí na týden do Chorvatska, my jezdíme sem," prozradil David Kirnig z Brandýsa nad Labem. „Vhledem k tomu, že sem jezdíme pravidelně, uvažujeme s kamarády, že tady odkoupíme část tohohle pozemku, kde stanujeme a postavíme si tu srub," zažertoval. Na festival se pravidelně sjíždějí fanoušci z celé republiky. „Nikde jinde festival srovnatelného formátu není. „U nás v Plzni sice bývá pravidelně každý rok Metalfest, ale ten se Mástrům nemůže rovnat ani návštěvností a už vůbec ne obsazením kapel," nechal se slyšet Martin Surový. Že jde o akci světového formátu potvrzuje také Jiří Daron. „Který festival u nás může říct, že na něj přijedou fanoušci ze třiceti šesti zemí světa?," opáčil. Festival však táhne nejen hudbou, ale také v Evropě naprosto neobvyklým gastronomickým zázemím. To zaskakuje také zahraniční novináře a všímají si toho, protože nikde jinde ve světě nic takového není. „Dodnes si pamatuji první velkou zahraniční recenzi, kterou jsme měli v časopise Rock Hard, což je druhý největší světový magazín. V tří stránkové recenzi na festival bylo víc fotek jídla než umělců," řekl Daron. „To je další součást celé té mozaiky, proč si fanoušci řeknou: Je to tu super, jedem na Masters of Rock," dadal.

Zdroj: Youtube

Zájem byl také o exkurze přímo do výroby likérky Rudolf Jelínek. „Zatím ji absolvovalo asi pět stovek lidí. Loni jich bylo sedm set tak doufám, že to letos překonáme," nechala se slyšet ještě v poslední den festivalu krátce po poledni Vlasta Žažová. „Většinou se jí účastní ti, kteří už ji někdy podnikli," vysvětluje. „Těm, kteří to vyzkoušeli se to líbí natolik, že si to chtějí zopakovat, proto se každý rok snažíme jim přinést něco nového," dodala. Podle Tomáše Konvičky z Liberce, který také dorazil na festival už po několikáté se vyplatí jít i vícekrát, protože v rámci exkurze je také ochutnávka zdarma. O motivaci některých tak netřeba polemizovat.

Radost z letošního ročníku mají také restauratéři. „Kéž by to tak bylo pořád," vyjádřil své přání majitel restaurace Cafe Retro Vizovice David Vávra. „Jsem spokojení a i zákazníci byli spokojení, tak doufám, že se sem příští rok zase vrátí," dodal. „Nejnáročnější byl první hned první den festivalu," řekla servírka Nikola Pavelková. „Práce bylo spoustu, ale hosté byli příjemní a spokojení, takže se už těšíme na další rok," dodala.

Návštěvnost letošního ročníku byla podle ředitele festivalu Jiřího Darona lehce nadprůměrná, zhruba pět a dvacet tisíc lidí. „Fanoušci viděli neotřelou dramaturgii a myslím, že musí být určitě spokojeni," uzavřel.

Autor: Roman Buček